Departement Allier

Swipe

Departement Allier

De landstreek Bourbonnais valt samen met het tegenwoordige departement Allier, zo genoemd naar de gelijknamige rivier. Het is de geboortegrond van de hertogen van Bourbon, die van 953 tot 1523 over het gebied regeerden. Niet minder dan acht leden van deze familie werden tot koning van Frankrijk gekroond. De naam Bourbon is afgeleid van 'Borvo', de Gallische god van het bronwater. Het warme, geneeskrachtige bronwater in Aquae Bormoni (Bourbon 1'Archambault), Aquae Nerii (Néris-les-Bains) en Aquae Calidae (Vichy) werd al intensief benut door de Romeinen. De kuuroorden trekken tot op de dag van vandaag veel bezoekers.

Allier is een typisch agrarische streek. In het glooiende landschap liggen kasteeldorpen en kleine steden. Heggen en houtwallen scheiden de velden en weilanden waarop de witte Charolais-koeien grazen. Het landschap wordt doorsneden door de rivieren Allier, Cher, Aumance, Sioule en Besbre. In de dalen liggen verscholen dorpen en u kunt er uitstekend wandelen. Dit kunt u natuurlijk ook in een van de fraaiste eikenwouden van Europa, het Forêt de Troncais.

Indeling van deze Webpaginas

We behandelen het departement Allier in twee gedeelten. Eerst komt het westelijk deel aan bod, vervolgens het oostelijk deel.

We beginnen in het westelijk deel met Montlucon, het economisch centrum van het departement Allier. Daarna volgt een beschrijving van de bezienswaardigheden in de rivierdalen van de Cher en de Aumance, het Forêt de Troncais, Le Riau, Saint-Menoux, het kuuroord Bourbon L'Archambault en de kloosterkerk van Souvigny. We besluiten met de kloosterkerk van de benedictijnen in Chantelle en het kuuroord Néris-les-Bains. De paragraaf over het oostelijk deel begint met een schets van Moulins, de hoofdstad van de Allier, met in de kathedraal een beroemd schilderstuk van de meester van Moulins. Daarna volgen het stadje Yzeure, de wijnstad Saint-Pourçain-sur-Sioule, het kasteel van Chouvigny, de abdij Saint-Gilbert-de-Neuffons, het kasteel van Billy en het mondaine kuuroord Vichy. In het rivierdal van de Sioule ligt het kasteel van Chouvigny. Vervolgens wordt aandacht besteed aan de Montagne Bourbonnaise en de Monts de la Madeleine. Dit deel van de website besluit met een beschrijving van het rivierdal van de Besbre, met als belangrijke bezienswaardigheden de kastelen van Lapalisse en Thoury.

Frankrijk > Aveyron > Entraygues-sur-Truyère-Standplaats

Camping Val De Saures

De camping ligt aan de voet van de bergen van Auvergne en Aubrac, aan een scherpe bocht van de rivier de Lot,...

v.a. 185.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Departement Allier en Auvergne