Departement El Quiché

Swipe

Santa Cruz del Quiché

Dit is de hoofdstad van het departement El Quiché, een van de grootste departementen van het land. El Quiché strekt zich uit over drie klimaatzones. Het dunbevolkte noordelijke deel, waar het land afdaalt in de richting van de regenwouden van de Petén, heeft een enigszins tropisch klimaat. De nevelwouden van Alta Verapaz vormen het overgangsgebied. In de buurt van de Cuchumata-nes-bergrug, die het departement kruist van west naar oost, is het droger en daar verschijnen cactussen en agaven in het landschap. Aan de andere kant van de bergrug liggen groene dalen met veel neerslag. Het zuiden van het departement heeft een gematigd hooglandklimaat.

In het noorden van El Quiché zijn sinds 1980 militairen aanwezig. Het grote militaire hoofdkwartier in Santa Cruz is hier een illustratie van. Nog steeds zijn er botsingen tussen de guerrillabeweging en het leger.

Santa Cruz ligt op ruim 2000 m hoogte. Men spreekt er Quiché en Spaans. Het is een rustige plaats waar elke dag (maar vooral op donderdag en zondag) een markt gehouden wordt. Er is een nieuwe markthal gebouwd, waar mensen uit de omliggende plaatsen hun producten komen verkopen. De prijzen zijn lager dan in Chichicastenango. Vooral hoeden van palmvezels zijn hier een gangbaar product. Op de plaza van de stad staat een gedenkteken voor Tecún Umán. De witte koloniale kerk en het klooster zijn door dominicanen gebouwd met stenen uit het precolumbiaanse Utatlán. Op 18 augustus is er een fiesta. Santa Cruz is een doorgangsplaats; reizigers die naar het noorden of oosten willen, stappen hier over.

Rondreizen

Groepsrondreis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Guatemala ontdek je de prachtige, ongerepte natuur, de kleurrijke inwoners en de oude koloniale gebouwen. We brengen...

v.a. 2129.00 p.p.

Familiereizen

Familiereis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke familiereis door Guatemala ontdekken jullie de prachtige, ongerepte natuur; de kleurrijke inwoners; de oude koloniale gebouwen en de Maya...

v.a. 2648.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Santa Cruz del Quiché en Guatemala