Departement El Quiché

Swipe

Nebaj

In een kom van een lang dal omringd door bergen ligt de stad Nebaj. Er wordt Ixil en Spaans gesproken. De stad ligt op 1900 m hoogte en de lucht is er vooral ‘s morgens fris en helder. Nebaj bestaat uit adobe huizen die voor een deel aan onverharde wegen liggen. Het centrum bestaat uit een groot vierkant plein met een fontein en een oude koloniale kerk. Hier zijn ook wat eettentjes en de bus stopt er. De sfeer in dit stadje is wat mysterieus, de kerk bijvoorbeeld herbergt merkwaardige heiligenbeelden, waarvan een half kruipende Christusfiguur het meest opvalt.

Overal zie je de vrouwen in hun prachtige klederdracht lopen. Deze kleding won in 1975 de eerste prijs in een wedstrijd voor inheemse kostuums. De huipil bestaat uit geometrische dessins op een rode en witte achtergrond met gestileerde figuren van vogels en andere dieren en wordt gedragen op een knalrode corte (rok). Een 3 tot 4 meter gestreept stuk stof van een halve meter breed wordt rond het hoofd gedraaid en gevlochten en staat in de meeste gevallen mooi bij het nogal ronde gezicht van de vrouwen. De traditionele klederdracht van de man, bestaande uit een kort rood jasje, een witte broek en een hoed met een platte rand, wordt nog maar zelden gedragen. Het jasje heeft het model van een Spaans officiersjasje en dit wordt door sommige oudere mannen nog gedragen. Voor deze jasjes importeerde men vroeger de wol uit Duitsland. Tegenwoordig dragen de mannen goedkope westerse kleding.

Op donderdag en zondag is er een leuke markt in en rond een nieuw gebouw, dat zich één blok ten oosten van het plein bevindt. Het is vooral een voedselmarkt. Ook zijn er stalletjes en kraampjes met textiel waar je prachtige huipiles en fajas (ceintuurs) kunt kopen. Het is ook erg leuk om met een van de meisjes op straat mee te gaan naar ‘mi casa’ (mijn huis), waar je soms enorme hoeveelheden weefwerk te zien krijgt. Je kunt er prachtige dingen kopen voor redelijke prijzen. Je moet natuurlijk wel afdingen, dat hoort erbij. Op 15 augustus viert men fiesta.

Excursies

Vanaf het oude kerkhof heb je het mooiste uitzicht op Nebaj. Buiten de stad liggen enige precolumbiaanse grafheuvels. Met je rug naar de kerk loop je vanaf de plaza drie blokken verder. Sla vervolgens linksaf en volg het pad dat de stad uitgaat. Rechts van je liggen de heuvels die de ruïnes bedekken. Onder deze heuvels werden grafkamers ontdekt die met jaguarkoppen versierde urnen van klei bevatten. De inheemse bevolking voert in dit gebied rituelen uit die tot haar costumbre behoren. Dit pad loopt verder de heuvel op tot 2300 m hoogte en daalt daarna af naar een mooi breed dal met het dorpje Acul. Hier hebben zich vreselijke tonelen afgespeeld in de jaren tachtig van de 20e eeuw, toen het oorspronkelijke dorp verwoest werd en de bevolking geconcentreerd werd in een zogenaamd ‘modeldorp’, dat door het leger voortdurend gecontroleerd werd.

Eén kilometer buiten dit dorp ligt de Finca San Antonio,955993352, die geleid wordt door een familie van Italiaanse afkomst, waar je een soort Emmenthaler kaas kunt kopen. Een half kaasje kost Q25. Je kunt hier ook overnachten. Deze wandeling is zeer de moeite waard, maar je moet er wel de tijd voor nemen; alles bij elkaar is het 4-41/2 uur lopen.

Je kunt een leuke korte wandeling naar een waterval maken, waarbij je de weg naar Chajul volgt. Na 20 minuten sla je links af en volg je een pas langs de rivier. In 40 minuten bereik je de waterval die zich in een mooie omgeving met bromelia’s bevindt. Helaas is hier vaak veel afval gestort.

Het is leuk om in Nebaj naar de inwoners te kijken en met hen te praten. Je kunt hier mooie textiel kopen, op de markt of bij iemand thuis en je kunt prachtige wandelingen in de omgeving maken.

Vanwege de inmiddels geasfalteerde weg komen er steeds toeristen. Toch is Nebaj nog steeds een authentieke plaats en een bezoek meer dan waard ook vanwege de schitterende omgeving.

Familiereizen

Familiereis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke familiereis door Guatemala ontdekken jullie de prachtige, ongerepte natuur; de kleurrijke inwoners; de oude koloniale gebouwen en de Maya...

v.a. 2648.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Nebaj en Guatemala