Departement Cochabamba

Swipe

Villa Tunari

Dit tropische plaatsje dat op 166 km van Cochabamba ligt op de weg naar Santa Cruz, vormt de basis voor excursies in de tropische regio Chapare en heeft voldoende toeristische voorzieningen. Zelf heeft het enige attracties zoals Parque Machía. Dit is een in 1996 opgericht privénatuurreservaat van 36 hectaren ongerept regenwoud, net buiten het stadje, dat een refugio (verblijfplaats) bevat voor wilde dieren en vogels die illegaal gekocht zijn en door hun eigenaren thuis, in hotels of zelfs in een circus gevangen werden gehouden.

In het park werken (buitenlandse) vrijwilligers aan de rehabilitatie van de uiteenlopende vogels en dieren zoals apen, papegaaien, toekans, het gordeldier, de luiaard, reptielen, katachtigen (poema), de brilbeer en andere diersoorten. De bezoeker komt direct in contact met de veelal gewonde en zieke dieren. Vooral het bezoek aan de apen is emotioneel; deze klauteren op de bezoekers en beginnen deze te onderzoeken en te knuffelen. Daarnaast zijn er in het park wandelcircuits aangelegd, die door het mooie regenwoud lopen en naar een uitzichtpunt over de Chapare leiden met zicht op de groene hellingen van het voorgebergte van de Andes en de wilde rivieren die hier van af stromen. Het park wordt gerund door de comunidad Inti Wara Yassi die tevens de lokale bevolking er op wil wijzen hoe wreed het is om een dier in gevangenschap te houden.

Info

El Parque Machía ligt 1 km buiten Villa Tunari op de weg naar Santa Cruz, 944136572, www.intiwarayassi.org, geopend van 9-16.30 uur, entree 6 Bs, camera 15-25 Bs. Vrijwilligers moeten minimaal 15 dagen blijven en kunnen kiezen tussen camping of een hostal, beide kosten US$145-178 voor de eerste twee weken. Zij hebben onlangs een soortgelijk park geopend, Parque Ambu Ari, dat op de weg van Santa Cruz naar Trinidad ligt en waar ze ook vrijwilligers nodig hebben.

Aan de hoofdweg die door het stadje loopt ligt de Orquidario, openingstijden di.-zo., 8 tot 17.30 uur, een orchideeënkwekerij (in de omgeving zijn 276 orchideënsoorten geregistreerd), met een mooie tuin met prachtige bloemen en planten die met uitsterven bedreigd worden, met een museumpje en een restaurant.

Festiviteiten

La Fiesta Patronal (het patroonsfeest) de San Antonio de Padua van Villa Tunari, is op 4 juni waarbij folkloristische dansen worden uitgevoerd. Het belangrijkste feest is Feria Regional del Pescado, tijdens de eerste week van augustus en trekt veel mensen uit Cochabamba, waarbij men heerlijke tropische vis serveert. In september is La feria de las Flores y las Plantas Tropicales met tropische planten.

Omgeving Villa Tunari

Parque Recreacional la Jungla, 9 km van Villa Tunari, dagelijks geopend van 8-16 uur, entree 10 Bs, bestaat uit puur regenwoud en een lagune met een strand waar gekampeerd kan worden. Daarnaast is het park een soort jungle-adventuregebied met wandelplatformen, ladders, touwen en kabels tussen de bomen en natuurlijke schommels tussen de hoogste takken, die zorgen voor een adrenalinestoot. Er is een restaurant waar je een van de lekkere riviervissen sábalo, paco of surubi kan eten en er zijn zelfs in de bomen hutten gebouwd waar overnacht kan worden.

Bij het plaatsje Cristal Mayu, 29 km van Villa Tunari ligt Laguna Paraiso, een schitterende lagune, midden in het regenwoud, omgeven door hoge bomen. Hier is een korte wandeling mogelijk naar een heuvel met het uitzichtpunt La Cabaña de la Laguna.

De Río San Pedrito en Laguna la Encantada zijn goede plaatsen om te vissen of te baden.

Parque Nacional Carrasco

Dit beschermde natuurgebied, met een oppervlakte van 622.000 hectares, bevindt zich tussen de oude en nieuwe Cochabamba-Santa Cruzweg, op hoogtes tussen de 300 en 4300 meter en vormt hierdoor een geweldig natuurgebied met diverse ecosystemen. Aangezien het park zich aan de oostkant van de Andes bevindt ontvangt het veel warme, vochtige lucht uit het Amazonegebied, die als nevel boven de hellingen blijft hangen en als regen neervalt in de lagere gebieden.

Het park kent een enorme diversiteit aan flora en fauna (zie flora, fauna Yungas) en het centrale gedeelte van het park is grotendeels onberoerd gebleven. De randgebieden staan echter onder druk van invasíones (invasies) van cocaleros (cocaboeren) uit de Chapare, die door de uitroeiingscampagnes van de cocaplantages door de regering, nieuwe gebieden zoeken. Het park heeft meerdere ingangen, maar de ingang Santuario de Vida Silvestre Cavernas del Repechón is in 45 minuten te bereiken vanaf Villa Tunari.

Attracties

Het park kent diverse attracties. Een gids van het park geeft een verplichte rondleiding door het park, die onder andere bestaat uit een rondwandeling van 2 tot 3 uur door schitterend regenwoud, die leidt naar de Cavernas (grotten) del Repechón, waar grote aantallen vleermuizen leven, waaronder de beruchte vampiervleermuis. Daarna wordt een andere grote grot bezocht waar zich vele guácharos (Steatornis caripensis, vetvogel) bevinden. Dit zijn blinde, kabaalmakende vogels die uiterst nuttig zijn als verspreiders van zaden van planten en bomen. Alleen als het donker wordt verlaten zij de grot en eten fruit van de palmbomen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de spectaculair oranjegekleurde gallitos de las rocas (Rupicola rupicola, rotshaan) gade te slaan. Diverse rotshaanmannetjes bevinden zich ’s ochtends vroeg of in de namiddag rond een zogenaamde lek (ontmoetingsplaats voor de vogels), waar ze, door middel van allerlei kunstjes, indruk proberen te maken op de vrouwtjes. Tevens is er een wandeling van anderhalf uur mogelijk, naar de oudste tropische nederzetting van Cochabamba, El Palmar.

Ten slotte is er de fantastische driedaagse, 42 km lange wandeltocht, Caminando en las Nubes, die de oude weg van Cochabamba naar Chapare volgt. Deze weg werd tussen 1932 en 1935 gebouwd tijdens de Chaco-oorlog door krijgsgevangenen uit Paraguay maar werd vanaf de jaren 70 niet meer gebruikt vanwege de nieuwe asfaltweg. De grotendeels met vegetatie bedekte weg loopt vanaf Limbo bij Aguirre naar Santuario de Vida Silvestre op 4300 m en daalt vervolgens 4000 meter. Het pad doorkruist daarbij zeven ecosystemen, waaronder nevelwoud en tropisch regenwoud, dat het leefgebied vormt van onder andere de brilbeer, poema en jaguar. Tijdens de trektocht gaat verplicht een lokale gids mee en onderweg wordt gekampeerd.

Info

Vanaf Villa Tunari is het park met een taxi in 45 minuten te bereiken. Maak met de taxichauffeur een afspraak over de prijs heen en terug, ongeveer $10,- en betaal alleen bij terugkomst in Villa Tunari. Het beheer van het park bestaat uit een ecotoerisme-project en wordt gerund door de lokale nederzetting Kawsay Wasi. Zij hebben uitstekend opgeleide lokale gidsen die verplicht meegaan in het nationaal park en bij de entreeprijs inbegrepen zijn. Een gedeelte van de opbrengsten gaat naar lokale scholen, gezondheid en andere diensten.

De driedaagse trektocht door de nevelwouden is te regelen via Kawsay Wasi, 971789408, www.tusoco.com of alternatief via het Sernap kantoor in Cochabamba, Portales 353, 94486452, www.sernap.gov.bo. Sernap beheert het Parque Nacional Carrasco.

Rivierhavens in de Chapare

Puerto San Francisco is een rivierhaven 27 km ten oosten van Villa Tunari, waar men tochten met motor- en roeiboten kan maken en vooral voor vissers is het een geliefde bestemming. Daarnaast zijn er korte wandelingen mogelijk in het regenwoud.

De belangrijkste rivierhaven van Cochabamba is Puerto Villaroel aan de Río Ichilo, 80 km ten oosten van Villa Tunari. Hier worden lokale boottochten aangeboden. Nabij is de regio San Benito, waar aan de rivieroever zich Lambedero bevindt, een kloof die mineralen bevat, onder andere lood, waar diverse vogels op afkomen. Aan de overkant van Lambedero ligt een nederzetting, vanwaar uitzicht op de kloof en de vogels is. Er is het lokaal toeristencentrumpje El Clipper, met een informatiepost en stalletjes die ambachtswerk uit de regio verkopen.

Inheemse stammen in het Amazonegebied

In het Chaparegebied leven nog enkele stammen die zich weliswaar langzamerhand aanpassen aan de moderne tijd maar vooral nog steeds aan hun traditie vasthouden. Los Yukis is een inheemse groep die zes uur varen vanaf Puerto Villaroel leeft, aan de oevers van Ríó Ichilo. Zij hebben een taakverdeling binnen de gemeenschap afhankelijk van leeftijd en geslacht. De mannen vissen en jagen op wild en de vrouwen zijn verantwoordelijk voor de familie en voor het verzamelen van fruit en andere producten. Hun hutten zijn gemaakt van bamboe en de daken van palmbladeren. Deze stam wordt helaas met uitsterven bedreigd en er zijn nu nog slechts 64 families. Los Sirionos zijn kleine nomadische stammen die langs de Río Chimoré en Río Ichilo leven. Zij zijn vijandig en leven geïsoleerd en doen niet aan landbouw maar jagen met bogen en vissen. Daarnaast zijn er de Trinitario, die oorspronkelijk uit Beni komen. De families krijgen speciale taken toegewezen; sommige jagen en andere vissen en daarnaast cultiveert elke familie andere producten, zoals yuca, citrusvruchten, rijst, suikerriet en zelfs katoen, waardoor er een gevarieerd aanbod aan goederen is. Hun hangmatten zijn geliefde producten bij de toeristen. Ten slotte zijn er de Yuracarés die rondzwerven in de bossen tussen de grote rivieren. De mannen houden zich bezig met jagen en vissen. De vrouwen zijn verantwoordelijk voor het cultiveren van gewassen. Deze volksstam is echter meer geïntegreerd in de wereld en zij gebruiken tegenwoordig modernere landbouwwerktuigen en de mannen werken in ruil voor elektrische zagen, geweren en motoren voor boten. De vrouwen maken handwerk zoals hangmatten en rieten manden, die verkocht worden aan de toeristen in het plaatsje Chimoré. Tegenwoordig zijn er nog slechts 150-200 families.

Leven met de indianen is een vrijwilligersproject dat het mogelijk maakt om een inheemse stam te bezoeken en enige tijd daar te verblijven midden in het regenwoud. Je kan meegaan met de bevolking om te jagen en te vissen, helpen met de landbouw en zorgen voor het vee of alternatief de vrouwen helpen met hun dagelijkse werkzaamheden. Bovendien organiseren ze excursies in het regenwoud met kano’s.

Info. Foundacion DELPIA, Ayacucho 127, Cochabamba, tel. 72722676, www.proyecto-yuracare.de.

Met de boot naar Trinidad

In het regenseizoen vertrekken vanaf de haven van Puerto Villaroel diverse boten met bestemming Trinidad. Informeer bij de kapiteins of Capitanía del Puerto naar boten die binnenkort vertrekken. Sommige zijn kleine vrachtschepen maar er zijn ook toeristenboten. De tocht duurt vier dagen en drie nachten of zes of zeven dagen alleen overdag varen. Voedsel is in de tocht inbegrepen; vaak vis, rijst, yuca en fruit maar neem extra voedsel en water mee. Je neemt zelf een hangmat mee om te overnachten in de boot en een muskietennet (te koop op de markt in Cochabamba). Afhankelijk van de waterstand moet je soms enige dagen wachten alvorens er een boot vertrekt maar er zijn simpele alojamientos in het havenplaatsje zoals Amazonas Eco-hotel en er zijn diverse restaurants in het dorpje. Er zijn directe busverbindingen naar Cochabamba, zeven uur rijden.

10 prachtige bestemmingen in Villa Tunari en Bolivia