Departement Cantal

Swipe

Saint-Flour

De stad Saint-Flour (7500 inwoners) ligt op de rand van een 100 m hoog basaltplateau, recht boven het stroomgebied van de Lander. Dankzij de hoge ligging was de stad Saint-Flour goed te verdedigen, er is nooit iemand in geslaagd om de stad te veroveren. 'De enige vreemde heerser die wij in onze stad dulden is de wind', aldus de inwoners van Saint-Flour.

Voor religieuze veroveraars stonden de poorten echter wel open. Een van hen was Saint Flour, de heilige Florus. Rondom zijn graf ontwikkelde de stad zich voorspoedig: zij had in de 13de eeuw net zoveel inwoners als tegenwoordig.

Cathédrale Saint-Flour

De reliekschrijn van de heilige Florus bevindt zich in de grafkapel van de laat-gotische kathedraal Saint-Flour. De kathedraal werd gebouwd op de fundamenten van een Romaanse voorganger en kwam na 100 jaar van bouwwerkzaamheden aan het eind van de 15de eeuw gereed. Opmerkelijk in het interieur zijn een witmarmeren hoofdaltaar, een uit hout gesneden preekstoel, votiefborden voor Sainte-Thérèse, een zwart houten kruisbeeld (14de eeuw), een 15de-eeuwse Piëta en de eerder-genoemde reliekschrijn. In de straalkapellen rond het koor hangen schilderijen met religieuze voorstellingen en staan houten altaren. Let ook op de bijbelse verhalen die op de gebrandschilderde ramen zijn uitgebeeld. Bij de kathedraal is een uitzichtpunt, het Terrasse des Roches, dat een fraai uitzicht biedt over de omgeving.

Musée de la Haute-Auvergne

De meeste bezienswaardigheden in Saint-Flour staan rond de Place d'Armes, waaraan ook de kathedraal ligt. In het voormalig bisschoppelijk paleis en Hôtel de Ville (stadhuis) is het Museum van de Haute-Auvergne ondergebracht. De collectie van dit streekmuseum beslaat de volgende onderwerpen: religieuze kunst, archeologie, het maken van kaas (o.a. fourme Cantal) en folklore.

HAUTE-AUVERGNE-MUSEUM GEOPEND: 15 apr.-l5 okt. dagelijks (met uitzondering van 1 mei) 10-12 u. en 14-18 u.; 16 okt.-14 apr. ma.-za. 10-14 u. en 14-18 u.

Musée  Alfred Douët

Het A. Douëtmuseum in Saint-Flour is gevestigd in het Maison Consulaire, herkenbaar aan de 16de-eeuwse voorgevel in renaissancestijl. In het museum staan wapens en antieke meubelen en hangen wandtapijten uit Aubusson en schilderijen. Vanaf de achterzijde van dit museum heeft u uitzicht op de benedenstad en de omgeving.

MUSÉE A. DOUËT GEOPEND: juli-sep. dagelijks 9-12 u. en 14-18 u.

Middeleeuwse Straten

In de oude stad Saint-Flour zijn nog enkele straten en pleinen met middeleeuwse huizen, zoals de Rue Marchande (nrs. 15 en 31), Rue du Breuil (nr. 8), Rue des Remparts, Rue du Muret en de Place des Mets. Aan de Rue de Belloy staat het Musée de la Poste.

Frankrijk > Aveyron > Entraygues-sur-Truyère-Standplaats

Camping Val De Saures

De camping ligt aan de voet van de bergen van Auvergne en Aubrac, aan een scherpe bocht van de rivier de Lot,...

v.a. 69.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Saint-Flour en Auvergne