De Zwarte Zeekust

Swipe

Goudstrand/Goudenstrand

Wat over Albena werd gezegd geldt in feite onverkort voor het Goudstrand of Goudenstrand (Zlatni Pyasâtsi). Diverse touroperators bieden geheel verzorgde reizen aan naar dit werkelijk prachtige, 3,5 kilometer lange zandstrand. U kunt ook zelf boeken, maar u komt daarmee stukken duurder uit. De meeste mensen kiezen voor het Goudstrand (Zlatni Pyassutsi) vanwege het feit dat er charters rechtstreeks op Varna vliegen en het toch wat intiemer is dan het tweemaal zo grote resort langs het Zonnestrand nabij Bourgas. De voorzieningen zijn prima, de mogelijkheden tot vermaak in, op en langs het water zijn uitstekend geregeld.

Tussen juni en september zijn er gemiddeld 5 dagen per maand waarop er enige regen valt. Hoewel, het woord enige moet u niet al te letterlijk nemen, het kan er flink hozen en van waterafvoer heeft men langs het Goudstrand nog geen kaas gegeten. De gemiddelde buitentemperatuur bedraagt 27°Celsius, het water is ongeveer 24°. Het resort waarbinnen de ongeveer 70 hotels zijn gevestigd, kan in totaal ongeveer 15.000 gasten herbergen. Er zijn tal van restaurants met internationale keuken, maar u kunt ook kiezen voor Chinees, Thai of Grieks.

Aladzha klooster

Het meest geliefde uitstapje vanuit het Goudstrand is een bezoek aan het Aladzha klooster. Het is een van de beroemde kloosters waar Bulgarije zo rijk aan is en het is uitgehouwen in de rotsen. Sommige delen van het klooster zijn ondergebracht in natuurlijke grotten. Tijden het stenen tijdperk werden deze grotten bewoond door holbewoners (sommige geschriften spreken over pygmeeën) die in de bosrijke omgeving op jacht gingen. In latere tijden dienden de grotten als gevangenis. Het klooster dankt zijn naam aan de kleurrijke schilderingen die er door de monniken in het verleden zijn aangebracht. De naam werd door de Turken aan het klooster gegeven en betekent ‘veelkleurig’.

Als het klooster niet zo’n toeristische trekpleister zou zijn geweest, zou het er bijzonder stil zijn, de monniken bewaren een permanent stilzwijgen. Bij de ingang van het klooster bevindt zich een museum waar u kunt ontdekken hoe het er oorspronkelijk moet hebben uitgezien. Verder is er een groot aantal voorwerpen bijeengebracht die een inzicht geven in de geschiedenis van het complex vanaf het moment waarop het in gebruik werd genomen, zo’n 5000 jaar v.Chr. Veel van de voorwerpen zijn gevonden tijdens opgravingen in de buurt van Varna, maar men gaat ervan uit dat ze representatief zijn voor alles wat zich in deze omgeving eeuwen geleden moet hebben afgespeeld.

10 prachtige bestemmingen in Goudstrand/Goudenstrand en Bulgarije