Departement Potosí (Uyuni)

Swipe

Departement Potosí (Uyuni)

Het in de Andes gelegen departement Potosí is een van de armste, maar tegelijkertijd een van de interessantste gebieden in Bolivia om te bezoeken. Het op 4070 m gelegen Potosí, de hoogstgelegen stad van de wereld, was aan het einde van de 16e eeuw de grootste en rijkste stad van het continent dankzij zijn enorme zilvervoorraden in de berg Cerro Rico. Een bezoek aan de mijnen in deze berg maakt een diepe indruk maar daarnaast is een rondwandeling door de schilderachtige koloniale straatjes met houten balkonnetjes en mooie kerken interessant. Rond Potosí liggen aantrekkelijke valleien met mooie haciënda’s (landgoederen) zoals de Haciënda de Cayara en bovendien heerlijke heetwaterbronnen, waaronder de vulkanische plas bij Tarapaya.

De belangrijkste trekpleister van het departement is evenwel het in de zuidelijke Altiplano gelegen Salar de Uyuni, dat het makkelijkst te bereiken is via het stadje Uyuni. De uitgestrekte witte vlakte van het grootste zoutmeer van de wereld vormt een mooi contrast met de, in het droge seizoen, staalblauwe hemel en het omringende kleurrijke vulkanische gebergte. Tijdens het regenseizoen rond december komt het zoutmeer gedeeltelijk onder water te staan en vormt een enorme spiegel, hetgeen fantastische beelden oplevert.

Daarnaast is Uyuni het vertrekpunt voor een meerdaagse jeeptour door de surrealistische vulkaan- en bergwoestijnlandschappen van Zuidwest-Bolivia. De route gaat langs de bijzonder mooie, soms vurig roodgekleurde Laguna Colorado, die bevolkt wordt door flamingo’s en het smaragdgroene Laguna Verde met op de achtergrond de imposante Volcán Licancabur (5916 m), die populair is onder de bergbeklimmers.

Meer naar het oosten ligt Tupiza, een klein, aangenaam koloniaal stadje aan de spoorlijn naar Argentinië, dat omringd wordt door spectaculaire ‘wildwest’-landschappen, met grillige, kleurrijke rotsformaties en met cactussen gevulde kloven. Dit ruige gebied vormde in 1908 het decor van de achtervolging van de gevreesde boeven Sundance Kid en Butch Cassidy, die in het plaatsje San Vincente hun einde vonden na een schietpartij met de politie. Nu is er een toeristische route naar hen vernoemd. Het noorden van Potosí is een van de armste gebieden van Bolivia en heeft misschien daarom wel zijn authenticiteit behouden. Hier spelen zich fantastische traditionele festivals af zoals in mei, het befaamde Fiesta de la Cruz in Macha met Tinku dansen. Voor degene met interesse in de fascinerende geschiedenis van het land is een bezoek aan de uitgestrekte mijngebieden rond Uncia interessant.

Klimaat

Door de gemiddelde hoogte van het departement van 4000 meter is het gedurende het hele jaar, vooral ’s nachts erg koud, wanneer de temperatuur tot diep onder het vriespunt daalt. De lucht is over het algemeen zeer droog. De maanden maart, april, september en oktober hebben de meest aangename temperaturen, die kunnen oplopen tot 20° C met veelal blauwe luchten. Het regenseizoen loopt vanaf november tot februari en de meeste dagen zijn dan bewolkt met fikse regen-, hagel- en sneeuwbuien.

Economie

Nog steeds werken veel mensen in de lucratieve mijnen waar vooral zilver, tin, zink, lood, antimonium en wolfraam gedolven wordt. Daarnaast is landbouw belangrijk met onder andere aardappelen, gerst, oca (zoete aardappel) granen en quinua. Ten slotte wordt er wol geproduceerd van de lama’s, schapen en zelfs de vicuña’s. De prijs van de wol en het vlees van de lama is de laatste tijd omhooggegaan. Toerisme vormt tegenwoordig een belangrijke bron van werk en inkomen met Salar de Uyuni en Potosí als centrum van de activiteiten.

10 prachtige bestemmingen in Departement Potosí (Uyuni) en Bolivia