Departement El Quiché

Swipe

Sacapulas

Dit stadje ligt op bijna 1200 m hoogte in een droog woestijnachtig gebied. Men spreekt hier Quiché en Spaans. Sacapulas ligt aan de oever van de Chixoy-rivier aan de voet van de Cuchumatanes-bergen. De oorspronkelijke naam van deze plaats was Tajul, dat ‘warmwaterbron’ betekent, maar dit veranderde in Sacapulas, ‘de grassige plaats’ die zo genoemd werd naar de mandjes die hier van stro gemaakt worden. Aan de oever van de rivier wordt al duizenden jaren lang zout gewonnen door de Indianen. In 1544 wordt deze plaats genoemd door dominicaanse monniken, die hier naartoe gezonden werden om vrede te brengen in het gebied. In hun rapport aan de koning maakten ze melding van de belangrijke zouthandel. Het zout wordt gewonnen in het droge hete seizoen van november tot april in een cyclus van 10 dagen. Deze methode is primitief en het harde werken levert relatief weinig zout op. Omdat er geen jodium in dit zout aanwezig is, wordt het eraan toegevoegd. Tot laat in de 19e eeuw werd het zout als betaalmiddel gebruikt en in de vorm van ronde broodjes verkocht.

De brug over de rivier is genoemd naar de Spaanse priester Bartolomé de las Casas die hier kort na de verovering Indianen bekeerde tot het katholicisme.

Sacapulas bestaat uit witgepleisterde huizen die langs de rivier liggen. Vanwege het warme klimaat dragen de vrouwen luchtige, kanten huipiles. Om het hoofd dragen ze een haarband met grote pompoenen. Welgestelde vrouwen dragen aparte zilveren halskettingen. In de buurt van dit stadje zijn warmwaterbronnen. Op 4 augustus wordt er een fiesta gevierd. Op donderdag en zondag is er markt, die onder een grote ceibaboom gehouden wordt.

Naar de Ixil-driehoek

Vanaf Sacapulas richting Nebaj stijgt de weg naar de top van de bergkam, waarbij je mooie uitzichten hebt. Tijdens deze rit vindt een opvallende klimaatwisseling plaats. Het droge landschap met struiken dat je bergopwaarts passeert, verandert na de top van de bergkam in een vochtig groen landschap met bossen, weiden en maïsvelden. In deze streek liggen Nebaj, San Juan Cotzal en Chajul: de Ixil-taal wordt alleen in deze drie plaatsen gesproken.

10 prachtige bestemmingen in Sacapulas en Guatemala