Departement Oruro

Swipe

Omgeving van Oruru

Termas de Obrajes, 25 km ten noordoosten van Oruro (95250646). Dit complex heeft heerlijke heetwaterbaden met onder andere een privé thermisch bad voor 30 minuten. Er is tevens een gemeenschappelijk bad en een hotel. Boven het complex is een chullpa (graftombe). Micro’s vertrekken vanaf Av 6 de Agosto en Caro in Oruro tussen 8 en 17 uur.

Lago Uru Uru Miracle, 8 km ten zuiden van Oruro, is een populaire visplaats met veel vogels.

Qala Qala (Aymara, ‘streek met vele rotsen’) bij het plaatsje Ayama, 21 km ten zuidoosten van Oruro, is een archeologisch terrein op 4051 m hoogte. Het complex heeft diverse precolumbiaanse rotstekeningen, die zich zowel in kleine grotten als op de rotsen bevinden. De afbeeldingen van lama’s domineren en de theorie is dat dit een religieuze plaats was, waar rituelen uitgevoerd werden die in relatie stonden met de lama. Daarnaast zijn er afbeeldingen van katachtige en gestileerde menselijke figuren te zien. Er is hier keramiek aangetroffen van zowel de Wankarani- als de Inca-cultuur. Tegenwoordig brengen de lokale bewoners nog hun offers rond de tekeningen. Het terrein ligt 2,5 km buiten het plaatsje Qala Qala, waar bij de opzichter van de ruïnes om de sleutel gevraagd moet worden. In het weekend vertrekken er ’s ochtends micro’s naar Qala Qala, vanaf Brasil en Ejército, maar taxi’s gaan er ook naartoe (US$10).

Ruinas de Machacamarca, 30 km ten zuiden van Oruro. Dit was voorheen een belangrijk mijncentrum waar tin gedolven werd en de ruïnes hiervan zijn nog te zien. Simon Patiño bouwde hier de spoorlijn Machacamarca-Uncía, om zo een treinverbinding te hebben tussen al zijn tinmijnen. Vandaar dat er een interessant treinmuseum in het plaatsje is: Museo Ferroviario de Machacamarca, dat diverse stoomlocomotieven uit het begin van de 20ste eeuw herbergt. Verder is er in het dorp een Ingenio (mijnraffinaderij) en zijn er heetwaterbronnen. Je komt hier met een bus vanaf Oruro richting Huari of met een taxi.

De zondagsmarkt van Caracollo

Deze plaats ligt 38 km ten noordwesten van Oruro op een belangrijk kruispunt, waar de wegen naar Cochabamba en La Paz samenkomen. Hier is op zondag de Feria Agrícola Ganadera, een grote markt waar honderden handelaren en kopers samenkomen en waar zowel dieren als landbouwproducten verhandeld worden. Deze markt wordt nauwelijks bezocht door toeristen en hier zie je alle facetten van het dagelijks leven op de Altiplano. Zo zijn er waarzeggers, gespecialiseerd in geluk of liefde die gebruikmaken van een kanarie of aap bij de toekomstvoorspelling, die uit een doos een papiertje pikken, dat een boodschap bevat die aangeeft hoe het lot zal lopen. Daarnaast zijn er Amautas Andinos die bekendmaken dat zij discipelen zijn van Tata Santiago, ofwel de god van de bliksem. Volgens lokaal geloof wordt een persoon, die getroffen wordt door een bliksemstraal en deze overleeft een soort heilige die speciale begaafdheden verwerft en daardoor kan genezen en in de toekomst kan zien. Verder zijn er curanderos (natuurgenezers) die cocablaadjes lezen en de toekomst voorspellen of ziektes analyseren. Bovendien wordt hier nog aan traditionele ruilhandel, de zogenaamde trueque, gedaan. Niet alleen boeren uit de omgeving maar ook handelaren uit de steden, ruilen fruit, brood, schoolartikelen en (tweedehands) kleding, afhankelijk van het gewicht en volume tegen lokale producten zoals aardappelen, quinua, en tarwe.

In Caracollo is de interessante Asociación de Mujeres ‘Paz Caracollo’ die de kolf van de quinuaplant in mooie exotische bloemen transformeert. Deze 35 lokale, vooral arme vrouwen kunnen dankzij dit gesponsorde project aan verdiensten komen. De lokale broeikas is te bezoeken.

10 prachtige bestemmingen in Omgeving van Oruru en Bolivia