Departement La Paz

Swipe

Trektochten in De Cordillera Real

Sorata is het beginpunt van diverse meerdaagse trektochten. Twee ervan, Camino del Oro en Mapiri doorsteken het Cordillera Real Massief en dalen vervolgens via nevelwouden af naar het Amazonegebied.

De overige wandelingen zijn bergtochten. Hiervan is de gecombineerde Laguna Chillata (4204 m) en Laguna Glaciar (5038 m) trektocht de populairste omdat deze in twee of drie dagen gelopen kan worden en je daadwerkelijk aan de voet van de Andesreuzen komt.

Het Illampu circuit duurt vijf tot zeven dagen en biedt spectaculaire hooggebergtelandschappen, typische Andesflora en -fauna en eventuele ontmoetingen met lokale mensen. Ten slotte bestaat de mogelijkheid om de Cordillera Real in de lengte te bewandelen, maar dit is een tocht van twee weken.

Hoe organiseer je een trek?

Je kan een tour boeken via een touroperator in La Paz (maar niet in Sorata!), hetgeen makkelijker is maar wel duurder of je kunt bij twee gidsorganisaties in Sorata gids, muilezels, arriero (muilezeldrijvers) en zelfs kampeeruitrusting huren (kwaliteit varieert!). Een Spaanssprekende gids (Engelssprekende gidsen zijn er in Sorata nauwelijks) kost ongeveer US$15, een muilezel en drager US$10 per dag. Van de toerist wordt verwacht dat hij genoeg voedsel voor de hele trek inkoopt, niet alleen voor zichzelf maar ook voor gidsen en hulpen. Tevens moet je zorgen voor een tent voor het personeel en bovendien is het normaal om een fooi te geven na afloop. De twee organisaties zijn: Asociación de Guias Turísticas y Porteadores, Sucre 302 tegenover Residencial Sorata, 92136698 of 71594612, [email protected] en Guide office Illampu, Murillo 212, 971934528. Het is beter om niet alleen te gaan want je kan makkelijk de weg verliezen en bovendien is het veel veiliger (er hebben overvallen plaatsgevonden op wandelaars). Bij problemen, zoals bijvoorbeeld een verzwikte enkel, weet de gids of arriero de snelste en beste manier om hulp te zoeken. Een goede wandelkaart van de Cordillera Real wordt uitgegeven door DAV (Deutscher Alpenverein) en is in La Paz verkrijgbaar (zie adventure stores).

Laguna Glaciar via Laguna Chillata

In een relatief korte tijd bevindt men zich tussen de mooiste Andesbergtoppen. Het is raadzaam om een gids te nemen want er lopen diverse paden die kunnen leiden tot vergissingen en verdwalen.

Route

Dag 1: Sorata-Laguna Chillata (7 uur, 13 km). Dit is de hele dag stijgen via wandelpaden waarbij enige gehuchten gepasseerd worden. Tijdens de wandeling blijft het spectaculaire bergmassief steeds in beeld. Laguna Chillata op 4204 m, ligt in een mooie omgeving, en biedt goede kampeermogelijkheden, alhoewel het druk kan worden. ’s Nachts koelt het enorm af tot dik onder het vriespunt. Laguna Chillata is voor de lokale bevolking een heilige plaats vol met legendes en er worden rituelen gehouden. In de omgeving bevinden zich Incaruïnes.

Dag 2: Je laat de tent staan (het is belangrijk dat iemand de tent bewaakt) en volgt het continu stijgende pad. Soms is het pad lastig met grote stenen waarover geklauterd moet worden en rivieroversteken maar de beloning is groot; je arriveert aan de voet van de Illampu (6368 m) en de Ancohuma (6427 m) bij het gletsjermeer Laguna Glaciar op 5038 m. Hier bevindt zich het basiskamp voor beklimmingen van de omliggende bergtoppen. De terugweg is over hetzelfde pad naar Laguna Chillata, alles bij elkaar 7 uur wandelen. Sommige wandelaars kamperen bij Laguna Chillata en andere lopen in 5 uur terug naar Sorata. Halverwege de afdaling, op een onverharde autoweg is liften mogelijk.

Illampu circuit (vijf tot zeven dagen, 110 km)

Dit is een zware bergwandeling met drie passen over de 4000 meter en één pas met meer dan 5000 meter hoogte. Het is een spectaculaire trektocht met schitterende uitzichten op de met ijs en sneeuw bedekte bergtoppen en op Lago Titicaca. Bovendien bestaat er grote kans om de Andesfauna zoals de condor en de viscacha te zien.

Camino del Oro trek, (zes tot zeven dagen).

Dit precolumbiaanse pad vormde een handelsroute tussen de Altiplano en de goudvelden van de Río Tipuana. Tegenwoordig zorgt deze vallei voor een groot gedeelte van de Boliviaanse goudproductie. Dit is de reden dat veel migranten op het goud afkomen en helaas wordt door hun aanwezigheid het schitterende landschap aangetast.

Mapiri trek (zes tot zeven dagen).

Het pad stamt uit het Tiwanaku tijdperk en werd in de 19e eeuw gebruikt om het transport mogelijk te maken van kina vanuit het Mapirigebied (Amazone) naar Sorata en La Paz. Het pad werd echter niet afgemaakt omdat de Boliviaanse kina-industrie instortte. In 1906 betrad de ontdekkingsreiziger kolonel Fawcett het Amazonegebied via de Mapiriroute. Later werd in de omgeving rubber geëxploiteerd en de weg werd weer verbeterd en onderhouden tot 1950. In 1989 werd het pad wederom gebruikt maar nu door mensen op zoek naar goud. Tegenwoordig verkeert het pad in slechte staat, vooral door de bijna dagelijkse regenval (vooral in de namiddag) die voor landverschuivingen zorgt en door het overgroeien van de paden. Bovendien zijn er veel insecten (onder andere mieren die de tent kunnen opvreten) en slangen. Het is daarom een zeer avontuurlijke trektocht en je moet zeer zeker met een lokale gids gaan.

Overige trektochten in de Cordillera Real

Grupo Condoriri

Het Condoriri Massief ligt 60 km ten noordoosten van La Paz en bestaat uit dertien bergtoppen van 5000 tot 5648 m. De hoogste bergtop is Cabeza del Cóndor en geeft samen met de omliggende bergkammen het beeld van een condor, met zijn vleugels geopend. Dit gebied leent zich uitstekend voor meerdaagse trektochten. Je kan vanuit La Paz alléén met privé-vervoer de Condoriri bereiken. Er zijn twee entreepunten: Tuni, dat dichter bij La Paz ligt en Hichukhota.

Trektocht Condoriri (drie dagen)

Route: Vanaf Tuni (3338 m) is het 3 uur lopen naar de mooie Laguna Chiar Khota (4600 m), waar zich het basiskamp voor de beklimming van de Condoriri bergtoppen bevindt. Hier is een simpele refugio, die tegen betaling gebruikt kan worden. Onderweg passeer je het eveneens schitterende Laguna Tuni. De volgende dag is een lange wandeldag van 8 uur waarbij twee passen van 5000 m worden overgestoken en met mooie uitzichten op de Huayna Potosí en de Condoririgroep. In het gehucht Maria Lloco (4700 m), waar een zeer mooi uitzicht over het nabijgelegen Huayna Potosí is, wordt gekampeerd en eventueel is hier een simpele refugio, die tegen betaling gebruikt kan worden om te koken of overnachten. De laatste dag steek je de pas Milluni over met spectaculaire uitzichten over de Cordillera Real, Huayna Potosí en Chacaltaya en de wandeling eindigt op de weg La Paz-Zongo. Transport terug moet van tevoren geregeld worden in La Paz. De derde dag kan de wandeltocht beëindigd worden in Chacapampa in de Valle de Zongo. In het plaatsje Tuni kunnen eventueel gidsen en muilezels gehuurd worden maar het wordt aanbevolen om een tour in La Paz te boeken.

10 prachtige bestemmingen in Trektochten in De Cordillera Real en Bolivia