Departement Allier

Swipe

Saint-Pourçain-sur-Sioule

Toen Thierry, de zoon van Clovis, de Limagne plunderde, stuitte hij in 531 op moedig verzet van de monnik Pourcain. Een jaar later stierf de monnik, waarop de paus hem heilig verklaarde. Het stadje Saint-Pourcain-sur-Sioule is naar de heilige monnik vernoemd. Ieder jaar op de 24ste november wordt Saint Pourcain feestelijk herdacht.

Tegenwoordig wordt Saint-Pourcain-sur-Sioule in één adem genoemd met de plaatselijke witte wijnen, die tot de beste van Midden-Frankrijk behoren. Het feit dat deze wijnen 'slechts' het predikaat VDQS (Appelation d'Origine) hebben, zegt in dit geval niets over de kwaliteit. Men verwacht dat het niet lang zal duren voordat deze wijnen de benaming Appelation Controlée krijgen. Als basis voor de witte wijnen gebruikt men al eeuwenlang beroemde druivensoorten, zoals Chardonnay, Sauvignon, Aligoté en Tressalier. Naast de beroemde witte wijnen maakt men in Saint-Pourcain-sur-Sioule ook een goede rode wijn, mousserende wijn en rosé.

De wijnbouw in en rondom Saint-Pourcain-sur-Sioule dateert al van voor het begin van onze jaartelling. In de loop der eeuwen breidden de wijngaarden zich steeds verder uit. In de 18de eeuw was maar liefst 8000 ha landbouwgrond in gebruik voor de wijnbouw. Nu is dit geslonken tot 900 ha. De druiven groeien op een hoogte van 250 tot 400 m. De wijngaarden liggen in de directe omgeving van Saint-Pourçain-sur-Sioule over negentien gemeenten verspreid. Het stadje fungeert als regionaal centrum.

Musée de la Vigne et du Terroir

Wijnliefhebbers kunnen in Saint-Pourcain-sur-Sioule een bezoek brengen aan het Museum van de wijncultuur, ondergebracht in het 16de eeuwse Maison du Bailli. In het museum staat gereedschap tentoongesteld dat men tijdens de wijnproduktie gebruikte.

WI)NCULTUURMUSEUM GEOPEND: Juli-sep. dagelijks 10-12 u. en 14.30-18.30 u.; mrt.-juni en okt.-dec. wo.-ma. 14-18 u.

Musée de la Lithographie et d'Art Moderne

Een heel ander soort museum in Saint-Pourcain-sur-Sioule is het Lithografisch museum. Het opende in 1992 zijn deuren op initiatief van de toen 80-jarige kunstenaar Frédéric Charmat. De tentoonstellingsruimten bevinden zich in de wijnkelders van het vroegere klooster. In het museum zijn wisselende tentoonstellingen met moderne steendruk-, schilder- en beeldhouwkunst.

LITHOGRAFISCH MUSEUM GEOPEND: Juli-midden sept. 

Sainte-Croix

De abdijkerk Sainte-Croix is de blikvanger van Saint-Pourçain-sur-Sioule. Het bijbehorende benedictijnenklooster is verdwenen. De kerk kent een lange bouwgeschiedenis van 966 tot in de 15de eeuw. De kooromgang kwam in de 12de en 13de eeuw gereed; de zijschepen werden ruim een eeuw later gebouwd. Restauraties volgden in de 19de eeuw.

In de kerk staat een prachtig 16de-eeuws beeld van de met doornen gekroonde, door Pilatus aan het volk getoonde Jezus ('Ecce homo'). Enkele kapellen zijn Romaans, andere gotisch. In de kapel recht achter het koor, te bereiken via de kooromgang, staat een beeld van de heilige Pourcain (met staf). Andere bezienswaardigheden zijn een rijk gebeeldhouwde preekstoel met erboven een afbeelding van een engel, de gebrandschilderde ramen en de talloze votiefschildjes.

Frankrijk > Aveyron > Entraygues-sur-Truyère-Standplaats

Camping Val De Saures

De camping ligt aan de voet van de bergen van Auvergne en Aubrac, aan een scherpe bocht van de rivier de Lot,...

v.a. 185.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Saint-Pourçain-sur-Sioule en Auvergne