Departement Potosí (Uyuni)

Swipe

Jeeptocht Tupiza naar Salar De Uyuni

Tegenwoordig is het aantrekkelijk om in Tupiza de jeeptocht door Zuidwest-Bolivia en de Salar de Uyuni te beginnen. De vierdaagse tour is weliswaar wat duurder dan in Uyuni (US$120-US$150) maar duurt een dag langer en het gedeelte door Cordillera de Lípez is zeker de moeite waard. Van Tupiza gaat de route via El Sillar (soort maanvallei) naar Nazarenito, een plaatsje waar nog goud gewonnen wordt.

Hier niet zo ver vandaan ligt het plaatsje Polulos, met in de buurt Valle del Encanto. Door regen en wind is hier een landschap ontstaan van rotsformaties die het beeld van een versteende stad geven, met allerlei figuren die corresponderen met de lokale mythologie. Met een beetje fantasie herkent men Sapo (pad) dat voor geluk staat, de dinosaurus, Monjitas (nonnen), Angel (engel), Cueva de los Ladrones, (grot van de dieven), Catedral, (een grot van 50-80 meter hoogte) en Camello) (kameel).

San Antonio de Lípez (4660 m) is een plaatsje met 250 inwoners van wie de helft kinderen zijn. De kinderen hebben vaak ruwe rode wangen door de zon, de wind en de intense radiatie. Zij bieden de toeristen lokale stenen speren, textiel en keramiek aan. In de koloniale tijd in de 17e eeuw was dit een belangrijk mijnstadje (zilver) en de lokale ruïnes, die bestaan uit woonvertrekken, mijnschachten en smeltovens getuigen hiervan. In het dorp wordt overnacht tijdens de tour.

De volgende dag gaat de rit verder via San Pablo de Lípez (4230 m). Dit was tijdens de koloniale tijd eveneens een belangrijke mijnplaats (zilver) en er zijn nog mijngangen en smeltovens te zien uit deze tijd. Bovendien is er een project om de vicuña te beschermen en zijn waardevolle wol te verkopen met het doel dat de lokale bevolking een rechtvaardig deel van de opbrengsten krijgt. El Torreón is een zone met geërodeerd vulkanisch gesteente en de licht actieve vulkaan Uturuncu, (6010 m) de hoogste berg van Zuid-Bolivia. Deze is te beklimmen en op de top staan ruïnes die gebruikt werden door oude culturen om offers te brengen aan Pachamama en aan de Apus (bergeesten) om voor welzijn en bescherming van de lokale bevolking te vragen. Bovendien zijn er op de berg wegen, hutten en omheiningen die gemaakt zijn door mijnwerkers, die hier vanaf 1910 zwavel winnen. De zwavel werd naar beneden vervoerd met de lama en verwerkt in een fabriekje aan de voet van de berg, hetgeen voor vervuiling zorgde van het spaarzame water. De weg eindigt op 5800 meter, naar men zegt de hoogste berijdbare weg in de wereld! Tegenwoordig zijn er zelfs toeristen die met de mountainbike naar de top rijden. Een beklimming van de top begint echter op de parkeerplaats op 5400 m. Vanaf hier is het eerst een weg en later een goed bergpad en is de top in 4 uur te bereiken, alleen vormt het gebrek aan zuurstof een probleem.

Dit is het leefgebied van de lama, alpaca, vicuña, de grijze vos, watervogels, de flamingo en de aan de struisvogel doen denkende, zeldzame suri. De dieren halen hun voedsel uit de omliggende bofedales, onder water gelopen land.

In deze mooie omgeving met meer dan 100 lagunes, bevindt zich Laguna Celesta, een hemelsblauw gekleurd meer, dat het mooist is tussen 10 en 11 uur ’s ochtends. Volgens een legende bevinden zich op de bodem van het meer Incaruïnes met eeuwenoude schatten. Hier vlakbij ligt Laguna Amarilla, dat een gele kleur heeft door waterplanten op de bodem van het meer. Kollpa Laguna heeft thermale baden. De weg wordt vervolgd via Salar de Chaliviri en komt uiteindelijk bij het schitterende Laguna Verde uit. Het vervolg van de tour naar Uyuni wordt beschreven bij Uyuni.

10 prachtige bestemmingen in Jeeptocht Tupiza naar Salar De Uyuni en Bolivia