De zuidwestkust

Swipe

Ambalangola

Ambalangola, 32 km ten noorden van Galle, was in de Hollandse koloniale tijd, met name tegen het einde van de 18de eeuw, een belangrijk centrum van de kaneelproductie. Van die tijd dateert het direct aan zee gelegen Ambalangola Resthouse, oorspronkelijk gebouwd als onderdak voor reizende functionarissen van de VOC. Aan het gebouw is nog te zien dat het van Hollandse oorsprong is.

Ernaast staat een Hollands kerkje, volgens een gevelsteen in 1750 gebouwd in opdracht van Adriaan Oostdijck, onderkoopman van de Compagnie in Galle. Het deed tegelijkertijd dienst als school. Vooral in de 18de eeuw liet de VOC tientallen van deze schoolkerkjes bouwen. Het schoolkerkje op het schiereiland Jaffna en dit in Ambalangola zijn de enige op Sri Lanka die bewaard zijn gebleven. In de oude hoofdstraat staan nog diverse koloniale huizen met karakteristieke voorgalerijen. Het stadje ontstond aan de monding van een lagune. Deze monding kan men tegenwoordig bij hoog water afsluiten door middel van schotten.

Maskers en duivelsdansen Ambalangola

Ambalangola is al drie eeuwen bekend als centrum van maskersnijden en duivelsdansen. Singalese kunsten die in het zuidwesten van Sri Lanka nog steeds geliefd zijn. Langs de hoofdweg en in een aantal zijstraten bevinden zich talloze atelierwinkels met maskers. De mannen snijden de maskers uit het lichte, zachte kuduru-hout, waarna ze in bonte kleuren worden beschilderd. Het onderlinge kwaliteitsverschil is groot. De maskers met opvallende kleuren, beschilderd met chemische stoffen, zijn bestemd voor toeristen; de meeste maskers beschilderd in natuurlijke kleuren zijn authentiek. Er zijn drie soorten maskers: raksha's, die de duivel voorstellen; magische sanna's, die gedragen worden bij het uitdrijven  van ziektes en boze geesten; en kolam, die gebruikt worden bij toneel en dans.

Riviersafari Balapitiya

Vier kilometer ten noorden van Ambalangola ligt aan de monding van de Maduwa Ganga het dorp Balapitiya. De Maduwa wordt een rivier (ganga) genoemd, maar is in wezen een lagune of strandmeer. Op en rond de lagune nestelen tientallen soorten vogels. Niets is fraaier dan een bootsafari over deze rivier. De meeste vogels kunt u bij zonsopgang waarnemen. U vaart langs kleine eilanden omringd met mangrovewouden waarin niet  minder dan 46 vogelsoorten zich thuis voelen. Langs de oevers wordt door de plaatselijke bevolking kaneel verbouwd; anderen maken touwen of gaan op visvangst. Veel boten stoppen om een bezoek te brengen aan een 200 jaar oude tempel.

De (veelal overdekte) boten zijn te huur via de guesthouses en hotels in o.a. Ambalangola.

10 prachtige bestemmingen in Ambalangola en Sri Lanka