Departement Cochabamba

Swipe

Chapare

De Chapare is een schitterend overgangsgebied tussen Los Valles (valleien) en Los Llanos Orientales (oostelijke laaglanden) met nevelwouden, tropische bossen, wildstromende rivieren en watervallen en heeft dan ook een grote rijkdom aan flora en fauna. Rond de weg die Cochabamba verbindt met Santa Cruz zijn coca-, bananen-, koffie- en fruitplantages, maar er zijn gelukkig ook nog grote delen ongerept regenwoud.

Dit is een van de regenachtigste streken van Bolivia met een jaarlijkse neerslag van gemiddeld 5850 mm. Het hele jaar door kan het regen maar de meeste regen valt tussen november en april. De gemiddelde temperatuur is 24° C maar het kan makkelijk 40° C worden tussen december en februari. Tijdens de surazo (koufront) in de winter kan de temperatuur dalen tot soms wel 12° C.

Vooral de Cochabambinos (inwoners van Cochabamba) komen in de zomermaanden naar de provincie om te gaan vissen of recreëren rond de rivieren maar internationale toeristen ontdekken ook de schoonheid en ongereptheid van deze regio en tegenwoordig zijn hier allemaal activiteiten mogelijk zoals wandelen, vissen, raften en andere vormen van ecotoerisme. Zelfs kan diep in de jungle een inheemse nederzetting bezocht worden.

Chapare en de coca

De Chapare is internationaal bekend door de productie van het cocablad en de hieraan gerelateerde cocaïne. In de laatste jaren zijn veel cocaplantages rond het dorp uitgeroeid, maar de huidige regering van Evo Morales laat een bepaald oppervlak van land voor de groei van cocaplanten legaal toe, mits het voor traditioneel gebruik is. Veel bewoners wagen zich niet meer aan de illegale productie van coca want men kan verlinkt worden aan de FLCN (politie) en dit betekent dat men zijn terrein verliest. In de meer afgelegen plaatsen zijn echter nog steeds illegale cocaplantages operatief. Tussen het einde van de jaren 80 en het midden van de jaren 90 was het een ander verhaal. Iedereen hield zich bezig met coca en men kon zakken met cocaïne zonder problemen op de markten in de lokale stadjes kopen. Het plaatsje Shinaota was het centrum van de activiteiten. Mensen liepen met pistolen rond en wetten bestonden niet. De regering van Banzer heeft echter een einde gemaakt aan dit soort praktijken. De laatste jaren stond Chapare in het nieuws vanwege de wegblokkades en protesten geleid door de cocalero (cocaboer) Evo Morales, voordat hij gekozen werd tot president. Zijn hele simpele onderkomen van die tijd bevindt zich net buiten Villa Tunari.

10 prachtige bestemmingen in Chapare en Bolivia