Departement El Quiché

Swipe

Zacualpa

Zacualpa ligt op 1500 m hoogte. Men spreekt hier Quiché en Spaans. De naam van de plaats betekent ‘schuilplaats’. In de buurt van Zacualpa liggen de ruïnes van een precolumbiaanse nederzetting uit de postklassieke periode. Bij deze verdedigingsbouwwerken zijn diverse objecten gevonden waaruit blijkt dat er handelscontacten waren met verre landen. Uit de vondst van grafurnen bleek dat men zijn doden verbrandde, een gewoonte die ook afkomstig is uit andere streken. Er hebben hier nog geen restauratiewerkzaamheden plaatsgevonden.

De vrouwen dragen hier mooie huipiles waarvan het bovenste deel paarsblauw is met zigzagmotieven en het onderste deel felrood van kleur is. Daar waar de verschillende stukken stof worden samengevoegd, wordt ‘randa’, fraai borduurwerk, toegepast. Er is markt op donderdag en zondag. Veertig dagen na Goede Vrijdag viert men fiesta. Het is mogelijk om een dagexcursie naar Zacualpa te maken als je ‘s morgens vroeg uit Chichicastenango of Santa Cruz del Quiché vertrekt. Je kunt dan een paar uur in Zacualpa verblijven, voordat je de laatste bus terug neemt.

Van Santa Cruz del Quiché naar Cobán

De weg naar Sacapulas loopt via vele bochten door een droge, kale en dunbevolkte streek naar beneden. Hier valt weinig neerslag omdat het gebied in de regenschaduw van de Cuchumatanes ligt. Bij Sacapulas kruist de weg de Chixoy-rivier of Río Negro, een van de zijrivieren van de Usamacinta-rivier die voor een deel de Mexicaans/Guatemalaanse grens vormt. Van het water van de Río Negro wordt gebruikgemaakt om elektriciteit op te wekken.

Familiereizen

Familiereis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke familiereis door Guatemala ontdekken jullie de prachtige, ongerepte natuur; de kleurrijke inwoners; de oude koloniale gebouwen en de Maya...

v.a. 2648.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Zacualpa en Guatemala