Departement Allier

Swipe

Souvigny

Aan de Place Aristide Briand in Souvigny staat de omstreeks 916 gestichte kloosterkerk Saint-Pierre et Saint-Paul. In dat jaar schonk Aymard, de luitenant van de hertog van Aquitanië, het dorp en de omliggende landstreek aan de monniken van Cluny. Zij bouwden het klooster en de bijbehorende kerk. Twee heilig verklaarde abten, Mayeul en Odilon, zwaaiden er de scepter tot hun dood in respectievelijk 994 en 1049. Zij werden broederlijk onder dezelfde tombe in de kloosterkerk begraven, direct links van de hoofdingang. Dankzij deze tombe kwamen er veel pelgrims op het kerkje af en dit was tevens de reden dat Louis 11 en Charles 1, beide hertogen van Bourbon, deze kerk tot hun laatste rustplaats kozen. Het gevolg was dat er voldoende geld beschikbaar kwam om de kerk te verfraaien, met als resultaat een van de bezienswaardigste kerken van de Allier.

Van de twee torens draagt de toren rechts nog Romaanse stijlkenmerken. In de 15de eeuw werden beide torens verbonden door middel van een puntgevel met in het midden een roosvenster. In de kerk staan verscheidene bezienswaardigheden, zoals de eerder genoemde tombe van Saint-Mayeul en Saint-Odilon, de tombe van Louis 11 en zijn vrouw Anne van Auvergne (in de oude kapel, rechts voor het koor), de tombe van Charles 1 en zijn vrouw Agnes van Bourgondië (in de nieuwe kapel, links van het koor), een 16de-eeuws bas-reliëf van de Onbevlekte Ontvangenis (5de zuil rechts), een reliekschrijn met daarop afbeeldingen uit het leven van de heiligen Mayeul en Odilon, en een 18de-eeuws orgel van de bekende orgelbouwer Cliquot. Op het kapiteel van de tweede zuil voor de nieuwe kapel is een afbeelding te zien waarop monniken munten slaan.

Rechts van de kloosterkerk is een 15de-eeuwse kruisgang die deel uitmaakte van het oorspronkelijke klooster. De kapittelzaal stamt uit de 12de eeuw.

PETRUS-EN-PAULUSKERK GEOPEND: Dagelijks 9.30-19 u. Rondleidingen kloostergang, Chapelle des Gisants en sacristie: juli-sep. dagelijks 14.30 u.; za. 10.30, 14.30 en 15.45 u; zo. 14.30 en 15.45 u.

Saint-Marc

Links van de kloosterkerk, aan de overzijde van de straat, kunt u een bezoek brengen aan de oude Saint-Marc. Het kerkgebouw herbergt nu het kerkmuseum Saint-Marc. In het museum staat onder meer de Colonne du Zodiaque, een 800 kg zware, 12de-eeuwse kalender met afbeeldingen van de seizoenen en de tekens van de dierenriem. Verder vindt u hier sarcofagen, beelden, bewerkte kapitelen en prachtig glaswerk uit de 18de-eeuwse glasblazerij van Souvigny.

KERKMUSEUM ST-MARC GEOPEND: Mei-sep. wo.-ma. 10-12 u. en 15-19 u.

Frankrijk > Aveyron > Entraygues-sur-Truyère-Standplaats

Camping Val De Saures

De camping ligt aan de voet van de bergen van Auvergne en Aubrac, aan een scherpe bocht van de rivier de Lot,...

v.a. 69.00 p.p.

campsite

Camping l'Europe

Familiecamping met veel speel- en animatiemogelijkheden voor kinderen.Verwarmd zwembad met glijbaan. Midden tussen de vulkanen van de Auvergne biedt deze camping naast...

v.a. 98.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Souvigny en Auvergne