Departement Allier

Swipe

Lapalisse

Hélas, Monsieur de la Palice est mort. Hélas, s'il n'était pas mort, il serait encore en vie. (Helaas, de heer van La Palice is dood. Helaas, als hij niet was gestorven, zou hij nog leven.)

De maarschalk Jacques II van Chabannes was in 1525 in Italië gestorven; en inderdaad, was hij niet gestorven dan zou hij nog leven. Zulke waarheden staan in de Auvergne bekend als een Lapalissade, een waarheid als een koe!

Het aanzicht van het dorpje Lapalisse wordt overheerst door het gelijknamige kasteel. De eerdergenoemde maarschalk was een van de eerste leden van de familie Chabannes die het kasteel van Lapalisse (La Palice) bewoonde. Veel familieleden zouden hem nog volgen. De huidige bewoner, M. de Chabannes, stamt zelfs nog in rechte lijn van Jacques 11 af.

Het kasteel van Lapalisse was echter ouder: het noordelijk deel met de maarschalktoren stamde al uit de 12de eeuw. De rest van het kasteel, waaronder het gehele middenstuk, liet de familie Chabannes in de 15de eeuw bouwen van roze en blauwe stenen. Jacques II was op een van zijn veldtochten in Noord-Italië onder de indruk geraakt van de Italiaanse architectuur. De door hem uitgenodigde Italiaanse architecten zijn verantwoordelijk voor het ontwerp in renaissancestijl.

Bezienswaardig in het interieur van het kasteel van Lapalisse (La Palice) zijn een schilderij van een van de Vlaamse Primitieven (De kruisiging; hangt in de vestibule), en op de eerste verdieping de bibliotheek en de Salon Doré. De muren van de Salon Doré zijn geheel bedekt met 15de-eeuwse Vlaamse tapijten, de zogenoemde Tapijten van de dappere ridders. De vloer is ingelegd met parket en de zoldering is bedekt met een meesterlijk vervaardigd cassettenplafond, typerend voor de Italiaanse renaissancestijl. De crypte in de kapel bevat de graven van de familie Chabannes.

In de maanden juli en augustus is er bij het kasteel van Lapalisse een klank- en lichtspel met tientallen acteurs en een lasershow.

KASTEEL LAPALISSE GEOPEND: Dagelijks 9-12 u en 14-18 u.

KLANK- EN LICHTSPEL: Juli-aug. vr., za. en zo. 22 u. (aanvangstijd kan wijzigen) 

Frankrijk > Aveyron > Entraygues-sur-Truyère-Standplaats

Camping Val De Saures

De camping ligt aan de voet van de bergen van Auvergne en Aubrac, aan een scherpe bocht van de rivier de Lot,...

v.a. 69.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Lapalisse en Auvergne