Departement La Paz

Swipe

Coroico

Inwoners 15000, hoogte 1750 m. Kengetal 02

 Coroico ligt 90 km van La Paz en is het door toeristen meest bezochte plaatsje in de subtropische Yungas. Het ligt in een mooie omgeving tussen groene valleien en berghellingen en is een perfecte plaats om te relaxen of wandelingen te maken langs coca- en koffieplantages, naar uitzichtpunten en watervallen. Het stadje heeft een aantrekkelijke plaza en diverse uitzichtpunten over de mooie omgeving. Coroico heeft een subtropisch klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van 18 graden en ’s zomers temperaturen van boven de 25 graden. Maar het heeft een hoge luchtvochtigheid van 72% en een jaarlijkse neerslag van 1230 mm, die weliswaar vooral in het regenseizoen tussen november en april valt. Een groot deel van de bevolking is van Aymara-afkomst en Coroico en omgeving staan bekend om zijn zwarte Afroboliviaanse bevolking, afstammelingen van Afrikaanse slaven.

Festiviteiten

In september is het koffiefestival waarbij internationale koffiekopers komen.

Het belangrijkste feest is Virgen de Candelaria dat jaarlijks in oktober wordt gehouden. Op 10 oktober begint het feest met een optocht naar de Catedral de San Pedro, waarbij de mannen kaarsen dragen en de vrouwen bloemen, en deze offeren aan de Virgen de Candelaria. 20 oktober wordt de Maagd op een troon rondgedragen en deze dag zijn er optochten met folkloristische groepen, waaronder de populaire Saya van de Afroboliviaanse bevolkingsgroepen, inzegeningen van auto’s en hanengevechten. De populaire yungueñitos (alcoholische drank met citrusvruchten) en enrolladas de chancho (varkensvleesrollen) worden geserveerd.

Omgeving Coroico

De beste activiteiten die men kan doen in de Yungas zijn wandeltochten, fietsen en raften.

Wandelingen

Houd rekening met nevel in de middag, neem water en insectenwerend middel mee. Vanaf Coroico zijn diverse mooie halve/ dagwandelingen te maken.

Cerro Uchumachi (2420 m). Dit is een wandeling van een halve dag naar een bergtop met een mooi uitzicht, op 6 km van Coroico. Vanaf de plaza van Coroico loopt een weg omhoog via Zuazo Cuenca naar de Calvario berg en passeert vervolgens de heremietenkapel en de ijzeren toren. Vanaf hier stijgt een wandelpad via de heuvelkam naar de top.

Cascadas (watervallen). Vanaf El Calvario begint links een pad dat naast de waterpijpleiding loopt, via de oostelijke helling van de Cerro Uchumachi en langs diverse coca- en bananenplantages. Het is 90 minuten wandelen naar de eerste waterval (pas op de glibberige paadjes), na een kwartier volgt de tweede waterval en 30 minuten verder is de laatste en tevens mooiste waterval. De watervallen worden gebruikt voor de watervoorziening van Coroico en zijn helaas beschermd door lelijke constructies van cement en hekken. Als alternatief zijn er ook watervallen langs de weg naar Coripata, 2 uur wandelen vanaf Coroico.

Pozos (rivierstromen) Vagante. Je volgt de weg naar Coripata voor 2 km tot de kruising bij Miraflores. Hier links afslaan en de onverharde weg volgen, die langs precolumbiaanse landbouwterrassen met coca-, bananen- en koffieplantages loopt. De weg daalt vervolgens flink en later volgt een sterk dalend voetpad dat direct naar een cementen brug over de rivier leidt. Aan de rechterkant van de rivier, stroomopwaarts loopt een pad tot aan de Río Santa Bárbara. Hier is het heerlijk baden in de natuurlijke poel omgeven door weelderige plantengroei. Als je geluk hebt kan je de spectaculaire, deels oranjegekleurde, tunqui (rotshaan) aantreffen. De terugweg is zwaar aangezien men dezelfde weg, maar nu alles omhoog, moet lopen. Er gaan taxi’s vanaf de plaza van Coroico.

Voor de volgende wandelingen is transport nodig naar het vertrekpunt van de wandeling.

Puente Armas. Op de weg van Coroico naar Caravani, na 35 km bij Cala Batea, begint een pad met weelderige vegetatie die de Río Coroico oversteekt en de mooie Puente Armas watervallen bereikt. Hier kan je baden in een poel en genieten van de omgeving met vele vogels en exotische bloemen.

Supay Punku (poort van de duivel). Dit is een hoge rotsformatie in de vorm van een natuurlijke poort tussen overvloedige vegetatie met kans op zicht op tunqui (rotshaan) en guácharos (vetvogels) die hun nesten bouwen in grotten. Je moet eerst met de taxi over een onverharde weg naar Suapi (35 km), en vervolgens12 km langs een rivier lopen, een tocht van ongeveer 4 uur.

Raften

Op de Río Coroico is tussen maart en november rafting van El Puente Santa Bárbara naar San Pedro mogelijk. Asociación Guías Locales de Coroico op de plaza van Coroico of reisbureaus in La Paz organiseren tours. Vertrek is alleen met minimaal vier deelnemers.

Paardrijden

El Relincho, vlak bij Hotel Esmeralda, 971913675, verhuurt paarden.

Tocaña

Dit door cocaplantages omgeven plaatsje ligt aan de overkant van de Río Coroico op 14 km van Coroico. Het plaatsje heeft een hoofdzakelijk Afroboliviaanse gemeenschap, met afstammelingen van Afrikaanse slaven die eerst moesten werken in de mijnen van Potosí en later op de cocaplantages in de Yungas. De populaire Saya muziek en dans vindt hier zijn oorsprong. Er is een Afroboliviaans cultureel centrum te bezichtigen. Je kan hier het beste met de taxi heen gaan of met een mountainbike. Op 15 augustus is La Fiesta de Virgen de Asunta Mururata in een ander Afrikaans plaatsje, Mururata, op 17 km van Coroico.

Refugio Natural La Senda Verde

Dit uitgestrekte subtropisch terrein aan de Río Coroico, heeft een verzorgingscentrum voor mishandelde en zieke dieren dat te bezoeken is door middel van een tour, elke dag tussen 10 en 12 uur, entree 20 Bs. (De mountainbiketour van Gravity Tours eindigt hier). Je kunt hier eventueel als vrijwilliger werken.

Daarnaast bevat het complex enige bungalows, een camping (met tentverhuur) en een restaurant. De plaats is wel erg heet en bovendien zijn er veel muggen.

Yolosa, 9701 05222, www.sendaverde.com.

Trektochten over Precolumbiaanse paden

Je kan prachtige meerdaagse wandeltochten maken via precolumbiaanse paden die in het Andesgebergte beginnen en vervolgens afdalen naar de subtropische Yungas. Deze wandelingen worden steeds populairder en de voorzieningen langs de paden worden langzamerhand beter. Reisbureaus in La Paz bieden meerdaagse wandelingen over de paden aan maar het is ook mogelijk om de trektocht zelf te organiseren.

10 prachtige bestemmingen in Coroico en Bolivia