Denver International Airport

Swipe

Denver International Airport

Wanneer je met het vliegtuig naar Denver reist, kom je aan op Denver International Airport. Deze luchthaven wordt bestempeld als één van de grote bezienswaardigheden van de stad.

Denver International Airport is met een oppervlak van meer dan 137 vierkante kilometer, één van de grootste luchthavens ter wereld. Ook is het één van de meest moderne vliegvelden van de Verenigde Staten en bevat het veel technische en architectonische hoogstandjes.

Je kunt bij de terminals komen door in één van de treinen te stappen die je via tunnels ernaar toe brengen. De voertuigen zijn geheel automatisch en hebben geen bestuurders. De tunnels zijn bekleed met 5280 kleine propellers, die ronddraaien door de turbulentie van de treinen. Het aantal proppellers staat symbool voor Denver, ook wel de ‘Mile High City’ genaamd. Er gaan namelijk 5280 voet in één mijl.

Ook is het vliegveld voorzien van een enorm zonne energie systeem, het grootste van Noord Amerika. Er wordt inmiddels 6% van de elektriciteit opgewekt met zonnepanelen. Het doel is om in de toekomst nog meer energie op die manier te onttrekken.

In 2013 zijn er meer dan 118 enorme LCD schermen geplaatst in de aankomst- en vertrekhallen waarop je niet alleen informatie kunt zien, maar ook allerlei advertenties. Ook een ander nieuw snufje zijn de vier opvallende LED-video kolommen, in Jeppesen Terminal. Op deze 6 meter hoge zuilen worden filmpjes en reclames afgespeeld en zijn de grootste digitale en gebogen LED schermen op een luchthaven in de Verenigde Staten.

Op het vliegveld tref je ook veel kunstwerken, schilderijen en sculpturen aan. Zo staat het witte en puntige dak boven Jeppesen Terminal, bestaand uit tentdoek, symbool voor de besneeuwde toppen van de Rocky Mountains en de tipi’s van de eerste bewoners van Amerika.

In alle hallen hangen schilderijen, sommigen met wat lugubere afbeeldingen en symbolen. Ook zijn er hier en daar gedenktekens en inscripties te bekijken. Deze worden overigens vaak genoemd in verschillende complottheorieën die over Denver International Airport de ronde doen.

Tot slot zie je voor de ingang een bijna 10 meter hoge, veelbesproken sculptuur van een blauwe hengst staan. Dit kunstwerk gemaakt van fiberglas met rode oplichtende ogen wordt Mustang genoemd. De artiest die de hengst heeft ontworpen, Luis Jiménez, werd door zijn eigen creatie gedood tijdens het maken ervan. Mede daarom zijn er al een aantal keer petities ingebracht door bewoners die de hengst er duivels uit vinden zien. Zij zouden graag zien dat het kunstwerk wordt verwijderd, maar tot nog toe zonder succes.

Al met al is het zeker de moeite waard om het vliegveld bij aankomst of vertrek wat beter te bekijken.

Locatie: 8500 Peña Blvd, Denver, CO 80249

10 prachtige bestemmingen in Denver International Airport en Denver