De Zwarte Zeekust

Swipe

De Zwarte Zeekust

De Scythen, een nomadenstam die al in de 7e eeuw v.Chr. een rijk stichtten langs de Zwarte Zee gaven het z’n eerste naam: Akshaena, donkere zee. Arabische schrijvers spraken over Rumsto, woeste zee, de Grieken daarentegen spraken over Euxeinos, gastvrije zee. De vroegste geschriften over de zee dateren uit de 5e eeuw v.Chr. maar het was de Griekse sterrenkundige Ptolemaeus die in zijn werk over het maken van kaarten ‘Geographia’ de zee voor het eerst in kaart bracht.

Over een zee die al zo lang bekend is en waarvan al zoveel eeuwen druk gebruik wordt gemaakt, doen natuurlijk talloze legendes de ronde. Afhankelijk van het gastland, of dat nu Bulgarije, Turkije, Roemenië, Rusland of Georgië is, de bewoners van de Zwarte Zeekust eisen de heldenrollen op voor hun eigen voorvaderen.

De Zwarte Zee is een binnenzee met een oppervlakte van ongeveer 450.000 km2, vier keer zo groot dus als Bulgarije. Via de Bosporus, de Zee van Marmara en de Dardanellen staat de Zwarte Zee in verbinding met de Middellandse Zee. Als gevolg van de nauwe doorgangen is er nauwelijks sprake van eb en vloed, het zoutgehalte is, voor een zee, ongekend laag. In diep water vissen is in de Zwarte Zee uitgesloten, niet vanwege de diepte van de zee, op sommige plaatsen staat 2500 meter water, maar vanwege het hoge zwavelwaterstofgehalte die alle leven op een diepte van meer dan 200 meter onmogelijk maakt.

De totale kustlijn van de zee bedraagt bijna 4100 kilometer, waarvan er 378 op Bulgaars grondgebied liggen. De structuur van de kust is zeer divers, op sommige plaatsen rijzen rotsen recht uit de zee op, op andere plaatsen liggen prachtige zandstranden die zeer geleidelijk in de zee aflopen. U kunt er kloven ontdekken die bijna doen denken aan de fjorden in Noorwegen, maar er zijn ook kleine witte strandjes te vinden waarachter groene bossen u doen denken dat u alleen op de wereld bent.

De kust heeft tal van plaatsen die een bezoek waard zijn, u vindt er ook plaatsen die speciaal ontwikkeld zijn om toeristen te trekken. Sommige mensen trekken van noord naar zuid langs de kust zoals de barbaren deden, anderen geven de voorkeur om de route van de Romeinen van zuid naar noord te volgen. Welke route u ook kiest u vindt er vrijwel alles wat Bulgarije tot een vakantieland bij uitstek maakt.

Bingo Bulgarije 4*

Boek nu de supervoordelige BINGO 4* All Inclusive vakantie naar Bulgarije. De manier om voordelig op vakantie te gaan. Je kunt nu...

v.a. 354 p.p.

10 prachtige bestemmingen in De Zwarte Zeekust en Bulgarije