Departement Cantal

Swipe

Salers

Salers (500 inwoners) ligt 300 m boven de oevers van de Maronne op een basaltplateau en is een van de mooiste stadjes van de auvergne. De nederzetting Salers is uitgeroepen tot een van de honderd plus beaux villages de france. Alleen dorpen en steden die hun middeleeuwse karakter goed hebben weten te bewaren, krijgen deze titel. Aanvragen voor bouwvergunningen worden kritisch bekeken door de welstandscommissie die toeziet op het uiterlijk van Salers; de bouwstijl en steensoort mogen geen afbreuk doen aan het middeleeuwse aanzien van de stad.

Tijdens de godsdienstoorlogen versterkten de inwoners van Salers hun stad met verdedigingsmuren en twee stadspoorten. Ook bouwde men binnen de muren van Salers een gerechtshof. De rechters werden gekozen uit de leden van rijke families, die in grote herenhuizen woonden. Al deze bouwwerken staan nog fier overeind en kunnen worden bezichtigd. In de omgeving van Salers gedijt de Gentiana Lutca. Van de wortels van deze gentiaan brouwt men een uitstekend aperitief dat bekend staat als Salers Suze.

Grande-Place

Het centrum van Salers is de Grande-Place, die officieel de Place Tyssandier-d'Escous heet. Ernest-Gabriel Tyssandier d'Escous (1813-1889) was een fokker die gespecialiseerd was in het lokale Salers-runderras. Dankzij zijn inspanningen werden de roodbruine Salers-runderen in heel Europa bekend. Op het plein staat een monument ter nagedachtenis aan hem.

Het plein met zijn statige herenhuizen met peperbustorens ademt de sfeer van een lang vervlogen verleden. Het toonaangevendste gebouw is het Maison du Bailliage (Baljuwhuis), een renaissance-gebouw met in het interieur bezienswaardige 18de-eeuwse tapijten. De woning links van de klokketoren, het Maison du Président Pierre Lizet, bezit een renaissanceportaal en een gotisch venster. Centraal op de Grande-Place staat een fontein, in de middeleeuwen verantwoordelijk voor de watervoorziening. Het Maison de Flogeac ligt ten zuiden van het Maison du Bailliage, op de hoek met de Rue du Convent. In de Rue du Convent staat het Maison de Bargues, dat ook van binnen te bezichtigen is. In het 15de-eeuwse Hótel de Ville bevindt zich de toeristeninformatie.

Vanaf het plein lopen in verschillende richtingen de drie fraaiste straten van het stadje Salers: de Rue du Beffroi, Rue des Nobles en de Rue des Templiers.

Rue de Beffroi

Links van het Maison du Bailliage in Salers staat de Tour de 1'Horloge. Als u onder deze klokketoren doorwandelt, komt u in de Rue du Beffroi. Deze straat komt uit bij de Saint-Matthieukerk, een 15de-eeuwse kerk met een 12de-eeuws Romaans portaal. Dit wijst erop dat de huidige kerk een overbouwing is van een veel ouder gebouw. In de buitenmuur van de kerk is een Piëta ingemetseld. Het hoofdaltaar bevat fraai uitgesneden figuren van heiligen, met als pronkstuk een verguld houten beeldje van Maria met kind. Aan de wanden hangen vier 17de-eeuwse wandtapijten uit Aubusson. Een aantal schilderijen in de kerk is van de hand van de Spaanse barokschilder Ribera.

In een kapel rechts achter in de kerk staat een graflegging uit 1495 in Bourgondische stijl.

Rue des Nobles

Rechts van het Maison de Flogeac en het Maison Tyssandier d'Escous, aan de zuidoostzijde van de Grande-Place in Salers, begint de Rue des Nobles. Als u deze straat helemaal uitloopt, ziet u op het eind rechts de Esplanade de Barouze. Vanaf deze verhoging heeft u een prachtig uitzicht over de dalen van de Maronne en de Aspre.

Rue des Templiers

Op dezelfde plaats waar de Rue des Nobles de Grande-Place verlaat, begint ook de Rue des Templiers. In deze straat staat het 15de-eeuwse Maison des Templiers, dat een klein historisch museum herbergt.

TEMPELIERSHUIS GEOPEND: Mei-sep. 10-12 u. en 14.30-18 u.; sep.-dec. en apr.-juni 14.30-18 u.

Frankrijk > Aveyron > Entraygues-sur-Truyère-Standplaats

Camping Val De Saures

De camping ligt aan de voet van de bergen van Auvergne en Aubrac, aan een scherpe bocht van de rivier de Lot,...

v.a. 69.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Salers en Auvergne