Departement Oruro

Swipe

Nationaal Park Sajama

Dit is het eerste nationale park van Bolivia, opgericht in het jaar 1939 en een van de hoogtepunten (letterlijk en figuurlijk) van het land. Het park met een oppervlakte van 1005 km2, is geconcentreerd rond de hoogste berg van Bolivia, de piramidevormige vulkaan Sajama (6542 m) en heeft een van de meest gevarieerde en spectaculaire landschappen in de Boliviaanse Altiplano. Hier ligt de verlaten puna (hoogvlakte met gras) omringd door perfecte conisch gevormde vulkanen, zoals de Parinacota en de Pomarape, wier toppen onder de eeuwige sneeuw liggen. Dit is het leefgebied van ontelbare lama’s, alpaca’s, vicuña’s (5000 stuks), poema’s, Andesvossen, gordeldieren, suri (struisvogels), condors, buizerdarenden en flamingo’s. Daarnaast zijn er, tot op 5200 m hoog groeiende, queñua bossen, de op mos lijkende plant yareta en drassige graslanden, bofedales genoemd. Dankzij de vulkanische activiteiten zijn er in het park heerlijke heetwaterbaden en stomende geisers. Bovendien liggen over het park schilderachtige dorpjes verspreid met typische Altiplanokerkjes, waarvan de lokale Aymarabevolking nog volgens oude tradities leeft. Hun belangrijkste activiteit is het hoeden en fokken van alpaca’s en lama’s.

Lagunas is een plaatsje aan Lago Lagunas op de hoofdweg naar Chili en heeft een mooi kerkje. Aan de hoofdweg bevindt zich Albergue de la Montaña, 925137043, 971932604, [email protected]. Accommodatie vanaf 15 Bs. per persoon. Voor individuele bezoekers is dit een uitstekend punt om informatie over Sajama in te winnen en een bezoek aan het park te organiseren. De eigenaar biedt taxi- en gidsservice aan en verhuurt in redelijke staat verkerende mountainbikes.

Twee km voor Lagunas is de afslag naar het nationaal park en het schilderachtige plaatsje Sajama, het centrum van de toeristische activiteiten. Het Altiplanodorpje op 4300 m hoogte, heeft karakteristieke huisjes en een schilderachtige kerk en beschikt bovendien over enige simpele hotels, restaurants en winkels. Vanaf hier kunnen alle attracties in het park bezocht worden en het SERNEP-kantoor (zie INFO) is een goed referentiepunt.

Een van de meest geliefde attracties in de omgeving zijn de heetwaterbronnen van Jhuntuma Kuchu. Je kan hiernaartoe wandelen via de brede weg naar Tomarapi. Na 5 km of 1,5 uur lopen is de afslag naar links, naar de Aguas Termales aangegeven. Achter het parkeerterrein liggen, te midden van de eindeloze vlaktes, diverse heerlijke thermale baden, vanwaar je een waanzinnig uitzicht hebt op de indrukwekkende Sajamavulkaan. Er is een entree van 30 Bs, maar daar staan kleedruimtes en toiletten tegenover. Het beste is om via dezelfde weg terug te wandelen naar Sajama.

De brede weg van Sajama naar het noorden passeert na 12 km het mooie Laguna Huaña Khota, waar vicuña’s en vogels te observeren zijn. 7 km verder ligt Tomarapi met het populaire Alberque Ecoturístico Tomarapi, Tomarapi, 9(in La Paz) 22414753), [email protected], (US$35-50). Dit is een in originele stijl gebouwde, succesvolle ecolodge, waarvan de opbrengsten bij de plaatselijke bevolking terechtkomen. Het biedt mooie kamers, goede maaltijden (inbegrepen in de prijs) en excursies zoals een wandeling naar Incamarca, een Aymara ceremonieel centrum en zelfs een beklimming van de Sajama via de noordwand is mogelijk.

Vanaf Tomarapi loopt er een berijdbare weg verder langs de noordkant van de Sajama en komt uit op de asfaltweg Patacamay-La Paz.

De geisers, 9 km ten westen van Sajama, zijn te bereiken per auto. Onderweg grazen veel lama’s en een stuk na de geisers ligt een mooi queñuabos.

Nevada Sajama (6542 m)

Een mooie wandeling van ongeveer 6 uur (heenweg) gaat van Sajama naar het basiskamp Sajama en terug.

Vanaf het basiskamp volgt voor ervaren bergbeklimmers de beklimming van de Sajama (6542 m). Dit is een technisch niet al te moeilijke klim maar wel zwaar door de veranderlijke weersomstandigheden en de hoogtes. Het veiligst en makkelijkst is om een tour te boeken in La Paz (zie touroperators) maar je kan ter plekke in Sajama de beklimming organiseren. In de dorpjes Sajama, Lagunas en Caripe zijn lokale berggidsen en je kunt hier zelfs berguitrusting huren en muildieren voor transport. Bovendien beschikt het park over acht berggidsen die gespecialiseerd zijn in reddingswerk. De eerste dag gaat men met een jeep naar het basiskamp bij Río Aychuta. De tweede dag houdt een stijging van ongeveer 6 uur in naar een redelijk beschut tentenkamp op 5700 m. De derde dag gaat de expeditie naar de top en terug naar het basiskamp. Het klimseizoen is van april tot september.

De met sneeuw bedekte vulkanen Parinacota (6350 m) en Pomarape (6222 m), ook wel Los Payachatas genoemd, op de grens met Chili, zijn te beklimmen (niet technisch) vanuit Bolivia.

Chullpas van de Río Lauca. Rond de plaatsen Macaya, Sacabaya en Julo aan de oevers van de Río Lauca zijn diverse goed bewaard gebleven chullpas (graftombes) te zien, waaronder de met rode en witte figuren beschilderde Wila Kollu chullpa en de chullpas de Jankho Kala in Playa Verde. Bij het aangrenzende Laguna Macaya leven duizenden flamingo’s. Deze plaatsen zijn alleen met een 4WD of een georganiseerde tour vanaf La Paz of Oruro te bereiken.

Fietsen in Sajama

Het is een uitdaging om het nationaal park met de fiets te verkennen want er wordt op grote hoogtes gefietst (minder fysieke kracht), er is veel wind en er zijn zanderige maar wel redelijk vlakke paden. In Lagunas zijn bij Albergue de la Montaña fietsen te huur. De eerste dag gaat via Iglesia Colonial de Papelpampa (gebouwd van carbonsteen en vulkaanas) naar het plaatsje Plazuela (10 km) waar een mooi kerkje te zien is. Vanaf hier fiets je naar het dorpje Sajama (8 km). Onderweg zijn schitterende uitzichten op de vulkanen Sajama, Parinacota en Pomarape (de laatste twee vulkanen liggen precies op de grens van Bolivia en Chili). In Sajama zijn diverse simpele hotels. De volgende dag kan de fietstocht vervolgd worden naar de geiser (18 km retour) en/of naar de thermale baden (10 km retour) met onderweg vicuña’s, lama’s en een queñuabos. Vanaf Sajama fiets je terug naar Lagunas (12 km).

10 prachtige bestemmingen in Nationaal Park Sajama en Bolivia