Departement Cantal

Swipe

Auvergne

Elf kilometer ten zuiden van Saint-Flour overspant de Garabit-brug de Truyère. De brug ofwel het Viaduc de Garabit werd tussen 1882 en 1884 gebouwd als onderdeel van de spoorverbinding tussen Marvejols en Saint-Flour. De imponerende staalconstructie is ontworpen door de toen 29-jarige ingenieur Leon Boyer (1851-1886). Zijn plan werd uitgevoerd door ingenieur Eiffel (1832-1923), de man die later wereldberoemd werd dankzij de 300 m hoge toren die hij in Parijs bouwde ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1889. Tijdens de bouw van de Eiffeltoren maakte Eiffel dankbaar gebruik van de ervaringen die hij had opgedaan bij de bouw van de Garabitbrug. De boogconstructie die de brug ondersteunt, lijkt sterk op die van de Eiffeltoren.

De spoorbrug is 564 m lang en 122 m hoog. De bouw van de stuwdam van Grandval in 1959 zorgde voor een verhoging van het waterniveau, met als gevolg dat de Garabit-brug tegenwoordig ongeveer 100 m boven de waterspiegel ligt.

Foto Onze Auvergne Expert
Onze Auvergne Expert

AUTEUR RONNIE ROKEBRAND

Ronnie Rokebrand schreef verschillende boeken over gebieden in Frankrijk, waaronder een reisgids over de Auvergne, een met vulkanen bezaaid gebied dat ook wel als het Centraal Massief wordt aangeduid. 

10 prachtige bestemmingen in Auvergne