Departement Allier

Swipe

Moulins

Op de oevers van de Allier ligt Moulins (50.000 inwoners, incl. voorsteden), de hoofdstad van het departement Allier. De naam is afgeleid van de talrijke watermolens die hier in de middeleeuwen langs de rivier stonden. De binnenschippers laadden in de 18de en de 19de eeuw in Moulins hun schepen vol met hout en wijn. In het Quartier de Mariniers staat nog een aantal woningen van schippers en handelaars.

Moulins is de stad van de Bourbons. Zij hadden het er al in de 10de eeuw voor het zeggen, en dat zou lange tijd zo blijven. De hertogen vormden de stad om tot een belangrijk cultureel centrum. Kunstenaars van heinde en ver trokken in de 14de, 15de en 16de eeuw naar Moulins in de hoop een opdracht van de hertogen te krijgen. Onder hen waren beroemdheden als de musicus Jean Ockeghem en de beeldhouwers Jacques Morel en Jean de Chartres. Ook veel goudsmeden kozen Moulins als vestigingsplaats. Tijdens het bewind van Pierre 11 van Bourbon (1488-1522) en zijn vrouw Anne van Frankrijk (de Beaujeu), de dochter van Lodewijk xi, werd het beroemde drieluik van de Meester van Moulins vervaardigd.

Cathédrale

In het centrum van de gezellige binnenstad van Moulins staat de kathedraal. Het deel rond het koor bevat veertien nissen met kapellen en stamt uit de 15de-16de eeuw. De rest van de kerk, waaronder de torens, dateert uit de 19de eeuw. Bezienswaardig zijn de glas-in-loodramen langs de kooromgang. In een van deze 15de-16de-eeuwse ramen staat de beeltenis van de heilige Katherina centraal; aan haar voeten knielen onder anderen kardinaal Charles de Bourbon, Pierre 11, Anne van Frankrijk en haar dochter Suzanne. De tombe met het liggende beeld van de gestorven Christus dateert uit de 16de eeuw. La Chapelle de la Vierge Noire (Zwarte-Maagdkapel) bevat een beeltenis van de Madonna met kind. De kapel herinnert eraan dat de stad ooit een halteplaats was voor pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostela. Zij reisden via Moulins en Le Puy-en-Velay naar het zuiden.

In een zijvleugel van de kathedraal van Moulin staat een van de belangrijkste schilderstukken van de Auvergne: de zogenoemde Triptiek van de Meester van Moulins. Het beroemde drieluik werd aan het einde van de 15de eeuw gemaakt door een anonieme meester, vandaar dat men hem de Meester van Moulins is gaan noemen. Zijn opdrachtgever, Pierre 11, gaf het werk aan zijn vrouw Anne van Frankrijk cadeau. Beiden staan geknield afgebeeld op de zijluiken van het schilderstuk in gezelschap van hun beschermheiligen. Het knielende meisje is hun dochter Suzanne. Op het middelste paneel staat Maria met in haar armen het kindje Jezus, omringd door engelen. Het bijzondere van het gave schilderwerk is dat men het tot op heden nog niet heeft hoeven restaureren.

KATHEDRAAL GEOPEND: Apr.-sep. 8-12 u. en 14-19 u.; okt.-maart 10-11.45 u. en 14-16.45 u. De triptiek is dagelijks te bezichtigen 9-11.45 u. en 14-17.45 u. Cs winters tot 16.45 u.).


Recht tegenover de hoofdingang van de kathedraal staat een eenzame toren met een schuine spits. Het is het laatste overblijfsel van het ooit zwaar versterkte kasteel van de hertogen van Bourbon. De vesting viel aan het einde van de 18de eeuw ten prooi aan de vlammen, slechts de toren wist men te redden. De torenspits was verwoest en dus dichtte men in korte tijd het ontstane gat. Sinds die tijd staat het gebouw bekend als Mal Coiffé ofwel 'slecht gemutst'.

Musée d'Art et d'Archéologie

Circa 100 m van de kathedraal ligt een geelgekleurd renaissancegebouw uit 1488-1503. Het was ooit het zomerpaviljoen van Anne van Frankrijk. De initialen van Anne en haar man Pierre staan in de voorgevel vereeuwigd, samen met de emblemen van de hertogen van Bourbon. Het huisvest tegenwoordig het Museum voor kunst en archeologie van Moulin. De expositie omvat onder meer prehistorische voorwerpen (stenen bijlen, pijlpunten), gebruiksvoorwerpen uit de Gallo-Romeinse tijd (olielampjes), keramiek, wandtapijten en 15de- en 16de-eeuwse schilderijen (drieluiken). Fraai is de schilderijenverzameling uit de 19de eeuw, met werken van onder anderen Jean-Paul Laurens (1838-1921) en Henri Harpigriés (1819-1916).

MUSEUM VOOR KUNST EN ARCHEOLOGIE GEOPEND: Wo.-ma. 10-12 u. en 14-18 u.

Mausolée du Duc de Montmorency

Ten noorden van het Museum voor kunst en archeologie staat het Lyceum Banville, een voormalig visitandinnenklooster dat nu dienst doet als middelbare school. De school is vernoemd naar Théodore de Banville, een beroemd dichter die in 1823 te Moulins werd geboren. In het vroegere klooster sleet de hertogin van Montmorency haar laatste dagen nadat haar man door Richelieu was onthoofd. Om de hertog te gedenken liet zij een zwart marmeren grafmonument oprichten in een kapel van het klooster. Beeltenissen van Hercules (kracht), Caritas (vrijgevigheid), Mars (moed) en het geloof omringen het hertogelijk paar.

Musée de Folklore et du Vieux Moulins

Een ander drukbezocht museum in Moulins is het folkloremuseum, dat achter de kathedraal aan de Place de 1'Ancien Palais ligt. Het is te bereiken via de gelijknamige straat. U kunt hier kennismaken met het dagelijks leven uit de tijd dat touwslagers, klompenmakers, kantklossers en molenaars het stadsbeeld bepaalden. Pas aan het einde van de 19de eeuw werd het stadsbeeld ingrijpend gewijzigd.

FOLKLOREMUSEUM GEOPEND: Wo-zo. 10-12 u. en 15-18.30 u.

Place de l'Hôtel de Ville

Vlak bij het folkloremuseum rijst de 17de-eeuwse klokketoren Jacquemart boven de omringende straatjes van Moulins uit. Vanaf de Place de l'Hôtel de Ville kunt u zien hoe in het koperen koepeltorentje op de top vader en moeder Jacquemart de hele uren slaan; hun twee kinderen ontfermen zich over de halve uren en de kwartieren.

Aan hetzelfde plein staat het stadhuis van Moulins, met binnen de muren de toeristeninformatie en de openbare bibliotheek. In deze Bibliothèque municipale bewaart men een aantal eeuwenoude geschriften, waaronder de bekende 12de-eeuwse bijbel uit Souvigny.

campsite

Camping l'Europe

Familiecamping met veel speel- en animatiemogelijkheden voor kinderen.Verwarmd zwembad met glijbaan. Midden tussen de vulkanen van de Auvergne biedt deze camping naast...

v.a. 98.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Moulins en Auvergne