Departement Haute-Loire

Swipe

Blesle en de rivier Alagnon

Ongeveer 23 km ten westen van Brioude ligt Blesle, een van de honderd mooiste dorpen van Frankrijk (Lesplus beaux villages de France). Het stadje Blesle ontstond in de 9de eeuw rond een benedictinessenklooster. Het klooster werd door Ermengarde, gravin van de Auvergne, gesticht in de toenmalige Gallo-Romeinse nederzetting Villa Blasilia. De nonnen accepteerden alleen het gezag van de paus. Dit was een doorn in het oog van de baronnen van Mercoeur, de bewoners van het kasteel van Blesle. De tweestrijd tussen het klooster en het kasteel heeft de geschiedenis van Blesle lange tijd bepaald.

Tegenwoordig staat van het kasteel van Blesle alleen de 11de-eeuwse kasteeltoren nog overeind en is het klooster verdwenen. U kunt wel de voormalige kloosterkerk bezichtigen.

De Saint-Pierrekerk in Blesle verloor tijdens de Franse Revolutie haar klokketoren. In de kerk staat een 9de-eeuws marmeren altaar. Verder kunt u de bewerkte kapitelen rond het koor bezichtigen. 'Het gebouw is wat betreft verhoudingen en Romaanse architectuur absoluut uniek', aldus professor Louis Bréhier uit Clermont-Ferrand. Langs de middeleeuwse straten van het stadje staan prachtige 15de- en 16de-eeuwse huizen. Een van deze huizen, het 16de-eeuwse Vieil Hôpital, herbergt het Musée de la Coiffe. In dit mutsenmuseum kunt u ca. 600 hoofdversieringen bekijken, variërend van strikken tot hoeden.

Een deel van de stadsrand van Blesle wordt gevormd door de resten van 12de- en 13de-eeuwse stadswallen. Buiten de stadsgrenzen staat een opvallende uitgekristalliseerde basaltformatie, die bekend staat als de Orgues de Babory.

MUTSENMUSEUM GEOPEND: 15 juni-15 sep. dagelijks 10-12 u. en 14.30- 18.30 u.

Gorges de l'Alagnon

Het stadje Blesle ligt op de oever van de Alagnon. Als u deze rivier in noordoostelijke richting volgt, in de richting van Lempdes, komt u in een landschappelijk aantrekkelijke kloof die plaatselijk bekend staat als de Gorges (kloven) de 1'Alagnon. Onderweg kunt u de resten van het 14de-eeuwse kasteel van Léotoing bezichtigen. Vanaf het kasteel heeft u een goed uitzicht op de rivier.

campsite

Camping l'Europe

Familiecamping met veel speel- en animatiemogelijkheden voor kinderen.Verwarmd zwembad met glijbaan. Midden tussen de vulkanen van de Auvergne biedt deze camping naast...

v.a. 98.00 p.p.

Frankrijk > Aveyron > Entraygues-sur-Truyère-Standplaats

Camping Val De Saures

De camping ligt aan de voet van de bergen van Auvergne en Aubrac, aan een scherpe bocht van de rivier de Lot,...

v.a. 69.00 p.p.

Frankrijk > Cantal > Marchal-Accommodatie

Camping Chalets De L'eau Verte

Vrijstaande, houten chalets in het hart van de Auvergne. Alle is gelijkvloers. De chalets hebben zicht op de bergen, platteland, bos, rivier,...

v.a. 510.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Blesle en de rivier Alagnon en Auvergne