Departement La Paz

Swipe

Omgeving van La Paz

Zona Sur

500 meter lager dan centraal La Paz en in een aanmerkelijk warmere omgeving, omringd door ruige bergwoestijnlandschappen, liggen de meer welvarende wijken van de stad zoals Calacoto, San Miguel en Cota Cota. Calacoto heeft het aardige Parque La Florida bij Plaza Humboldt, waar zondags een kunstmarkt wordt gehouden. Tegenover het park ligt Jardín Japonés. De wijk San Miguel rond de Plaza, Av Ballivian en Calle 21 is het belangrijkste winkel- en uitgaanscentrum met dure winkels en diverse lunchrooms, restaurants en bars. Op zondag is er een kunstmarkt.

Mallasa

Dit district ten zuiden van Zona Sur vormt een belangrijk recreatiegebied voor de Paceños en heeft diverse toeristische attracties.

El Cactario is een park met wandelpaden en hangbruggen die langs 32 Boliviaanse cactussoorten voeren. Vanaf hier heeft men een mooi uitzicht over de bekende rotsformatie Muela del Diablo.

De meest populaire attractie is de Valle de la Luna, een beschermd park dat bestaat uit een spectaculair ‘maanlandschap’ van grillige rotsformaties, die gevormd zijn door erosie van zandgesteente. Er zijn hier twee wandelcircuits uitgezet, een van 20 en een van 45 minuten, er is een winkeltje met souvenirs en er zijn schone toiletten. Men betaalt toegang.

De dierentuin van La Paz, Zoológico Municipal Vesty Pakos, geopend 10-17 uur, is de moeite van een bezoek waard. Hij bevat 450 diersoorten waarvan 65 uit Bolivia met onder andere een grote kooi met condors.

Parque Mallasa, tegenover de dierentuin wordt vooral het weekeinde bezocht door de Bolivianen en is een groot park met een rivier, plassen, picknickplaatsen en eucalyptusbossen. Hier kun je in het weekeinde paardrijden of met terreinwagens scheuren langs uitgezette paden.

Peñon de Escalamiento La Galleta is een alleenstaande torenrots van 30 m hoog, waar de spijkers al in zitten en die te beklimmen is. Dit is een populaire ontmoetingsplaats voor bergbeklimmers.

Transport vanaf Plaza de Estudiantes in La Paz met Micro 11 of minibus 231 of 273 naar Mallasa (achter de dierentuin).

Muela del Diablo (3995 m)

Dit is een 180 meter hoge rots in de vorm van een muela (kies), die boven de Zona Sur uitsteekt en van grote afstand te zien is. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht op La Paz. Vanaf Plaza de Estudiantes vertrekt minibus 288 of 207 tot El Pedregal. Vanaf hier loopt een pad naar een kleine begraafplaats en vandaar gaan allemaal paden omhoog naar de pas (45 minuten). Na het Aymaragehucht Chiaraque, aan de voet van de rots leidt een pad via de oostkant naar een klein plateau vlak onder twee spitsen (60 minuten) met schitterende uitzichten over het ruige omliggende landschap en de stad La Paz. De beklimming naar de top is alleen voor ervaren klimmers met de juiste uitrusting.

Info. Calacoto hotel,Calle 13 nr 8099, Calacoto, 92792524, www.hotel-calacoto-bolivia-com, organiseert paardrijtochten naar Muela del Diablo, waar je na afloop kan relaxen in de spa van het hotel.

Valle de las Animas en Cañon del Palca

De weg vanaf Zona Sur richting de berg Illimani gaat via het dorpje Ovejuyo naar Valle de las Animas, waar grote steenformaties staan in de vorm van naalden, die de indruk van gotische kathedralen geven. Na Valle de las Animas volgt een pas met goede uitzichten op de berg Illimani (6439 m) en de Mururata (5780 m) en daarna is er een splitsing bij het dorp Huni. Naar rechts daalt de weg door de spectaculaire Cañon del Palca, die tot 200 meter hoge, rode spitsvormige rotsformaties bevat. Het is zeer de moeite waard om hier doorheen te lopen naar het plaatsje Palca. Alternatief loopt er vanaf de splitsing bij Huni een mooi geplaveide weg met spectaculaire uitzicht op de Illimani naar een pas, daalt af naar het dorpje Ventilla en stijgt vervolgens naar Kiwicha Kuchu, het beginpunt van de zeer mooie tweedaagse Takesi trektocht (zie Yungas).

Info. Microbus 42 vertrekt vanaf Plaza de Estudiantes (vertrek ma.-vr. 7 uur, za.-zo. elk uur) naar Huni. Alternatief kan je met micro 42 of minibus 385 tot de kruising afslag Apaña, en vandaar in een uur naar Huni lopen. Vanaf Palca is er, behalve in het weekend, weinig transport terug naar La Paz.

In de Valle Palca ligt Eco Albergue Alkamari, 92791742, www.casalunaspa.com. Dit is een complex met in traditionele stijl gebouwde cabañas (bungalows), een herberg voor 26 personen en een restaurant. Daarnaast is het een therapeutisch en spacentrum met allerlei spirituele activiteiten. Het mooiste van het complex is evenwel de ligging en het uitzicht op de nabijgelegen sneeuwtoppen Illimani en Mururata.

Chacaltaya

De 5395 meter hoge Cerro Chacaltaya is een populaire dagexcursie vanuit La Paz omdat vanaf hier fantastische uitzichten zijn over de Cordillera Real. Bovendien bevindt zich hier de hoogste skipiste van de wereld, alhoewel er tegenwoordig geen permanente sneeuw meer ligt. Nu zijn er alleen skimogelijkheden in het regenseizoen tussen november en maart maar informeer van tevoren bij Club Andino (zie adres beneden). Het gebied is het beste met een georganiseerde tour vanuit La Paz te bezoeken. De bus rijdt in ongeveer twee uur naar een parkeerplaats op 5100 m. Vanaf hier is nog 200 meter hoogteverschil, per voet af te leggen, naar de bergtop. Er is hier een lodge Club Andino Bolivia Refugio waar goedkoop overnacht kan worden en waar snacks en warme dranken te verkrijgen zijn.

Club Andino Boliviano, Mexico 1638 (bij Plaza Estudiante), 92324682, [email protected]. Zij beheren de refugio op Chacaltaya en organiseren het skiën en regelen iedere zaterdag om 7.30 uur transport naar Chacaltaya (minimaal zeven passagiers). Daarnaast bieden diverse reisbureaus een halve dagtour aan.

Valle de Zongo

Deze 80 km lange vallei ligt aan de voet van de Huayna Potosí (6088 m) en loopt van de Zongodam naar het plaatsje Huaji (1447 m), dat omgeven is door vochtig tropisch bos. Op het hoogste punt van de weg door de vallei, op 4750 m is een controlepost, vanwaar de beklimming van de Huayna Potosí begint (zie bergbeklimmingen).

Info. Touroperators in La Paz bieden een mountainbiketour aan, die op de pas begint en 3300 m daalt tot diep in de tropische Yungas en daarbij steeds dichtere vegetatie passeert. De ontwikkeling van toerisme staat nog in de kinderschoenen in deze mooie vallei, maar er is een toeristeninformatiekantoor in het dorpje Cañaviri.

Vanaf Plaza Ballivián in El Alto vertrekken elke ochtend tussen 5 en 6 uur micro’s naar de vallei maar touroperators in La Paz bieden tochten aan naar de vallei in combinatie met bijvoorbeeld een bezoek aan Chacaltaya.

Comanche (4035 m)

Dit plaatsje op de Altiplano, op 3 uur rijden ten zuiden van La Paz heeft op de berghellingen rond de Cerro Comanche nog diverse, met uitsterven bedreigde puya raymondi groeien. Dit is een reuzenbromelia die een hoogte tot 12 meter kan bereiken en pas na 100 jaar (volgens lokaal geloof) in bloei gaat staan, en soms wel 8000 kleine bloemen bevat. Daarna verspreidt de reuzenbromelia zijn zaadjes en sterft.

Het beste is om een taxi te nemen in La Paz.

Urmiri (3150 m)

In een mooie omgeving, te midden van een nauw ravijn, liggen de heetwaterbaden van Urmiri. Deze vormen een onderdeel van een spacomplex, dat bestaat uit een uit de jaren 30 stammend hotel en enige natuurlijke sauna’s, heetwaterpoelen en diverse watervallen, waarvan er één heet is.

Info. Het complex wordt beheerd door Hotel Gloria in La Paz. Er zijn dagexcursies hiernaartoe met vertrek vanaf Hotel Gloria, Potosí 909, La Paz, 92407070, www.hotelgloria.bo. De bus vertrekt in het weekeinde om 8 uur vanaf La Paz en om 16 uur vanaf Hotel Gloria de Urmiri. De overige dagen is er alleen vertrek bij groepen met meer dan zeven mensen. Je kunt hier ook kamperen.

10 prachtige bestemmingen in Omgeving van La Paz en Bolivia