De zuidwestkust

Swipe

Hikkaduwa

Vanuit Galle voert de kilometerslange Galle Road langs de (zuid)westkust naar Colombo, bijna steeds vlak langs het strand. U passeert dorpen, veel palmenstranden en verscheidene strandhotels. De weg (nog steeds nr. 2) wordt geheel omzoomd door palmen, waarvan de eerste in de 18de eeuw werden geplant op last van de Nederlandse gouverneur Van Imhoff. Er staan veel met zwier gebouwde huizen en een grote, oude kazerne.

Badplaats Hikkaduwa

Hikkaduwa is een mooie badplaats met een zandstrand en kokospalmen. Bij velen is de plaats bekend als Sri Lanka's voormalige hippieparadijs; ook nu nog is het een bij jongeren populaire bestemming. Er zijn hier goedkope guesthouses en restaurants, meestal gelegen aan de zuidkant van de plaats, in Narigama. Maar er zijn ook duurdere hotels en restaurants. Vlak voor de kust ligt een grillig gevormd koraalrif, waaraan verscheidene hotels hun naam hebben ontleend. Eveneens voor de kust van het langgerekte vissersdorp ligt een eilandje waarop een boeddhistisch heiligdom is gebouwd, de Sinigam Devalla. Een ander bezienswaardig tempeltje is in de omgeving van het postkantoor te vinden. Langs de Galle Road worden batiks, maskers, sieraden en andere voorwerpen van kunstnijverheid verkocht. In het dorp kunt u op diverse plaatsen fietsen en motorfietsen huren. Hikkaduwa is ook zeer geliefd bij surfers, met name Australiërs. Veel bezoekers bekijken onder water met snorkel en onderwaterbril de aantrekkelijke Coral Gardens. Wilt u liever niet zelf snorkelen of duiken, dan kunt u een boot met glazen bodem huren.

De effecten van het groeiende toerisme in Hikkaduwa zijn niet altijd even positief te noemen. De brede zandstranden worden bedreigd door het toenemende aantal hotels, die veel te dicht bij het strand worden gebouwd. Ook de koraalriffen hebben het zwaar te verduren door de toenemende druk van het toerisme. Voorts is vastgesteld dat de groeiende batikindustrie rond het vissersdorp afvalproducten loost op beken en meertjes met het risico dat in de toekomst ook het kustwater verontreinigd raakt. Andere neveneffecten van het toerisme zijn een toename van prostitutie en drugsgebruik. Het kustplaatsje heeft zeker nog kans op een zonnige toekomst, maar dan zullen gemeentebestuur en hoteliers gezamenlijk een goed beleid moeten opzetten om de problemen te bestrijden. De aangestipte problemen komen niet alleen hier in Hikkaduwa voor, maar ook in veel andere toeristische kustplaatsjes aan de zuidwestkust.

10 prachtige bestemmingen in Hikkaduwa en Sri Lanka