Departement Cantal

Swipe

Auvergne

Het stadje Mauriac (4500 inwoners) ligt aan de voet van de vulkaan Puy Saint-Mary (750 m), op de rand van een basaltplateau. De huizen in Mauriac zijn gebouwd van donkergrijze en zwarte basaltsteen die men in de omgeving van Mauriac uit de bodem haalt. Mauriac is vernoemd naar de Gallo-Romeinse nederzetting Vicus Mauriacensis. In het klooster Saint-Pierre kunt u enkele Gallo-Romeinse overblijfselen bezichtigen, waaronder een 11de-eeuwse kapittelzaal. De opgegraven voorwerpen van keramiek zijn ondergebracht in het Museum van Mauriac, dat in een voormalige gevangenis is gevestigd.

MUSEUM MAURIAC GEOPEND: Juli-sep. wo.-ma. 10-12 u. en 14.30-18.30 u.; apr.-juni wo.-ma. 14.30-18.30 u.

Notre-Dame-des-Miracles

Niet ver van het Saint-Pierreklooster in Mauriac staat de fraaie Romaanse basiliek Notre-Dame-des-Miracles. De kerk werd in de 12de eeuw gebouwd en al in de 13de en 14de eeuw gerenoveerd. Bijzonder is de geveldriehoek (timpaan) boven het portaal van de westelijke ingang van de basiliek. De gebeeldhouwde voorstelling stelt de Hemelvaart van Jezus voor met twee engelen die hem begeleiden. Aan Christus' voeten staan de twaalf apostelen en Maria. Helaas zijn de beeltenissen van de laatstgenoemde figuren tijdens de beeldenstormen van de 16de en late 18de eeuw onthoofd. In de basiliek staan onder meer een 10de-eeuws doopvont en een Zwarte Madonna, gesneden uit notehout. Vanaf de kapel bij de top van de Puy Saint-Mary heeft u een prachtig uitzicht over Mauriac en omgeving.

Foto Onze Auvergne Expert
Onze Auvergne Expert

AUTEUR RONNIE ROKEBRAND

Ronnie Rokebrand schreef verschillende boeken over gebieden in Frankrijk, waaronder een reisgids over de Auvergne, een met vulkanen bezaaid gebied dat ook wel als het Centraal Massief wordt aangeduid. 

10 prachtige bestemmingen in Auvergne