Departement Beni

Swipe

Pampastour vanuit Rurrenabque

De zogenaamde Pampastour houdt in het algemeen een jeeprit van 3 uur in over een zandpad naar Santa Rosa del Yacuma, vanwaar met een gemotoriseerde kano naar een basiskamp of lodge gevaren wordt in het Reserva Municipal Pampas del Río Yacuma. Hier moet 150 Bs entree betaald worden die niet in de tour inbegrepen is. Al varende zie je vele vogels waaronder de jabiru (kaalkopooievaars), reigers en lepelaars en dieren zoals de brulaap, capibara schildpad en anaconda. ’s Avonds is er een tocht per kano om de witte en de grotere zwarte kaaiman te spotten. De volgende dag bestaat uit een wandeling van een halve dag door de modderige pampa’s op zoek naar de anaconda. Een hoogtepunt vormt het zwemmen met bufeos (roze zoetwaterdolfijnen) en in de namiddag is er tijd om op piranha’s te vissen. De volgende dag wordt gebruikt om bijvoorbeeld spinapen te spotten die zich in groepen door de vegetatie van de kroonlaag verplaatsen of de zwarte en rode brulaap. Verder is paardrijden door de pampa’s ook een mogelijkheid. Tours duren van drie tot vijf dagen en prijzen beginnen vanaf US$30 per dag. De Pampastour biedt meer fauna dan de jungletour aangezien de pampa’s, moerassige laaglanden zijn, die dunne, spaarzame vegetatie hebben waardoor men beter de dieren en vogels kan observeren. Er is nu een trend gaande bij de diverse touroperators om de flora en fauna te respecteren. Aldus wordt er door sommige operators niet meer gevist op piranha’s, geen voedsel gegeven aan de apen, er worden geen anaconda’s gevangen en de planten en bomen worden met rust gelaten. De droge tijd van april tot september is de beste tijd om veel fauna te zien aangezien de beesten zich rond en in de rivier bevinden op zoek naar water.

Natuurreservaat Pampas del Rio Yacuma

Dit natuurpark van 613.453 hectare groot is in 2007 opgericht om de bedreigde dieren en vogels te beschermen, die zich in de bossen of langs de Río Yacuma bevinden. In deze omgeving was voorheen veeteelt de voornaamste activiteit maar hiervoor moest men veel land verbranden en bovendien had het vee een grote invloed op de grond. Tegenwoordig kan men door middel van de zogenaamde Pampastour in een boot een overvloed aan fauna zien in dit unieke park, dat het leefgebied vormt voor met uitsterving bedreigde vogels zoals de paraba barba azul (blauwkeelara), en dieren waaronder de rivierotter, hert, spinaap, en de roze rivierdolfijn. In de nabije toekomst gaat de entree voor het reservaat 150 Bs kosten.

Reyes en Santa Rosa del Yacuma

Deze twee plaatsen worden bezocht tijdens de Pampastour en bieden rond de Río Yacuma veel wild. 13 km van Reyes ligt Lago Copaiba waar je goed kan zwemmen of zonnebaden. In de omgeving van Reyes zijn grote veeboerderijen waarvan sommige te bezoeken zijn en die dagelijkse activiteiten organiseren zoals paardrijden of vissen in de lagune. In Santa Rosa del Yacuma staat de grote haciënda Casa Simon, waar voorheen een fabriek was die vlees, suiker en alcohol produceerde voor de werkers van rubber en kina in het noorden van Beni. De haciënda is te bezoeken. Lago Rogagua en Lago Bravo rond Santa Rosa zijn goede plaatsen voor vogelobservatie en sportvissen.

10 prachtige bestemmingen in Pampastour vanuit Rurrenabque en Bolivia