Departement La Paz

Swipe

Bergbeklimmen in De Cordillera Real

La Paz is de beste plaats om een bergbeklimming te organiseren. Er zijn diverse touroperators die gespecialiseerd zijn in bergbeklimmingen (zie touroperators La Paz). Je moet er rekening mee houden dat de bergsport in Bolivia minder ontwikkeld is dan bijvoorbeeld in Peru. Er bestaan goede berggidsen in La Paz maar je moet ze wel weten te vinden. Er zijn helaas diverse touroperators die weinig ervaring met bergbeklimmen hebben. Gelukkig is er tegenwoordig georganiseerde hulp bij ernstige ongevallen maar je moet rekening houden met lang wachten op hulp. De beste maanden om te klimmen zijn mei tot en met september met de meeste kans op droog weer. Er kunnen echter op elk moment onverwachte stormen optreden. Bovendien lijdt het gebergte onder het smelten van het ijs en sneeuw, wat de kans op sneeuwlawines verhoogt en zorgt voor het ontstaan van gevaarlijke ijstorens.

Illampu, 6382 m. Deze berg heeft ijs en rotswanden van 800-1200 m hoogte en vormt een grote uitdaging voor nationale en internationale expedities. Het vergt een hoge technische vaardigheid. Het basiskamp, Aguas Calientes (4600 m), ligt geïsoleerd en is in twee tot drie wandeldagen te bereiken. Het hoogste kamp ligt op 5600 m en via de noordwestwand kan de top in 7 uur bereikt worden.

Ancohuma, 6427 m. De op één na hoogste berg van Bolivia ligt naast de Illampu en vraagt eveneens een hoge technische vaardigheid. Het basiskamp is Laguna Glaciar (5040 m) en het hoogste kamp is op 5800 m. Vanaf hier is het via de zuidwand 6 uur klimmen naar de top. Vele jaren dacht men dat dit de hoogste berg van Zuid-Amerika was, met een hoogte van 7012 m (volgens de The Times World Atlas).

Condoririgroep met Cabeza del Cóndor, (5648 m), Pequeño Alpamayo (5370 m) en Pirámide Blanca (5230 m). Dit gebied is populair bij bergbeklimmers vanwege de klimmogelijkheden, de afwisseling van landschap en de nabijheid van La Paz. Al de toppen zijn binnen een dag te beklimmen vanaf het basiskamp Lago Chiar Khota op 4650 m. De Cabeza del Condor is de meest moeilijke, met een technische stijging van 400 m naar de top. De Pequeño Alpamayo kent een technisch stuk van 80 meter hoog en heeft zijn naam te danken aan zijn gelijkenis met de bekende Alpamayoberg in Peru. De Pirámide Blanca (witte piramide) is de makkelijkst te beklimmen berg met een technische stijging van 20 m, vlak bij de top. Ten slotte wordt de Cerro Austria (5328 m) gebruikt als een wandeling om te acclimatiseren en bovendien biedt deze berg een zeer mooi uitzicht.

Huayna Potosí, 6088 m. Deze mooie berg die de stad El Alto overheerst wordt gezien als de makkelijkst te beklimmen berg van Zuid-Amerika boven de 6000 meter. We hebben het dan over de noordwandroute.

Het basiskamp ligt op 5250 m en de volgende dag vertrek je om 2 of 3 uur ’s ochtends voor de 7 uur durende klim. Er zitten twee technische stukken bij maar met de hulp van gidsen zijn deze te overbruggen en dit is een van de populairste bergbeklimmingen van Bolivia. Je moet zeer goed geacclimatiseerd zijn!

Vervoer per auto is mogelijk tot de voet van de berg die op 25 km van La Paz ligt op de weg naar de Valle del Zongo. Langs deze weg bevindt zich de simpele Refugio Casa Blanca, met kampeermogelijkheden en bij de waterkrachtcentrale van Milluni-Zongo is de moderne Refugio Zongo (touroperator Huayna Potosí).Van beide refugio’s is het een makkelijke 3 tot 4 uur durende wandeling naar Refugio Huayna Potosí op 5250 m.

Illimani, 6462 m. Deze imposante berg die over de stad La Paz waakt en door de Aymarabevolking als een berggod vereert wordt, vormt een uitdaging voor iedere ervaren bergbeklimmer. Dit massief, op 72 km van La Paz gelegen, heeft vijf toppen, alle boven de 6000 meter. Vanuit La Paz is het 4 uur rijden naar Estancia Una (3600 m). Vandaar is het 4 uur lopen naar het basiskamp op 4700 m. De volgende dag stijg je naar het hoogste kamp, Nido de Cóndores, op 5500 m. Vanaf hier is het 8 uur klimmen via de westwand naar de top met twee kleine technische gedeeltes onderweg.

10 prachtige bestemmingen in Bergbeklimmen in De Cordillera Real en Bolivia