Departement Haute-Loire

Swipe

Loire Vallei

Château du Lavoûte-Polignac

[[wysiwyg_imageupload:106:]]Ten noorden van Le Puy-en-Velay strekt zich de vallei van de Loire uit, die zich al snel vernauwt tot de Gorges de Peyredeyre. In een bocht van deze kloof ligt het 13de-eeuwse kasteel van Lavoûte-Polignac. Na de Franse Revolutie verbouwde men het gebouw tot een buitenhuis voor de familie de Polignac. Nog steeds kunt u de familiebezittingen in het kasteel van Lavoûte-Polignac bezichtigen.

KASTEEL LAVOÛTE-POLIGNAC GEOPEND: Juli-sep. dagelijks 10-12.30 u. en 14-18 u.; juni en okt.-nov. dagelijks 14-18 u.

Lavoûte-sur-Loire

Voorbij het kasteel van Lavoûte-Polignac ligt Lavoûte-sur-Loire. In dit dorpje aan de Loire staat een Romaanse kerk met boven het altaar een 13de-eeuws, houten Christusbeeld.

Chamalières-sur-Loire

In het volgende dorp, Chamalières-sur-Loire, staat een 12de-eeuwse Romaanse kerk met een tongewelf boven de uitbouw van het koor. Een tongewelf is een boogvormig gewelf met een halfcirkelvormige doorsnede. In de uitbouw van het koor staat een Romaans beeldhouwwerk met een bijzondere uitbeelding van vier figuren uit het Oude Testament: David, Salomon, Isaja en Jeremia, met de ruggen tegen elkaar gezeten. Links van het hoofdaltaar is een 12de-eeuws fresco met een afbeelding van Maria en twee engelen.

Bas-en-Basset

Via Retournac (met in de lokale kerk een 16de-eeuwse Madonna met kind uit de Italiaanse school) en Beauzac kunt u naar de resten van het 11de-eeuwse kasteel van Rochebaron gaan, ten noorden van Bas-en-Basset. De kasteelruïne ligt midden in een dennenbos op de top van een heuvel.

Monistrol-sur-Loire

In dit stadje met zijn smalle steegjes en middeleeuwse huizen kunt u het 15de-eeuwse Bisschopspaleis en de deels Romaanse kerk bezichtigen. De kerktoren bouwde men in de 17de eeuw.

Aurec-sur-Loire

Het dorp Aurec-sur-Loire ligt op de oostelijke oever van de Loire, op de plek waar de rivier zich langzaam begint te verbreden tot de Barrage de Grangent. Enkele kilometers ten noorden hiervan ligt het kasteel Cornillon.

Uitzichtpunten

Achter het Chateau de Cornillon steekt de weg (D108) de rivier over om op de andere oever uit te komen bij de voormalige kasteeltoren van Chambles en de 3 km verder gelegen kasteelruïne Essalois. Beide plaatsen staan bekend om het uitzicht over het stuwmeer. De uitzichtpunten liggen overigens niet meer in het departement Haute-Loire, maar in het departement Loire.

Saint-Just-Saint-Rambert

In Saint-Just-Saint-Rambert staat de 11de-eeuwse, Romaanse St-Andrékerk met een bijzondere 12de-eeuwse klokketoren en in het interieur een beeld van de Zwarte Madonna.

10 prachtige bestemmingen in Loire Vallei en Auvergne