Departement Cantal

Swipe

Murat

Rots van Bonnevie

In de 14de eeuw stond Murat (2500 inwoners) bekend als Castrum Apud Castrum de Murat ofwel de 'Vesting geleund tegen de rots van Murat'. De stad lag op een kruispunt van wegen en werd beschermd door het kasteel op de Rocher de Bonnevie. Een wand van deze basaltrots bestaat geheel uit basaltzuilen die aan orgelpijpen doen denken. Het kasteel werd in 1633 op bevel van Richelieu met de grond gelijkgemaakt. Vervolgens plaatste men in 1878 een wit beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Haute-Auvergne op de basaltrots. Het beeld van Maria met kind staat op een 6 m hoge voet en is 8 m hoog. Vanaf de rots waarop het beeld staat, heeft u een goed uitzicht over de stad Murat en de Alagnonvallei.

Monument aux Déportés

In 1944 viel een verzetsgroep in Murat het Duitse leger aan. Zestien Duitsers werden hierbij gedood. Twaalf dagen later namen de Duitsers wraak. Ze doorzochten de stad, staken een tiental huizen in brand en voerden 120 inwoners weg. Tachtig van hen stierven in Duitse concentratiekampen. Het Monument van de gedeporteerden op de Place du Balat herinnert aan deze tragische gebeurtenis.

Oude Stad

In de oude stad van Murat staan nog veel woningen die een bezichtiging van buitenaf waard zijn, bijvoorbeeld het stadhuis aan de Rue du Faubourg Notre-Dame, het gerechtshof (nr. 4) en het Huis van de consul (nr. 26). Aan de Rue Vialboudou staat het 14de-eeuwse Maison des Templiers.

Église Notre-Dame-des-Oliviers

De kerk van Onze-Lieve-Vrouw der Olijven in Murat stamt uit de 13de-14de eeuw, maar werd verscheidene malen verbouwd. De kerk kijkt aan een zijde uit op de Place du Planol; de zuidzijde domineert de Place de la Boucherie (Place Gandilhon-Gens-d'Armes), het plein van de slagers. Hier werd vroeger het vee geslacht. Een jaaroverzicht uit 1844 meldt de volgende aantallen geslachte dieren op het plein: 200 ossen, 2600 kalveren, 5500 schapen, lammeren en geiten, 250 zwijnen. In de kerk staan een 16de-eeuws beeld van de heilige Barbara, een 17de-eeuws altaar, een 19de-eeuws hoofdaltaar en een kopie van het 15de-eeuwse beeld van Onze-Lieve-Vrouw der Olijven. Het origineel werd helaas in 1983 gestolen en is nooit teruggevonden.

Maison de la Faune

Het zogeheten Faunapaviljoen in Murat is gevestigd in het voormalige gebouw van de onderprefectuur. De collectie telt zeshonderd zoogdieren, reptielen en vogels en meer dan 4000 insekten en vlinders. Achter het gebouw staat een verdedigingstoren uit de 16de eeuw.

FAUNAPAVILJOEN GEOPEND: Juli-aug. ma.-za. 10-12 u. en 15-19 u„ zo. 15- 19 u.; schoolvakanties ma.-za. 10-12 u. en 15-18 u„ zo. 15-18 u.

Albepierre

Ten zuiden van Murat ligt het dorp Albepierre-Bredons. U kunt hier een bezoek brengen aan de 11de-eeuwse kloosterkerk. In het versterkte godshuis staat een fraai altaar uit 1710.

Frankrijk > Cantal > Marchal-Accommodatie

Camping Chalets De L'eau Verte

Vrijstaande, houten chalets in het hart van de Auvergne. Alle is gelijkvloers. De chalets hebben zicht op de bergen, platteland, bos, rivier,...

v.a. 510.00 p.p.

campsite

Camping l'Europe

Familiecamping met veel speel- en animatiemogelijkheden voor kinderen.Verwarmd zwembad met glijbaan. Midden tussen de vulkanen van de Auvergne biedt deze camping naast...

v.a. 98.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Murat en Auvergne