Departement Puy-de-Dôme

Swipe

Ambert

Het stadje Ambert (8000 inwoners) ligt aan de oever van de Dore. Dankzij het water van deze rivier ontstond hier in de 15de eeuw een bloeiende papierindustrie. De papierindustrie bepaalde het stadsbeeld in Ambert tot aan het eind van de 19de eeuw en is mede verantwoordelijk voor het welvarende uiterlijk van de oude binnenstad. Een zeer opmerkelijk gebouw is het ronde stadhuis van Ambert, het enige in zijn soort in Europa.

Muséee de la Fourme d'Ambert et des Fromages

Toen de papierindustrie in Ambert achteruitging, nam de kaasproduktie de eerste plaats op de economische ladder over. De blauwige Fourme d'Ambertvfordt in de hele Auvergne gegeten. In het lokale kaasmuseum kunt u zien hoe de kazen gemaakt worden. Het kaasmuseum is gevestigd in het 14de-eeuwse Maison de la Fayette (Rue Piétonne).

KAASMUSEUM GEOPEND: Juli-aug. dagelijks 9-19 u.; sep.-juni di.-zo. 9-12 u. en 14-18 u. Rondleidingen: 45 minuten.

Musée Agripvap

In 1972 opende men in Ambert een museum voor agrarische machines en stoommachines in de Rue de lTndustrie. Liefhebbers van dergelijke machines kunnen hier hun hart ophalen. Het museum is tevens het vertrekpunt van de panorama-trein (zie Courpière; Le Train de la Decouverte).

AGRARISCH MUSEUM GEOPEND: Mrt.-okt. dagelijks 10-12 u. en 14-18 u.

Église Saint-Jean

Een andere bezienswaardigheid in Ambert is de gotische Saint-Jeankerk (15de, 16de eeuw). Het bovenste deel van de vierkante toren stamt uit de renaissance. De gotische kerken uit het noorden van Frankrijk dienden bij de bouw als voorbeeld. In het godshuis staan enkele kunstschatten die het bezichtigen waard zijn. Opvallend is de Chapelle de Notre-Dame-de-Layre. In deze kapel staat achter glas een kleine houten Piëta uit 1793 (niet te verwarren met de stenen Piëta rechts van het altaar). De Heilig-Hart kapel (1541), herkenbaar aan de biechtstoel, heeft gebeeldhouwde hoofden in het plafond.

In een nis staan achter glas de religieuze schatten van de kerk, waaronder een 17de-eeuws beeld van Johannes de Doper, twee kandelaars in Lodewijk XVI-stijl, 16de-eeuwse schalen en een 19de-eeuws zilveren kruis. Als u goed kijkt, ziet u dat de glazen nis rond een 15de-eeuwse doopvont is gebouwd.

Moulin de Richard-de-Bas 

Vijf kilometer ten oosten van Ambert ligt de vallei van de Laga. In deze vallei staat de laatst overgebleven watermolen in de omgeving van Ambert, die nog gebruikt wordt om papier mee te maken. Bij de papierfabriek heeft men een museum geopend, waar men dagelijks met de hand 20 tot 25 kg papier fabriceert.

PAPIERMUSEUM EN MOLEN GEOPEND: juli-aug. dagelijks 9-20 u. (om 19 u. vertrekt de laatste rondleiding); sep.-juni dagelijks 9-12 u. en 14-18 u.

Frankrijk > Aveyron > Entraygues-sur-Truyère-Standplaats

Camping Val De Saures

De camping ligt aan de voet van de bergen van Auvergne en Aubrac, aan een scherpe bocht van de rivier de Lot,...

v.a. 69.00 p.p.

Frankrijk > Aveyron > Entraygues-sur-Truyère-Standplaats

Camping Val De Saures

De camping ligt aan de voet van de bergen van Auvergne en Aubrac, aan een scherpe bocht van de rivier de Lot,...

v.a. 185.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Ambert en Auvergne