De Zwarte Zeekust

Swipe

Nesebâr

De vakantiegangers van het Zonnestrand zullen zeker een dag uittrekken om een bezoek te brengen aan het 3000 inwoners tellende Nesebâr. Dat kan via een georganiseerde excursie, maar het is wel zo leuk om het op eigen gelegenheid te doen. Regelmatig varen er bootjes tussen het Zonnestrand en Nesebâr, u bent vrij in uw doen en laten, u hoeft zich van niemand wat aan te trekken over aankomst of vertrek. In toeristisch opzicht is er weinig verschil tussen beide plaatsen. Souvenirwinkels rijgen zich aaneen, restaurants en cafés liggen zij aan zij, straatventers proberen van alles en nog wat te verkopen, muzikanten kraken hun beste noten. Kortom, vakantieplezier voor twee, lekker met z’n duizenden in optocht door de straten. Tussendoor heeft u vast nog wel gelegenheid om wat van het echte Nesebâr te zien.

Als u uitsluitend komt voor de oude stad (en die is zeer de moeite waard), moet u iets vroeger uit de veren. U moet er zijn voordat allerlei neringdoenden de stad aan het oog onttrekken met ansichtkaarten, snuisterijen en allerlei andere zaken die de toerist belangrijk vindt. Als u er ’s?morgens om een uur of acht bent, heeft u alle tijd om op uw gemak rond te kijken en mooie plaatjes te maken.

Nesebâr was al in de Griekse en Romeinse tijd een bolwerk van betekenis en ook onder Byzantijns bewind bleef de stad belangrijk. Dat laat zich gemakkelijk raden als u de fortificaties uit de Griekse tijd (4e eeuw v.Chr.) die de stad omringen bekijkt. Door de ligging was de stad gemakkelijk verdedigbaar, hoewel Nesebâr nooit een eiland is geweest. Voordat de huidige, verhoogde, toegangsweg werd aangelegd werd de stad wel geïsoleerd tijdens stormen en hoge waterstand. Er is veel overgebleven uit de oude tijd en het aantal kerken dat bekeken kan worden, grenst aan het ongelofelijke als u de omvang van de stad in ogenschouw neemt. Sommige zijn nog redelijk intact, van andere resten slechts ruïnes. Een wandeling door de stad brengt u, als u nadat u de stad binnenkomt over de weg (als u met de boot komt houdt u even rechts aan tot voorbij de ruïnes van het oude fort) achtereenvolgens bij de volgende bouwwerken.

De kerk Christus Overwinnaar

De kerk Christus Overwinnaar werd gebouwd in opdracht van tsaar Ivan Alexandâr, die van 1331 tot 1371 het bewind over de stad voerde. U gaat nu rechts ul. Mitropolska in en vindt aan de rechterkant achtereenvolgens de kerk van Johannes de Doper uit de 10e of 11e eeuw en de kleine Sv. Spaskerk uit de eerste helft van de 17e eeuw.

Andere kerken

Rechtdoor, op het plein bevinden zich de ruïnes van de oude stadskerk Starata Mitropolya uit de 5e of 6e eeuw. Linksaf, in de ul. Aheloi, bevinden zich de kerk van de aartsengelen Michaël en Gabriël en de Sv. Paraskevakerk. Beide kerken werden in het midden van de 14e eeuw gebouwd.

U vervolgt uw weg langs het water naar rechts en u vindt aan de rechterkant de minder fraaie Sv. Bogoroditsakerk uit de 19e eeuw. Op de top van de heuvel vindt u de ruïnes van de Basiliek van het strand. Deze kerk werd vele malen gefortificeerd en herbouwd, maar evenzovele malen door piraten verwoest. De geschiedenis van de kerk gaat terug tot de 5e eeuw. U gaat nu opnieuw rechtsaf de ul. Vasil Todorov in waar u, direct linksafslaand de 13e-eeuwse Sv. Todor vindt.

Tussen alle kerken vindt u, als u de waterkant aanhoudt het stedelijk en etnografisch museum. Vervolgens via de ruïnes van de kerk van Johannes de Aliturgetos en het daaraan grenzende Odeon, de nieuwe stadskerk Sv. Stefan uit de 10e en de 11e eeuw en het archeologisch museum komt u weer op uw uitgangspunt terug.

De meeste kerken zijn niet meer als zodanig in gebruik, u heeft begrepen dat van een aantal nog slechts de (soms indrukwekkende, goed gerestaureerde) ruïnes overgebleven zijn. Diverse kerken zijn in gebruik als kunstgalerie.

Visrestaurants

Nesebâr is gekend vanwege zijn visrestaurants, u vindt er diverse langs de haven en aan de kust. De stad heeft nog steeds een vissersvloot, al moet u zich daar niet al te veel bij voorstellen. Niettemin kunt u overdag de vissers hun netten zien repareren in de kleine haven achter de restaurants. In tientallen andere restaurants kunt u de inwendige mens op een andere manier versterken. Nesebâr is een geweldig commercieel bedrijf geworden. Leuk om een dag rond te hangen en dan weer snel te vergeten. De UNESCO ging u wat dat betreft voor, de organisatie trok haar handen van de stad af vanwege de teloorgang van de oude stad ten faveure van de commercie.

De nieuwe stad

De nieuwe stad, buiten het schiereiland, biedt de vakantieganger ook van alles. Het is er buiten het seizoen, vooral in juni en september, goed toeven: veel rust, veel zon, in het voorjaar een kleurenpracht en in het najaar een lauwe zee. Daarbij komt nog dat de prijzen buiten het seizoen bijzonder aantrekkelijk zijn vanwege het grote accommodatie-aanbod.

10 prachtige bestemmingen in Nesebâr en Bulgarije