De zuidoostkust

Swipe

Hambantota

Het vissersdorp Hambantota (9000 inwoners) ligt in het uiterste zuiden van Sri Lanka aan de Indische Oceaan. Vroeger was het een haven van Arabische handelaars en speelde het een belangrijke rol in de koloniale geschiedenis. Ten oosten van Hambantota ligt namelijk een van de belangrijkste zoutwinningsgebieden van Sri Lanka, waarvan het vroegere koninkrijk Kandy in hoge mate afhankelijk was.

In 1765 bouwden de Nederlanders er een versterking, die de Britten rond 1800 vervingen door de nu nog aanwezige martello-toren (een goed versterkte, ronde stenen toren). Soortgelijke torens staan ook aan de Engelse zuidkust. De toren staat op de top van de heuvel achter het resthouse. In Hambantota woont het grootste aantal islamitische Maleiers van Sri Lanka. Hun voorouders kwamen in de Hollandse koloniale tijd vanuit de Indonesische archipel in hun sampans naar Sri Lanka. Daarna lieten de Britten nog meer Maleiers als contractarbeiders overkomen. Nu werken zij als vissers, boeren en bij de zoutwinning.

De zoutpannen met het uit zeewater gewonnen zout zijn uitgestrekt. Het zout ligt opgeslagen in lange hutten van palmtakken, klaar om per spoor naar de zoutfabrieken te worden vervoerd. Het brede strand van geelbruin, grofkorrelig zand noodt tot een wandeling langs zee. Zwemmen is hier niet altijd mogelijk vanwege de sterke stroming, het drijfzand en het steil aflopende, uitgeholde strand - het resultaat van de eroderende kracht van de branding. Vooral 's avonds en 's nachts hoort u de lange oceaangolven met oorverdovend lawaai in de branding breken en op het strand uitrollen, bij volle maan een fascinerend gezicht!

10 prachtige bestemmingen in Hambantota en Sri Lanka