Departement Allier

Swipe

Auvergne

In Le Riau staat het Chateau du Riau, een kasteel dat zijn huidige vorm kreeg tussen de 15de en het eind van de 17de eeuw. Het hoofdgebouw werd in de 15de eeuw gebouwd door Charles Popillon, terwijl de zijbeuken 200 jaar later werden neergezet door zijn nazaten. Bezienswaardig zijn een 15de-eeuwse trap, de versterkte kasteelpoort en de tiendschuur. In de tiendschuur moesten de boeren als pacht een tiende deel van hun oogst afgeven aan de landsheer, een gebruik dat pas ten tijde van de Franse Revolutie werd afgeschaft. De meeste meubels in het kasteel zijn 18de-eeuws. 

KASTEEL RIAU GEOPEND: Apr.-sep. wo.-ma. 15-18 u.; okt.-mrt. ma., wo.-za. 14-1 7 u.

Arborétum de Balaine

Acht kilometer ten noordwesten van Le Riau en vier kilometer van Villeneuve-sur-Allier ligt het 15de-eeuwse Chateau de Balaine. In de vorige eeuw huisvestte het kasteel het belangrijkste natuurkundige museum van Frankrijk. Nog altijd is hier het 20 ha grote Arborétum de Balaine te vinden, waar ca. 1200 plantesoorten groeien. De prachtige tuin werd in 1804 aangelegd door Aglaë Adanson.

BOTANISCHE TUIN GEOPEND: Mrt.-nov. dagelijks 9-12 u. en 14-19 u. 

Foto Onze Auvergne Expert
Onze Auvergne Expert

AUTEUR RONNIE ROKEBRAND

Ronnie Rokebrand schreef verschillende boeken over gebieden in Frankrijk, waaronder een reisgids over de Auvergne, een met vulkanen bezaaid gebied dat ook wel als het Centraal Massief wordt aangeduid. 

10 prachtige bestemmingen in Auvergne