Departement Puy-de-Dôme

Swipe

Departement Puy-de-Dôme

Direct ten westen van Clermont-Ferrand liggen binnen een straal van 30 km maar liefst 112 puys ofwel slapende vulkanen. Letterlijk het hoogtepunt van al deze vulkanen, die tot ca. 10.000 jaar geleden nog actief waren, is de Puy de Dôme (1465 m). Verder zuidwaarts, in het departement Puy de Dôme, liggen de Monts Dore, met als hoogste punt van de Auvergne de Puy de Sancy (1886 m). Deze vulkanen zijn aanmerkelijk ouder dan de meer noordelijk gelegen Monts Dôme. Ze ontstonden aan het eind van het Tertiair, ca. 3 miljoen jaar geleden. Veel van de u-vormige valleien (keteldalen) tussen de vulkaantoppen van de Monts Dore werden tijdens de laatste ijstijd uitgeschuurd door gletsjers. In het hele gebied kunt u kennismaken met diverse vulkanische verschijnselen, zoals gestolde lavastromen, kratermeren, lavagrotten en warmwaterbronnen. Rond verschillende minerale warmwaterbronnen zijn drukbezochte kuuroorden ontstaan. De vulkanen zijn er in allerlei soorten en maten. In 1967 besloot men om dit unieke gebied onder natuurbescherming te stellen. Aldus ontstond in het westelijk deel van het departement Puy de Dôme het Parc naturel régional des Volcans d'Auvergne (regionaal natuurpark van de vulkanen in de Auvergne). De vulkanische hoogvlakte van de Cézallier verbindt de Monts Dore met de zuidelijker gelegen Monts du Cantal. (Zie ook bij het departement Cantal.)

In het oostelijk deel van het departement Puy de Dôme ligt het Parc naturel régional Livradois-Forez, een bergachtig gebied dat zeer rijk is aan beken en naald- en loofbossen. De bosbouw en papierindustrie namen hier van oudsher een belangrijke plaats in het economische leven in. Anders dan deze papierindustrie heeft de messenindustrie in de stad Thiers de tand des tijds weten te doorstaan.

Indeling van dit deel van de Website

De Puy-de-Dôme wordt hierna in twee gedeelten behandeld. Als eerste wordt het westelijk deel beschreven, daarna het oostelijk deel.

De beschrijving van het westelijk deel begint met Clermont-Ferrand, het economische centrum van de Auvergne en de hoofdstad van het departement Puy-de-Dôme. Daarna volgen de beziens-waardigheden in het regionale park van de vulkanen, waaronder de Monts Dore en de Monts Dôme, en de kuuroorden Saint-Nec- taire, Chateauneuf-les-Bains, Le Mont-Dore, Chatel-Guyon, La Bourboule en Royat. Verder vindt u in dit hoofdstuk beschrijvingen van de unieke Romaanse kerken van Saint-Austremoine, Orcival, Saint-Nectaire, Saint-Saturnin, Mozac en Ennezat. In het oostelijk deel van het departement Puy-de-Dôme ligt het bosrijke regionale natuurpark Livradois-Forez. In dit gebied ligt de stad Thiers die bekend staat om de messenindustrie. Verder wordt hier aandacht besteed aan Courpière, Vertolaye, Ambert, Marsac-en-Livradois, Arlanc, Dore-l'Église, Billom, Chauriat en Ra vel.

Frankrijk > Aveyron > Entraygues-sur-Truyère-Standplaats

Camping Val De Saures

De camping ligt aan de voet van de bergen van Auvergne en Aubrac, aan een scherpe bocht van de rivier de Lot,...

v.a. 69.00 p.p.

Frankrijk > Cantal > Marchal-Accommodatie

Camping Chalets De L'eau Verte

Vrijstaande, houten chalets in het hart van de Auvergne. Alle is gelijkvloers. De chalets hebben zicht op de bergen, platteland, bos, rivier,...

v.a. 510.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Departement Puy-de-Dôme en Auvergne