Departement Cochabamba

Swipe

Richting Sucre

Mizque (158 km) is een vriendelijk koloniaal plaatsje dat in een mooie vallei ligt met veel fruitbomen. Mizque, vertaald uit het Quechua, ‘zoet en honing’, verdient zijn naam met ere want er zijn hier wilde bijen in overvloed, die hun nesten in gaten in de grond bouwen. De honing levert het stadje voldoende inkomsten op. Door zijn geografische ligging en vruchtbare grond is dit altijd een plaats geweest waar diverse culturen doorheen kruisten of zich vestigden, getuige de vele archeologische overblijfselen in de omgeving. Maandag is marktdag.

Museo Arqueológico y Antropológico de Mizque op de plaza heeft een tentoonstelling van beschilderde keramiek en gebruiksvoorwerpen van de precolumbiaanse culturen. De mooie Iglesia Matríz diende als zetel van de bisschop van Santa Cruz. Mizque werd getroffen door de aardbeving van 1998 maar alles is weer hersteld, zoals de mooie Iglesia San Sebastián.

Info. Er zijn meerdere hotels in het stadje zoals Hotel Bolivia en er zijn diverse eenvoudige restaurants. Transport naar Cochabamba is er niet elke dag maar men kan via Aiquile naar Cochabamba reizen. In Cochabamba vertrekken microbussen vanaf Av 6 de Agosto en República.

Omgeving Mizque

Lakatambo-Sauces is een belangrijke ruïne, 3 km op de weg naar Aiquile. Hier bevinden zich de overblijfselen van Incagebouwen. In het Parque Eco Arqueológico Taboada, 8 km van Mizque, bevinden zich een mysterieus colosseum en diverse rotstekeningen. Kuri, 20 km van Mizque op de weg naar Cochabamba, heeft een schilderachtige koloniale brug, El Puente de los Libertadores, waar de bevrijder Simón Bolívar overstak op weg naar La Plata (Sucre). De omgeving is bijzonder mooi hier. Er zijn een paar simpele hotels en restaurants in het dorp. In de omgeving van het plaatsje Raqaypampa leven authentieke inheemse groepen met eeuwenoude tradities. De bevolking draagt schitterende kleding met mooi borduurwerk.

Aiquile, 220 km van Cochabamba op de weg naar Sucre, was een mooi koloniaal plaatsje totdat het op 22 mei 1998 totaal verwoest werd door een aardbeving. De plaatselijke kerk is inmiddels gerestaureerd maar Aiquile staat vooral bekend om zijn Feria del Charango (kleine gitaar) in november. De lokale ambachtslieden maken al generaties lang uitstekende charango’s van hout van de sinaasappelboom en in het stadje is dan ook het Charangomuseum. 90 % van de muziekinstrumenten gaat naar het buitenland.

Er zijn meerdere hotelletjes zoals Hostal Campero. De bussen tussen Cochabamba en Sucre en Santa Cruz passeren in de late avond het stadje en er is dagelijks een micro naar Mizque.

Omereque, (2552 m), 210 km van Cochabamba is een vriendelijk plaatsje aan de Río Mizque en ligt in een vruchtbaar gebied met veel landbouw en diverse nederzettingen. Het Museo Arqueológico aan de overkant van de rivier, heeft een collectie van lokaal gevonden keramiek. In de Río Mizque zijn diverse activiteiten mogelijk zoals raften, kanoën en sportvissen en de omgeving biedt diverse interessante archeologische plaatsen. Het land is vruchtbaar en er groeien tomaten, aardappelen, anijs, meloen, mango en de chirimoya- en guayaba-vruchten. Het belangrijkste feest van Omereque is Virgen del Rosario op 7 en 8 oktober, met folkloristische dansen en corrida de torros, stierengevechten waarbij de stier niet gedood wordt.

Info. Bij het gemeentehuis van Omereque, 944135625, helpt de afdeling toerisme met het vinden van accommodatie en zij wijzen lokale gidsen toe. Er bevinden zich diverse alojamientos in het dorp evenals simpele restaurants. Het probleem, maar misschien ook het geluk van Omereque, is dat er nauwelijks openbaar vervoer naar toe is, de reden waarom dit juweeltje door het toerisme nog niet ontdekt is. Op zaterdag en woensdag vertrekt er een bus om 17.30 uur van República en 6 de Agosto in Cochabamba. Vanuit Omereque vertrekt de bus op zo. en di. om 17.30 uur. Er is een lokale taxi sindicato die de bezoeker naar de diverse attracties vervoert, 94235297 of 76442707.

Omgeving van Omereque

San Carlos is een oud fort 16 km ten westen van Omereque dat op een natuurlijke verhoging ligt. Je ziet nog de rechthoekige stenen funderingen en muren van 100 meter lang en 3 meter hoog, die op verschillende niveaus van terrassen staan en zo een soort piramide vormen.

Buiten het plaatsje is een vogelobservatiecentrum. In een rotswand aan de oever van de Río Mizque bouwen ongeveer honderd parabas frenta roja (Ara rubogenys, roodwangara), in de volksmond qaqa loros genoemd, hier hun nesten. Dit is een zeer zeldzame ara die met uitsterven bedreigd wordt. De organisatie Armonia, die voor de conservatie van vogels werkt, heeft hier een herberg neergezet, waar je in alle rust de vogels kan observeren met telescopen en waar tevens overnacht kan worden. Info bij www.Armonia-bo.org.

Bij Parque Eco-Arqueológico Palacios, 5 km ten noordwesten van Omereque aan de zuidelijke oevers van Río Mizque, liggen de resten van een precolumbiaanse stad van de Omereque-cultuur en daarvoor de Yampara. Hier bevinden zich in een gebied van acht hectares de overblijfselen van woningen maar ook een groot kerkhof met vele grafkuilen met skeletten en menselijke botten. Vanaf Palacios leidt een weg naar Ventanas of Chullpar Quebrada waar zich in een grote grot stenen graven bevinden, waarin de mummies van koningen en priesters van de Omereque en belangrijke notabelen van de Tiwanaku lagen. Hier zijn tevens oude rotstekeningen.

El Cerro Pucará (fort) is een kleine heuvel aan de oevers van de noordkant van Río Mizque, waar 1200 jaar geleden een citadel is gebouwd door de Omereque. Hier liggen de overblijfselen van ceremoniële plaatsen en woningen van belangrijke personen. Bovendien zijn hier diverse batanas (stenen om granen te malen) en keramiek. Op de top van de heuvel is een grote rotssteen met ronde gaten van 30 bij 70 cm en een diepte tussen de 30 en 60 centimeter, die men ojos de Agua, ‘ogen van water’ of ‘astronomische spiegels’ noemt. Het water weerspiegelt de hemel en astrologen en priesters konden zo in het water de hemellichamen bestuderen. De begraafplaatsen bevinden zich in de zuidelijke sector Chullpar Pukar, waar tevens enige rotstekeningen zijn. In de sector Tojllas aan de zuidkant van Cerro Pucará zijn op de steile rotswanden interessante tekeningen te zien met afbeeldingen van figuren, zoals mensen, hagedissen en sterren in rode en oranje kleuren.

10 prachtige bestemmingen in Richting Sucre en Bolivia