Departement Puy-de-Dôme

Swipe

Billom

Billom ligt in de Limagne aan de voet van het gebergte van de Livradois. Het middeleeuwse stadje Billom (4000 inwoners) was een van de vier 'vrije steden' in de Auvergne. Vandaar dat de plaatselijke kloosterschool in de 13de eeuw de status van universiteit kreeg. In de 16de eeuw werd deze de eerste onderwijsinstelling in Frankrijk waar de jezuïeten de scepter zwaaiden. Van de oorspronkelijke gebouwen is niet veel meer over. Alleen het Maison du Chapitre, ten zuiden van de kerk, getuigt nog van de rol van het onderwijs in het verleden. Toch is men in Billom erin geslaagd om het authentieke karakter van de middeleeuwse binnenstad te bewaren.

Middeleeuwse Huizen

In de mooie Rue des Boucheries, de straat van de slagers, zitten op enkele plaatsen de oude vleeshaken nog in de muur. De fraaiste woning is het twee verdiepingen tellende Maison du Boucher, het huis van de slager. Andere middeleeuwse huizen in Billom treft u aan rond de gotische Saint-Cerneufkerk. De 11de-eeuwse crypte hiervan bewijst dat de kerk een overbouwing is van een Romaans gebouw. Bezienswaardig in Billom zijn verder het Maison du Bailli (Baljuwhuis), het Maison du Doyen (Dekenhuis) en het Maison de 1'Échevin (Schepenhuis).

Knoflook

Als u in een van de restaurants in Billom gaat eten, zult u merken dat men kwistig met knoflook strooit. Dit is weinig verwonderlijk: op de knoflookvelden rond Billom oogst men jaarlijks ongeveer 7500 ton knoflook.

Chauriat

Ten westen van Billom ligt tussen de wijngaarden het gehucht Chauriat. In het dorp Chauriat kunt u een bezoek brengen aan een Romaans kerkje met kleurige mozaïekpatronen in steen, zowel aan de buitenzijde van het gebouw als in het dwarsschip.

campsite

Camping l'Europe

Familiecamping met veel speel- en animatiemogelijkheden voor kinderen.Verwarmd zwembad met glijbaan. Midden tussen de vulkanen van de Auvergne biedt deze camping naast...

v.a. 98.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Billom en Auvergne