Demre en Myra

Swipe

Demre en Myra

Demre staat op de plaats van het oude Myra, dat bovendien ook nog met een derde naam wordt aangeduid: Kale. Het ligt aan de weg van Finike (30 km) naar Kaş (40 km) in een gebied waar veel tomaten in lelijke plastic kassen gekweekt worden. De bezienswaardigheden van Myra staan dichtbij het plaatsje Demre.

Geschiedenis

Al in de 5e eeuw v.C. was het gebied rond Myra bewoond. Het behoorde tot de belangrijkste Lykische steden. Myra werd in de 1e eeuw v.C. een deel van het Romeinse rijk en daarmee brak voor de stad de grootste bloeiperiode aan. Ten tijde van de Byzantijnen was Myra een belangrijk religieus en bestuurlijk centrum. Met de aanvallen van de Arabieren, vanaf de 7e eeuw, zette het verval in. In de 11e eeuw werd Myra tenslotte verlaten. De stad is ook bekend als zetel en sterfplaats van Sinterklaas. Rond 300 v.C. was Nicolaas in Patara geboren. Later werd hij bisschop van Myra en weldra stond hij bekend als de kindervriend.

Bezienswaardigheden Demre

Het bekendst zijn de Lykische rotsgraven, die de vorm hebben van façades van huizen en tempels. De graftombes bevinden zich aan weerszijden van het theater. Van binnen zijn de graven simpel: meestal is er een vertrek met één of meer rustbanken voor de overledene. De buitenkant is daarentegen vaak rijkelijk gedecoreerd met reliëfs, waarop een enkele keer nog verffragmenten zichtbaar zijn. Eén graf, westelijk van het theater, springt er uit vanwege de bijzonder fraaie reliëfs. Dit graf is waarschijnlijk zo'n 2300 jaar oud.
Het theater van Myra stamt uit de Grieks-Romeinse tijd en staat er goed bij. Het podium was versierd met een fries, waarop nog reliëfs van maskers te zien zijn.
Voor bezichtiging van deze monumenten moet u er rekening mee houden dat het hek tegen de avond dicht gaat. Bij de ingang is een overdekt terras.

Behalve Lykische monumenten, staat in Demre ook nog de kerk van Sinterklaas. In deze kerk werkte hij en werd hij tevens begraven. In het aardbevingsgevoelige gebied ging de kerk verschillende malen neer, maar meestal bleef de tombe gespaard. Gevolg is wel dat de oorspronkelijk 4e-eeuwse kerk een allegaartje van bouwstijlen is geworden. Toen enkele mensen op wonderbaarlijke wijze genazen na een bezoek aan Nicolaas' graf, werd de kerk een belangrijk pelgrimsoord. Daaraan kwam een einde toen Italiaanse zeelieden in 1087 de stoffelijke resten van de goedheiligman stalen en meenamen naar Bari (Italië). Daar ligt hij nu nog. De kerk staat aan de rand van het centrum.

Hotel Bella Vista

Hotel Bella Vista is een echte aanrader. Je vindt dit Selections hotel buiten het centrum van Molivos, tegenover het smalle (kiezel)strand in...

v.a. 464.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Demre en Myra en Turkije