Departement Haute-Loire

Swipe

Polignac

Château du Polignac

De imposante kasteeltoren van het kasteel van Polignac is al van veraf zichtbaar. De verdedigingswerken liggen op een afgeplatte basaltrots en steken 60 m boven de bebouwing van het gelijknamige dorp uit.

In de Romeinse tijd stond hier een tempel voor Apollo. Het orakel van deze tempel was tot in Rome bekend. Zelfs keizer Claudius bezocht de tempel in het jaar 47 n.Chr. De pelgrims hadden er geen flauw vermoeden van dat zij door de priesters bedrogen werden. Degenen die het orakel wilden raadplegen, betraden een kamer aan de voet van de rots; daar stelden zij hun vraag. Zij wisten niet dat de kamer via een echotunnel met de tempel op de rots verbonden was en de priesters op de rots de vragen konden horen. Vervolgens beklom men de hoge rots om het antwoord uit de mond van een groot masker van Apollo te horen. De priesters hadden zich intussen voorbereid en spraken via het Apollomasker het antwoord uit. Allen die het orakel om hulp vroegen, waren zeer onder de indruk. Het masker van Apollo heeft men teruggevonden; het staat nu in de kasteeltoren tentoongesteld.

Het kasteel van Polignac is door de eeuwen heen bewoond geweest door de familie de Polignac. Dankzij de steile wanden van de rots was het kasteel bijna onneembaar en men bouwde dan ook geen muren rond de gebouwen. Pas tijdens de Franse Revolutie werd de familie de Polignac uit het kasteel verjaagd.

Vanaf de 32 m hoge top van de 15de-eeuwse kasteeltoren van Polignac heeft u een prachtig uitzicht over de valleien, vlaktes en bergen rondom. De verspreid liggende resten van woningen dateren uit de 15de en 17de eeuw. Er is blijkbaar veel verdwenen, want tijdens de hoogtijdagen van het kasteel vonden hier 800 krijgslieden onderdak.

KASTEEL VAN POLICNAC GEOPEND: Juli-aug. dagelijks 10-12 u. en 14-19 u.; juni en sep. dagelijks 10-12 u. en 14-17.30 u.

Église de Polignac

Aan de voet van de rots, bij het begin van het wandelpad naar het kasteel van Polignac, staat de Romaanse kerk van Polignac. Opmerkelijk zijn het gotische portaal en de Romaans-Byzantijnse koepel (12de eeuw) van het gebouw. De fresco's bij het koor werden in de 15de eeuw geschilderd. Boven het portaal aan de zuidzijde zijn drie leden van de familie de Polignac in gebrandschilderde ramen te zien. In een uitbouw van het koor (apsis) staan beschilderde beelden uit de 13de eeuw van Maria met kind en Anna, de moeder van Maria, en een reliek van het kruis waaraan Jezus stierf.

campsite

Camping l'Europe

Familiecamping met veel speel- en animatiemogelijkheden voor kinderen.Verwarmd zwembad met glijbaan. Midden tussen de vulkanen van de Auvergne biedt deze camping naast...

v.a. 98.00 p.p.

Frankrijk > Cantal > Marchal-Accommodatie

Camping Chalets De L'eau Verte

Vrijstaande, houten chalets in het hart van de Auvergne. Alle is gelijkvloers. De chalets hebben zicht op de bergen, platteland, bos, rivier,...

v.a. 510.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Polignac en Auvergne