De zuidoostkust

Swipe

Kataragama

Het dorp Kataragama aan de rand van het Yala National Park (20 km ten noorden van Tissamaharama) is voor de hindoes 'de heiligste van alle heilige plaatsen van Sri Lanka', omdat hier de tempel van Skanda staat. Voor de ingang van de in 1987 gerestaureerde tempel kunnen gelovigen offergaven kopen in de vorm van witte, roze en rode bloemenslingers. Sommigen brengen een opgemaakt bakje fruit en bloemen mee. Het geofferde voedsel deelt men uit aan de armen.

Poya-dagen

Vooral op speciale feestdagen, zoals de poya-dagen, komen er duizenden gelovigen van het gehele eiland met bussen, vrachtwagens en tractoren naar Kataragama. Bij binnenkomst op het grote tempelterrein ziet u aan de linkerkant de heilige rivier Menik Ganga. Veel gelovigen waden er doorheen of baden erin.

Maha Devalla

Iets verder op het tempelterrein staat de Maha Devalla, de eenvoudige tempel van Skanda, omringd door kleinere tempels, gewijd aan Ganesh, Vishnu, Kali (Parvati) en Pattini. Binnen in de Maha Devalla is een kleine ruimte waar alleen de priesters toegang hebben tot de vel (lans) van Skanda, die een grote rol speelt bij de plechtigheden. Op twee plaatsen op de binnenhof voor de tempelgebouwen staan zwarte, vierkante hekjes. Sommige gelovigen slaan hier een liggende kokosnoot in stukken. Rondom een bo-boom liggen in het wit geklede vrouwen te bidden. Het grote hek rond het complex heeft aan weerskanten van de ingang afbeeldingen van olifanten en pauwen. Bij het hek laat men zijn schoenen achter.

Museum Katagarama

In een vroeger pelgrimshuis dicht bij de Maha Devalla is een klein museum ondergebracht. In de eerste hal ziet u grote stenen hoofden van Boeddha. Rondom een langwerpige vijver in de binnenhof zijn kleine zalen gegroepeerd, waar vroeger de gelovigen sliepen. Destijds kregen pelgrims, gezeten rond de vijver, een gratis maaltijd. Nu zijn er veel voorwerpen, zoals beeldjes, tentoongesteld.

Pilgrim Rests

In de heilige plaatsen op Sri Lanka zijn nog veel zogenaamde Pilgrims Rests, waar gelovigen die religieuze feesten bijwonen, onderdak en voedsel krijgen. Ook bij de grote, witte Kirivehara-dagoba verderop staat zo'n Pilgrims Rest.

Kirevehara-dagoba

Boeddhisten en islamieten hebben op het tempelterrein hun eigen heiligdommen. De boeddhisten benutten de grote, 2de-eeuwse Kirevehara-dagoba, die staat op de plek waar Boeddha tijdens zijn derde bezoek aan Sri Lanka gemediteerd zou hebben. Overigens zijn de priesters die het complex beheren eveneens boeddhisten, ook al is dit het heiligste plekje voor de hindoeïstische Tamils.

Heilige berg Vedasiti Kanda

Elke morgen beklimmen de pelgrims de heilige berg Vedasiti Kanda. Bedelaars worden op vrachtwagens naar Kataragama gebracht; daarvoor betalen ze de chauffeur de helft van de aalmoezen die ze ontvangen als vervoerskosten.

Vuurlopers

Op de voorlaatste dag van het feest wordt 's morgens een tapijt van houtskoolvuur gemaakt van twee bij vier meter. Het vuur verspreidt zo'n hitte dat het gevaarlijk is om op minder dan twee meter afstand te komen. De vuurlopers bereiden zich voor door het nemen van een zuiveringsbad en door een gebed in de tempel van Skanda. Als er ongelukken bij gebeuren, zijn de vuurlopers niet volmaakt zuiver geweest. Maar gewoonlijk worden er geen brandwonden geconstateerd. Dat is voor de meeste westerlingen een wonderbaarlijk verschijnsel.

Groepsrondreizen

22-35ers reis Sri Lanka

Van prachtige surfstranden tot glooiende theeplantages en wildlife. Tijdens deze avontuurlijke rondreis maak je kennis met de authentieke, relaxte en diverse cultuur...

v.a. 2099.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Kataragama en Sri Lanka