De Zwarte Zeekust

Swipe

Balchik

De Romeinse dichter Ovidius schreef rond het begin van onze jaartelling over Balchik: ’O, witstenen stad, ik groet u vanwege uw weergaloze schoonheid.’ Wellicht was dat wat overdreven, maar volgens de verhalen van de vroegste bewoners, kolonisten uit Milete die de stad in de 6e eeuw v.Chr. stichtten, zou Aphrodite hier, uit het schuim der zee, geboren zijn. De vele bronnen in de omgeving zorgden voor de eerste naam van de plaats: Krunoi, hetgeen zoveel betekent als bron. Later werd de plaats omgedoopt tot Dionysopolis en in de middeleeuwen kreeg de stad zijn huidige naam en werd genoemd naar de heerser Balik.

Het paleis en de botanische tuinen van Balchik

Hoewel de stad vele hotels en privé-onderkomens telt, wordt het door buitenlanders hoofdzakelijk bezocht vanwege de botanische tuinen, gesitueerd rond ‘het paleis’, de vroegere zomerresidentie van koningin Mary van Roemenië. Ze was afkomstig uit Kent en was een kleindochter van koningin Victoria van Engeland. Een vreemde vrouw, maar gevoel voor schoonheid kan haar niet ontzegd worden. Velen vragen zich af wat de minaret aan het buitenverblijf toevoegt want het was algemeen bekend dat Mary een bewonderaarster was van de Baha’i leer. Men zegt dat ze opdracht gaf voor de constructie van de minaret vanwege haar verhouding met een Turk. Hoe het ook zij, op een mooie dag is het er goed toeven.

Behalve het paleis zijn er ook nog wat bijgebouwen die een bezoek waard zijn en vooral opmerkelijk zijn de drie molens die trapsgewijs zijn opgesteld en van energie worden voorzien door een en dezelfde bron die als een waterval uit het karstgebergte het terrein bereikt.

Het park dat rond het paleis is aangelegd en waarin de botanische tuinen zijn ondergebracht doen Grieks aan. Dat heeft niets met Griekenland te maken, het beroemde Kretenzer labyrint stond model voor het ontwerp ervan. Er is wel iéts Grieks aan, de stenen waaruit de kerk is opgetrokken komen van het eiland Kreta. De meeste kruiken die in de tuinen zijn bijeengebracht komen uit Marokko. Daarnaast vindt u er nog tal van voorwerpen uit allerlei plaatsen overal ter wereld.

De tuinen zelf vormen een kleurrijk geheel, deels afhankelijk van het jaargetijde. De rozenafdeling doet in het voorjaar pijn aan de ogen. In totaal zijn er ongeveer 3000 soorten bloemen, planten en bomen te bewonderen, waarbij vooral veel aandacht geschonken is aan de al genoemde rozen en daarnaast coniferen. Voor liefhebbers van cactussen is een bezoek aan de tuinen sowieso een must, met meer dan 250 soorten vormt de verzameling de op een na grootste in Europa.

Etnografisch complex

In Balchik zelf kunt u een bezoek brengen aan het etnografisch complex (niet te verwarren met het elders in de stad gevestigde etnografisch museum), voor mensen die aan het Goudstrand verblijven en weinig excursies in de omgeving maken een mooie gelegenheid om kennis te maken met de achtergronden van de lokale (boeren)bevolking. Op het complex bevinden zich diverse huizen waarin tal van zaken tentoongesteld zijn.

Sv. Nikolaikerk

Er is een school en u kunt er een kerk bezichtigen. Deze Sv. Nikolaikerk uit 1845 behoort weliswaar tot het complex maar is authentiek en gebouwd door de architect Koyu Raichov, een van de bekendste architecten uit de ‘wedergeboorte’-periode.

Historisch museum

In het historisch museum bevinden zich onder andere bronzen en marmeren beelden uit de tijd dat de stad nog Dionysopolis heette.

Opal Hotel

Het Opal Hotel hebben wij speciaal voor jou geselecteerd, het hotel is namelijk voorzien is van comfortabele kamers en een leuk zwembad....

v.a. 357 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Balchik en Bulgarije