De zuidwestkust

Swipe

Bentota

De badplaats Bentota aan de monding van de Bentota Ganga wordt druk bezocht, zowel door toeristen als door inwoners van Colombo die er het weekeinde komen doorbrengen. De oevers van de rivier zijn met elkaar verbonden door ijzeren bruggen. Het deel van het dorp ten noorden van deze bruggen heet Alutgama, terwijl het deel ten zuiden daarvan het eigenlijke Bentota is. De jaarlijkse 'perahera' van Bentota vindt plaats op de poya-dag in de maand november of december.

U kunt in Bentota een aantal zeer gerieflijke hotels vinden. De meeste hebben een eigen strand, een zwembad, een tuin met palmen en tropische planten en winkeltjes. De grote hotels maken deel uit van het National Holiday Resort, een vakantiecomplex met een markt, winkelcentrum en andere faciliteiten. Het Bentota Beach Hotel, het eerste grote strandhotel in Sri Lanka, gebouwd aan het begin van de jaren zeventig, heeft voor het strand een enorme tuin met palmen en diverse zwembaden. Direct ernaast stroomt de Bentota Ganga, waarop u boottochtjes kunt maken. De ingang van het hotel wordt gevormd door de vestingpoort van een oud Portugees fort; een van de hotelterrassen ligt op een oude vestingmuur.

Kande Vihara (of Vishnu Devalla)

Dicht bij Bentota ligt op de zuidelijke oever van de rivier (5 km stroomopwaarts) de Galapata Vihara, een 12de-eeuwse tempel. Tussen Bentota en Beruwela ligt de zeer bezienswaardige tempel Kande Vihara (of Vishnu Devalla), een treffend voorbeeld van de vervlechting van het hindoeïsme en het boeddhisme op sommige plaatsen in Sri Lanka. Rechts van de ingang van het tempelterrein staat een open klokkentoren. Links op het tempelterrein ziet u een 600 jaar oude bo-boom met fraaie boeddhabeelden onder de schaduwbrengende takken. In het centrale heiligdom bevinden zich achter glas drie beelden van de zittende Boeddha, geflankeerd door een liggende Boeddha en enkele staande Boeddha's. In de linkerzijvleugel van deze tempel staat een 360 jaar oud beeld van de hindoegod Vishnu. Bijzonder fraai zijn de rijkbeschilderde muren. In een kleine tempel rechts van het centrale heiligdom staat een 1 m hoge, zilveren dagoba. De rondom aangebrachte schilderingen zijn even oud als het beeld van Vishnu. De buitenmuren van het centrale heiligdom zijn van een recentere datum, zij werden in 1886 vernieuwd. Het tempeltje achter de bo-boom is opgericht ter ere van de hindoegod Skanda. Ten zuiden van het complex, naast de witte dagoba, wonen de monniken in een klooster.

Kosgoda

Op een afstand van ca. 10 km ten zuiden van Bentota ligt het dorp Kosgoda. Op het strand daar komen ieder jaar reuzenschildpadden nesten maken om in alle rust eieren te leggen.

10 prachtige bestemmingen in Bentota en Sri Lanka