Departement Potosí (Uyuni)

Swipe

San Pedro de Aracama – Chili

Dit relaxte woestijnstadje wordt door de Chilenen ‘de archeologische hoofdstad van het land’ genoemd vanwege zijn rijke geschiedenis, maar voor de meeste toeristen biedt de omgeving spectaculaire berg- en woestijnlandschappen met bovendien een groot zoutmeer en idyllische hooglandmeren. Daarnaast is San Pedro het begin- of eindpunt van de populaire meerdaagse Uyuni jeeptour.

Inwoners 2500, hoogte 2450 m. Kengetal 55.

Bezienswaardigheden

Op de plaza ligt Museo Arqueológico R.P. Padre Le Paige, Gustavo Le Paige 380, geopend van ma.-vr. van 9 tot 18 uur en in het weekend van 10-18 uur. Het uitstekende museum herbergt 400.000 archeologische voorwerpen van de Atacamenocultuur zoals keramiek, kleding, metalen voorwerpen, weefsels en goed bewaard gebleven mummies. Op de plaza bevindt zich de schilderachtige witgeverfde Iglesia uit 1641, die in 1951 tot nationaal monument werd verklaard. Voor de bouw van deze traditionele kerk werd in plaats van spijkers, touw, gemaakt van lamahuid, gebruikt. De muren zijn van adobe (kleistenen) en het dak bestaat uit algarroba (johannesbroodboom)hout dat bedekt is met planken van cactus gemengd met modder en riet.

Sterrenobservatie. San Pedro is dankzij meer dan 330 wolkeloze nachten per jaar en zijn lage vochtigheid een paradijs voor de observatie van de hemel. De touroperator Space, Caracoles 166, 9851935, biedt 2,5 uur durende sterrenobservatietours aan. De tours gaan onder begeleiding van een Franse astronoom naar een plaats 6 km buiten San Pedro waar zeven telescopen ter beschikking staan.

Archeologische plaatsen

De volgende twee ruïnes kunnen per tour bezocht worden maar lenen zich ook uitstekend om hier zelf met de fiets of per paard naartoe te gaan.

Pukara (fort) de Quitor is een fort uit de 12e eeuw met 200 constructies en ligt 3 km ten noordoosten van San Pedro op de helling van een heuvel. Aldea Tulor, 10 km ten zuidwesten van San Pedro was een klein dorp uit 2800 v. Chr. met 150 tot 200 inwoners. Nu zijn de cirkelvormige gebouwen nagebouwd.

Natuurlijke attracties

De diverse spectaculaire attracties in de omgeving van San Pedro de Atacama zijn alleen met eigen vervoer of met een georganiseerde tour te bezichtigen.

Valle de la Muerte, ‘Vallei van de Dood’ begint op 3 km ten westen van San Pedro de Atacama en heeft spectaculair gevormde rotsen en stenen in de meest uiteenlopende kleuren door de aanwezigheid van diverse mineralen. Vanaf San Pedro de Atacama loopt een stijgende weg door de vallei maar bovendien doet de Valle de la Lunatour deze vallei aan. Het op 2550 meter hoog liggende Valle de la Luna ligt 19 km ten westen van San Pedro de Atacama en zijn spectaculaire landschap, dat aan de maan doet denken, maakt het de belangrijkste attractie van San Pedro de Atacama. De beste tijd om het te bezoeken is met zonsondergang.

Geysers del Tatio (4320 m) is de naam van een geothermisch terrein dat 90 km ten noorden van San Pedro de Atacama ligt. Hier zijn ’s ochtends vroeg, wanneer het nog vriest, drie natuurfenomenen te observeren: fumaroles, geisers en thermische waterbronnen. De uitspattende waterdampen zijn spectaculair. Er bevindt zich hier een thermisch bad. Termas de Puritama (3500 m) ligt 30 km ten noorden van San Pedro de Atacama en is een complex met heerlijke geneeskrachtige baden en een sauna. Salar de Atacama (2500 m) is een mooi zoutmeer met een oppervlakte van 4000 km2 en heeft een ondergronds meer dat op sommige plaatsen aan de oppervlakte komt met een veelvoud aan vogels zoals de flamingo. Het schilderachtige oasisdorp Toconao (2475 m) ligt 38 km ten zuiden van San Pedro en staat bekend om zijn van vulkanisch gesteente gemaakt handwerk. Hier vlakbij ligt Quebrada de Jere, een cañon met een rivier, waarvan de omringende uitbundige vegetatie en fruitbomen een spectaculair contrast vormen met de kale omgeving. Het is een plezier om hier doorheen te wandelen.

De schitterende hooglandmeren Lagunas Miscanti en Meñiques bevinden zich op 110 km van San Pedro de Atacama op een hoogte van 4000 meter. De intens blauwe meren met witte oevers worden omringd door de hoge bergtoppen van de Andes.

10 prachtige bestemmingen in San Pedro de Aracama – Chili en Bolivia