Departement Oruro

Swipe

Ruta Intersalar

Deze weg voert door de zuidelijke Altiplano van Oruro naar het afgelegen gebied tussen de twee zoutmeren Salar de Uyuni en Salar de Coipasa. Het wordt sterk aanbevolen deze streek met een georganiseerde tour vanuit Oruro te bezoeken.

Huari, 130 km van Oruro. Het plaatsje heeft het interessante Museo Regional Arqueológico de Huari, geopend ma.-vr. 9-16 uur, met een tentoonstelling over de etnische groep Uru Llapallapani. Deze indianen hebben typische kleding en cirkelvormige huizen en leven van de visvangst in het nabijgelegen Lago Poopó. Vanaf Huari loont het dit meer te bezoeken vanwege de mooie landschappen en de vele watervogels die hier voorkomen. Huari staat nationaal bekend om zijn bierbrouwerij, Cerveza Huari. Er gaan dagelijkse vanaf de terminal de buses in Oruro meerdere bussen naar Huari.

De bedevaartplaats Santuario de Quillacas, 182 km van Oruro, zuidelijk van Lago Poopó, heeft een mooie achttiende-eeuwse koloniale kerk. Ieder jaar op 14 september komen duizenden pelgrims hiernaartoe om Señor de Quillacas te vereren. Er vertrekken minibussen vanaf Caro en Tejerina in Oruro naar Quillacas (met bestemming Salinas, (3,5 uur reistijd).

Het mythische en mysterieuze Pampas Aullagas, 14 km ten noordwesten van Quillacas, is volgens de Brit Jim Allen de plaats, waar naar aanleiding van de beschrijvingen van Plato, het legendarische eiland La Atlántida Perdida (verloren Atlantis) zich zou hebben bevonden. Volgens Plato is de stad gezonken door een zondvloed, nadat de bewoners een mislukte poging deden om Athene te veroveren rond 9000 jaar v. Chr. De stad was volgens de filosoof ‘groter dan Libië en Azië bij elkaar’. Hij beschreef Atlantis als een rijk land met een geavanceerde beschaving en een ‘natuurlijke schoonheid’. Er zijn cirkelvormige constructies te zien die volgens Jim Allen dienden voor de irrigatie van landbouw en kanalen die het varen mogelijk maakten in Atlantis en zo leidde tot de ontwikkeling van de mysterieuze beschaving. Er liggen hier verder veel keramieken scherven verspreid. Van Quillacas moet je liften naar Pampas Aullagas. Voor verdere informatie zie www.geocities.com/webatlantis.

De indrukwekkende Cráter Jayu Qutu, 230 km van Oruro heeft een kleine lagune in het midden. Volgens sommige wetenschappers is de krater het gevolg van een meteorietinslag maar anderen zijn van mening dat het een uitgestorven vulkaan is.

Het koloniale plaatsje Salinas de Garci Mendoza, 280 km van Oruro, ligt op een geografisch belangrijke plaats tussen de Salar de Coipasa, de vulkaan Tunupa en de Salar de Uyuni, die vanaf hier met een jeep te bereiken is. Het heeft een mooie 17e-eeuwse kerk in barokmestiesstijl en men kan een intact gebleven Ingenio Minero, een smelterij voor mineralen, bezoeken, tegenwoordig een nationaal beschermd monument. Parque Arqueológico de Alcaya op de weg naar de Salar de Coipasa, is een indrukwekkend precolumbiaans archeologisch complex van 100 hectare, uit de tijd na de Tiwanaku-cultuur, bestaande uit cirkelvormige stenen constructies, precolumbiaanse landbouwterrassen, opslagplaatsen voor granen en aardappelen en een halfondergrondse begraafplaats waar in de graven nog mummies liggen! Een pad leidt dwars door het complex naar een uitzichtpunt en daalt vervolgens langs grotten waar zich mummies van kinderen bevinden, die in foetuspositie geplaatst werden in grote kruiken. Het dorpje Alcaya heeft een schilderachtig koloniaal kerkje. Vanaf de top van de berg Cerro Tangani is een weids uitzicht over de beide zoutmeren Coipasa en Uyuni. Te midden van het indrukwekkende, 2218 km2 grote zoutmeer Salar de Coipasa ligt het mooie Lago Coipasa. De inwoners van het plaatsje Coipasa leven van de zoutwinning en het hoeden van lama’s. Rondom dit spectaculaire gebied bevinden zich diverse chullpas (graftombes) en leeft een van de oudste culturen van Bolivia, de Chipayas.

Chipayas, de eerste bewoners van Zuid-Amerika

Santa Ana de Chipayas is een unieke nederzetting aan de oevers van de Salar de Coipasa en wordt bevolkt door een van de oudste etnische groepen (2500 v. Chr) van het continent, de Chipayas, verwanten van de Urus. Zij leven zeer geïsoleerd en handhaven hun eeuwenoude tradities en hebben onder andere hun eigen taal Chipay tagu die door ongeveer 1500 mensen wordt gesproken. Vrouwen hebben hun haar gevlochten. Het ontwerp van het dorpje is totaal anders dan enig ander dorp, het kent geen stratenontwerp en bestaat uit groepen huizen. De huizen zijn gebouwd in cirkelvorm en hebben een doorsnee van 5 meter. Aan de oostkant van ieder huis is een deur in trapezevorm. De Chipayas bouwen kunstmatige heuveltjes van aarde van 1,20 m hoog, de zogenaamde huaca’s, heilige plaatsen. Sommige archeologen geloven dat de Chipayas in zitpositie sliepen. Zij leven van de jacht op vogels en het cultiveren van quinua.

Het is bijna onmogelijk om deze plaats met het openbaar vervoer te bezoeken. Bovendien zijn de bewoners niet blij met individuele reizigers. Zodoende is het aan te bevelen met een georganiseerde tour vanuit Oruro te gaan. De man die de Caseta de Información Turistíca tegenover het treinstatíon in Oruro runt, is een Chipaya en kan informatie geven.

De president van Bolivia, Evo Morales, groeide op in het Altiplanoplaatsje Orinoca, 185 km van Oruro aan de westelijke oevers van Lago Poopó. De bewoners leven van de landbouw en van de lama’s en vicuña’s. Tweemaal per week vertrekt vanuit Oruro een bus hiernaartoe maar touroperators bieden ook excursies aan naar deze plaats.

De prachtige, koloniale Iglesia Copacabana (1723) in Andamarca, 120 km ten zuiden van Oruro en 41 km ten noorden van Orinoca is de moeite van een bezoek waard. Sinds 2005 vinden er restauratiewerkzaamheden plaats, waaronder de indrukwekkende koepels en muurschilderingen. Deze plaats is alleen met een tour te bezoeken.

Richting Sajama

Curahuara de Carangas

Dit plaatsje op de weg La Paz-Arica (100 km vóór Sajama), heeft een prachtige kerk die La Capilla Sixtina del Altiplano (Sixtijnse kapel) wordt genoemd vanwege de impressionistische wandschilderingen met religieuze motieven, die geschilderd zijn door de inheemse artiesten in de 16e eeuw.

10 prachtige bestemmingen in Ruta Intersalar en Bolivia