Departement Chuquisaca

Swipe

Omgeving van Sucre

Ten noorden van Sucre

Cal Orck’o (de berg van kalk). Deze vindplaats van voetafdrukken van dinosaurussen en andere prehistorische ‘monsters’, is in 1994 ontdekt en is de grootste van de wereld. De 5000 voetsporen van 320 soorten dinosaurussen uit het late Krijtperiode, bevinden zich op een steile, 100 m hoge rotshelling in een nog actieve steengroeve, 5 km ten oosten van Sucre. De afdrukken, soms wel 65 cm groot, werden tussen de 65 en 85 miljoen jaar geleden door dinosaurussen achtergelaten op een modderlaag in ondiep water. Door vulkaanuitbarstingen en andere geologische processen kwamen de sporen onder diverse beschermende lagen van as en sedimenten en vond fossilisatie plaats. Als gevolg van het rijzen van het Andesgebergte 25 miljoen jaar geleden en de daarmee gepaard gaande plooiingen en aardbreuken zijn de sporen op de steile rotshelling te zien. Tegenover de wand met de afdrukken ligt op 300 meter afstand, Parque Cretácico, een toeristisch complex vanwaar men de rotswand kan bewonderen. In het themapark bevinden zich replica’s van de diverse dinosaurussen.

Openingstijden, ma.-vr. 9-16.30, za.-zo., 10-15.30 uur. De lokale stadsbus A3 passeert de ingang. De toeristische Dino Truck vertrekt vanaf de kathedraal op Plaza 25 de Mayo van ma. tot vr. om 9.30, 12 en 14.30 uur naar het park.

Las Siete Cascadas (8 km), de ‘zeven watervallen’ bevinden zich in een mooie omgeving met natuurlijke poelen in het regenseizoen. Je kan in het droge seizoen naar de hogergelegen watervallen klimmen. Hier bevindt zich Haciënda Las Siete Cascadas, 96460603, een toeristencomplex met hotel, kampeerplaats, en restaurant en zwembad. Vertrek vanaf Sucre met bus Q naar Barrio Canada en vandaar verder wandelen of alternatief met een taxi reizen.

La Palma, 35 km vanaf Sucre op de weg naar Cochabamba, is een mooie vallei aan de Río Chico en vormt een geliefde bestemming voor de jeugd om te baden in de rivier, wandelingen te maken of te vissen. Hier bevindt zich Alojamiento Koritambo, 96421322. Er vertrekken de hele dag door bussen vanaf Av Marcelo Quiroga Santa Cruz in Sucre.

Ten zuiden van Sucre

Castillo de la Glorieta ligt op 5 km van Sucre aan de weg naar Potosí. Dit kasteel werd door het vorstenpaar Francisco Argadona en Clotilde Urioste Glorieta aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd. Het enorme gebouw is een mengsel van diverse bouwstijlen en heeft een aangename tuin waar je rond kan lopen. Tussen de middag is het gesloten.

Yotala, 14 km van Sucre, is een schilderachtig koloniaal dorpje waar de inwoners van Sucre in het weekeinde vertoeven aan de rivier, of in een vakantiehuis. Er stroomt een rivier door het plaatsje waarin gezwommen wordt. In het weekeinde kan je in een van de restaurants de befaamde empanada de Yotala en lechón al horno (geroosterd varken) proberen. Het dorp heeft op 30 augustus een groot folkloristisch feest, Festividad de la Virgen de Santa Rosa. Er vertrekken geregeld bussen vanaf Bustillos en Linares in Sucre.

Ñujchu, 23 km van Sucre, ligt in een mooie omgeving aan de Río Cachimayu en vormt een badplaats voor de bewoners van Sucre. Hier bevindt zich de 17e-eeuwse Haciënda de Kantu Nucchu die eigendom was van de Boliviaanse president Pacheco en een belangrijke rol speelde tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Hier vonden creoolse patriotten onderdak evenals de gewonde, befaamde onafhankelijkheidsstrijder Antonio Jose de Sucre, tijdens zijn laatste dagen in Bolivia. Op het terrein staan op waterkracht aangedreven molens. Op aanvraag kan je overnachten in de haciënda. Vanaf het einde van bustillos in Sucre vertrekken de hele dag door bussen.

Puente Antonio José de Sucre. Dit is een indrukwekkende koloniale brug, 45 km van Sucre op de weg naar Potosí, op de grens tussen de departementen Chuquisaca en Potosí en werd gebouwd tussen 1542 en 1573.

10 prachtige bestemmingen in Omgeving van Sucre en Bolivia