Departement Allier

Swipe

Montlucon

In het westelijk deel van de Allier ligt Montlucon, het economische centrum van het departement. Tijdens de Industriële Revolutie in de 19de eeuw profiteerde de stad volop van de aanwezigheid van ijzererts in Berry en kolenlagen in Commentry. Deze gebieden werden in 1834 met elkaar verbonden door het Berrykanaal. Het oorspronkelijke inwonersaantal vertienvoudigde van 5000 tot 50.000. Toen de ertsen en kolenlagen in de grond uitgeput raakten, richtte het stadsbestuur zich op het aantrekken van andere industrieën, onder meer chemische industrie. Vanwege de behoefte aan goede opleidingen en bekwaam personeel nam het aantal onderwijsinstellingen een grote vlucht in Montlucon. Zo werd hier onder andere een 'Institut Universitaire de Technologie' opgericht. Hoewel de oude en nieuwe industrieën een duidelijk stempel op de stad hebben gedrukt, bezit de oude binnenstad nog tal van aantrekkelijke 15de- en 16de-eeuwse huizen en zelfs een voormalig Bourbonkasteel.

Notre-Dame

Aan het begin van de Rue du Chateau in Montlucon, die naar het kasteel omhoog loopt, ligt de 15de-eeuwse Notre-Dame. De kerk is eveneens gebouwd door Louis 11. Voorheen stond hier een Romaans kerkje, waarvan slechts een muur en een kapel bewaard zijn gebleven. Bezienswaardig zijn een 15de-eeuwse stenen Christusfiguur en een 15de-eeuws beeld van Maria met de ontslapen Jezus op schoot (Piëta).

Église Saint-Pierre

Op 100 m ten westen van de Notre-Dame ligt in Montlucon de 12de- en 13de-eeuwse Petruskerk. Opvallend in deze kerk zijn de cilindervormige pilaren. Ook hier staat een 15de-eeuwse Christusfiguur. Bovendien zijn bezienswaardig een 15de-eeuws beeld van Maria Magdalena en twee 10de-eeuwse afbeeldingen van Maria met de dode Jezus op schoot.

Chateau de la Louvière

In het park aan de Avenue du Cimetière de l'Est, enkele kilometers ten oosten van de stad Montlucon (in de richting van Moulins/Vichy), staat het Chateau de la Louvière. Dit gebouw werd in 1926 gebouwd in opdracht van Francois-Joseph Troubat, die het in 1976 aan de stad Montlu^on schonk. In het gebouw bevinden zich kunstvoorwerpen van onschatbare waarde, waaronder meubels en schilderijen uit de 17de, 18de en 19de eeuw, als ook wandkleden uit de 13de eeuw (onder meer van David Téniers de Jongere). Op de eerste etage bevinden zich vijf kamers in verschillende stijlen: van neoklassiek tot neogotisch. Verder kunt u in het kasteel van Louvière gaan kijken naar het anatomisch kabinet van Daniël Spoerri. In de vleugels hangen schilderijen van de Franse schilders Eugène Fromentin en Laurent de la Hyre.

KASTEEL LOUVIÈRE GEOPEND: Juli-sep. wo.-za. 10-12 u. en 14-18 u. Rondleidingen: juli-aug. vr. 15 u.

Frankrijk > Aveyron > Entraygues-sur-Truyère-Standplaats

Camping Val De Saures

De camping ligt aan de voet van de bergen van Auvergne en Aubrac, aan een scherpe bocht van de rivier de Lot,...

v.a. 69.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Montlucon en Auvergne