Departement Haute-Loire

Swipe

La Chaise-Dieu

Oh! Chaise-Dieu!

Verrukkelijke en onvergetelijke verschijning!

Glorierijk bouwwerk van het katholieke en kloosterlijke leven in

Frankrijk in moeilijke tijden.

Historische kunstschat van onvergelijkbare waarde!

Voortdurende afsmeking van de Goddelijke zegen voor al het welzijn op aarde. (22 juni 1952, Angelo Jos Roncalli)

Deze tekst schreef de latere paus Johannes XXIII in het gastenboek van de abdijkerk Saint-Robert, die deel uitmaakt van het klooster La Chaise-Dieu. Hij was zeer onder de indruk van de uitstraling van dit godshuis.

In 1047 stichtte Robert van Turlande (Saint-Robert, 1001-1067) een benedictijnenklooster op deze 1082 m hoge vlakte van graniet. Hij noemde de abdij Casa Dei. Dit 'Huis van God' had een grote aantrekkingskracht op monniken en al snel werd het een centrum van studie en onderwijs. In de 13de eeuw waren dertien abdijen en vijfhonderd kerken en kapellen aan het klooster verbonden. Paus Clemens VI van Avignon kreeg in de kloosterschool zijn opleiding. Onder zijn pauselijk bewind (1342-1352) begon men met de bouw van de gotische kloosterkerk. Ten behoeve van de bouw ervan hakte men graniet uit de steengroeven in de directe omgeving. Na zijn dood werd de paus in de kloosterkerk begraven. De marmeren graftombe staat midden in de kerk van La Chaise-Dieu. Jammer genoeg hebben de hugenoten tijdens de godsdienstoorlogen in de 16de eeuw de 44 beeldjes van familieleden van de paus bij het graf kapotgeslagen. Het witte beeld van de paus op de zwarte tombe bleef ongeschonden.

Rondom, boven 144 fraai uit eikehout gesneden koorstoelen (15de eeuw), hangen unieke wandtapijten uit Brussel en Arras (Atrecht), die abt Jacques van Saint-Nectaire in de 16de eeuw aan het klooster schonk. Op de wandtapijten staan afbeeldingen uit het Nieuwe Testament. De kruisweg is even oud als de koorstoelen. Let ook op de gebeeldhouwde kapitelen, hoog op de zuilen, met onder meer een afbeelding van musicerende engelen. Bijzonder zijn verder het orgel boven de hoofdingang (1683), het vergulde hoofdaltaar (17de eeuw) en het ivoren beeld van Jezus aan het kruis (17de eeuw). Links van het hoofdaltaar, tegen een zuil, staat een opmerkelijk beeld van de Madonna met kind uit de 14de eeuw. Soms staan deze bezienswaardigheden bij het hoofdaltaar, maar als ze hier niet staan, kunt u ze in de sacristie vinden, rechts achter het koor. De sacristie is onderdeel van de Toren van Clementinus. Hier verschansten de monniken zich toen het klooster La Chaise-Dieu werd aangevallen door de hugenoten.

Tegen een zijwand van de koorombouw bevinden zich macabere muurschilderingen die een onbekende meester tussen 1460 en 1480 schilderde. De 26 m lange schildering beeldt een dodendans uit (La Danse Macabre). De dood, voorgesteld als een niet geheel anatomisch verantwoord skelet, nodigt diverse 15de-eeuwse figuren uit op zijn dans. Onder deze figuren zijn een paus, keizer, kardinaal en vooraanstaande burgers en kunstenaars te herkennen. Een zij-ingang leidt naar de gotische kloosterhof met beschutting gevende arcaden. Boven de arcaden was vroeger de bibliotheek van La Chaise-Dieu gevestigd. Via de kloosterhof en een pleintje kunt u naar de Salie de l'Echo (Echozaal) wandelen, waar men in de middeleeuwen melaatsen de biecht afnam. Dankzij de goede akoestiek kunnen twee personen, met de rug naar elkaar toe, op fluisterende toon met elkaar praten, terwijl ze in tegenover elkaar liggende hoeken staan. In een nabijgelegen zaal staan wassenbeelden opgesteld die de geschiedenis van het klooster La Chaise-Dieu uitbeelden. Jaarlijks vormt de kloosterkerk van La Chaise-Dieu het middelpunt van een muziekfestival. Speciaal voor dit festival werd het 17de-eeuwse orgel in 1977 gerestaureerd.

KLOOSTERKERK GEOPEND: Okt.-mei. 10-12 u. en 14-17 u.; juni-sep. 9-12 u. en 14-19 u.

Signal de Saint-Glaude

Een kilometer ten oosten van het dorp La Chaise-Dieu ligt, voorbij de spoorbrug, het Signal de Saint-Clau- de (1112 m). Dit uitzichtpunt biedt een goed uitzicht over de beboste omgeving van La Chaise-Dieu en de achterliggende gebergten. 

Boswandelingen

Het dorp La Chaise-Dieu (1000 inwoners) met zijn smalle straten en oude huizen wordt omgeven door dennenbossen. In deze bossen heeft men in totaal 180 km aan gemarkeerde wandelwegen uitgezet. Informatie hierover kunt u bij de toeristeninformatie van La Chaise-Dieu krijgen.

Frankrijk > Cantal > Marchal-Accommodatie

Camping Chalets De L'eau Verte

Vrijstaande, houten chalets in het hart van de Auvergne. Alle is gelijkvloers. De chalets hebben zicht op de bergen, platteland, bos, rivier,...

v.a. 510.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in La Chaise-Dieu en Auvergne