De Zwarte Zeekust

Swipe

Pomorie

Tussen Nesebâr en Bourgas ligt Pomorie, een klein plaatsje met dezelfde allures als Nesebâr. Waarschijnlijk zou het een even grote toeristische trekpleister zijn geweest als het in 1906 niet door een brand grotendeels zou zijn verwoest. Helaas lette men bij de herbouw meer op de hoeveelheid dan op de stijl. Want Pomorie moest vooral mensen trekken vanwege de gezondheidsindustrie die de stad een zekere welvaart bood. Mensen die speciaal voor modder- en zoutbaden naar de stad komen zijn niet in de eerste plaats geïnteresseerd in stedenbouwkundig schoon en dus verzuimden de Bulgaren een van de fraaiste stadjes langs de kust van de Zwarte Zee in zijn oude glorie te herstellen. Ook een gebrek aan financiële middelen speelde daarbij, zoals op zovele andere plaatsen, een belangrijke rol.

Pomorie werd in de 4e eeuw v.Chr. als Anhialo gesticht door de Grieken als een soort tegenhanger van Sozopol, toen nog Apollonia. Strategisch was dat wel begrijpelijk, vanaf beide schiereilanden kon men controle uitoefenen over de baai van Bourgas.

Sanatoria

Zoals gezegd, heden ten dage is Pomorie vooral een gezondheidscentrum. Diverse sanatoria bieden modderbaden en andere therapieën aan. Het kuuroord behoort tot de best geoutilleerde van Bulgarije. Helaas vindt u er niet al te veel strand en is het vaak dringen op de smalle stroken langs de kust.

Zoutmeer

Ten noorden van Pomorie ligt een belangrijk zoutmeer en dat was in de oudheid een nog belangrijker reden om de stad in bezit te krijgen. Nog steeds vormt het zout een belangrijke industriële bron van inkomsten.

Wijngaarden

Ook de wijnen die uit deze streek komen zijn zeer geliefd. U treft dan ook uitgestrekte wijngaarden in de omgeving aan. De wijnfeesten hier worden niet, zoals men dat zou verwachten, gehouden in september of oktober, maar in februari. Op de 1e van de maand gaat men door de wijngaarden om deze te zegenen, waarbij wijwater over de wijnranken wordt gesprenkeld.

Stranden

Buiten Pomorie zijn de stranden weer wat breder en daardoor minder druk. In de stad wordt jaarlijks een festival voor dichters gehouden.

Thracische grafheuvel

Nabij de stad bevindt zich een van de fraaiste Thracische grafheuvels in Bulgarije, een van de grootste die men tot nu toe heeft gevonden. De heuvel is 8 meter hoog en heeft een doorsnede van 60 meter. De centrale kamer is 4,5 meter hoog en heeft een doorsnede van ruim 14 meter, bereikbaar via een ruim 20 meter lange gang. Hij wordt ‘holle heuvel’ genoemd, Kóehata Moila.

10 prachtige bestemmingen in Pomorie en Bulgarije